שתף קטע נבחר
 

"ניסיון להשתלט פוליטית על הקופה"

סקנדל - כך מגדירים בעולם התרבות את הדחתו של מיכה ינון מתפקידו כיו"ר ועדת התמיכות שאחראית על חלוקת תקציבי משרד התרבות. יו"ר פורום מנהלי המוסדות: "טובת המערכת אינה עומדת לנגד עיני השר". משרד התרבות: "מדובר בריענון שורות". ינון עצמו לא מתכוון לוותר

ראש מנהל תרבות, מיכה ינון, שכיהן בעשור האחרון במסגרת תפקידו גם כיו"ר הוועדה שאחראית על חלוקת תקציבי המשרד, קיבל היום (ד') מכתב מהשר מג'אדלה שמודיע לו על הדחתו מהוועדה. במקומו ימונה מנכ"ל משרד התרבות ואיש אמונו של השר, יואב רוזן. מדובר בצעד חסר תקדים שמצטרף לדרישתו של השר כבר בחודש דצמבר שעבר, שלא להאריך את כהונתו של ינון כראש מנהל תרבות. דרישה זו נדחתה על ידי נציבות המדינה שהורתה לינון להמשיך בתפקיד. בפעם הראשונה מאז נכנס לתפקידו כראש המנהל, מסיר ינון את הכפפות ומתעמת באופן ישיר עם שר ממונה. "זהו ניסיון להשתלטות פוליטית על קופת התרבות של מדינת ישראל", הוא אומר ל-ynet.

 


מיכה ינון. "ניסיון להשפיע על חלוקת הכספים" (צילום: אפי שריר)

 

ינון, מהדוגמאות הנדירות בפוליטיקה של התרבות לאיש מערכת שזוכה לאמון מקיר לקיר של השטח, רותח. "אני לא רואה את זה כסגירת חשבונות אישיים אלא כמהלך נגד מוסדות התרבות וניסיון להשפיע על חלוקת הכסף", הוא אומר. ינון מודה כי מאז כניסתו של מג'אדלה ללשכת השר, ניסיונות להצר את צעדיו הלכו והחריפו אבל הוא מדגיש שאין לו שום כוונה לספק את ליטרת הבשר. "הוריתי לעובדי מנהל תרבות שלא להגיע לישיבת ועדת התמיכות ולא לשתף פעולה עם המהלך עד לבירור בנציבות שירות המדינה אליה פניתי כדי שתורה לי כיצד לפעול בעניין", הוא אומר ומנמק, "הישיבה בוועדת התמיכות היא אחד מתפקידיי העיקריים כיו"ר מנהל תרבות. זה נכון שלא כתוב בשום מקום שראש המנהל צריך להיות גם יו"ר ועדת התמיכות, אבל ברור מאליו שהוא יישב בוועדה".

 

נציבות שירות המדינה דחתה על פי סמכותה את דרישתו של מג'אדלה שתסיים את תפקידך. זה מקור החיכוך?

 

"מג'אדלה התנגד להארכת כהונתי והיא על פי סמכותה חידשה את החוזה איתי למרות זאת. הוא לא מכיר בכך. הוא מינה את יואב רוזן, מנכ"ל המשרד להיות בפועל ראש מנהל תרבות".

 

אז איך ממשיכים לעבוד עם שתי ידיים קשורות מאחורי הגב? המערכת מתפקדת בכלל?

 

"לשמחתי השפעתם של השר והמנכ"ל על עולם התרבות קטנה. אם לא היתה להם סמכות חתימה על כספים, הייתי יכול להסתדר בלעדיהם. נוהל מנהל תקין הוא שיש שיתוף פעולה מלא בין מנהל התרבות למשרד, לטובת קידום התרבות בארץ. זה לא המקרה. השר מתייחס למשרת ראש מנהל תרבות כאל משרת אמון, אבל לא כך הוא. שר התרבות יכול להביא מטעמו מנכ"ל ויועצים כמשרות אמון אבל מעבר לכך, בשאר המשרות יושבים על פי מכרז וכישורים מקצועיים ושום שר לא יכול לשנות את זה. מג'אדלה נפטר מכל צמרת המשרד שבראשו הוא עומד: מראש מנהל ספורט, דרך ראש מנהל מדע וסמנכ"ל משאבי אנוש. הוא נתקל בשלושה אנשים שהוא מנסה להעיף אותם – היועצת המשפטית עו"ד הדס פרבר, חשב המשרד עמנואל מודריק ואני. בשלושת המקרים הוא נדחה, בין אם על ידי הנציבות ובין אם על ידי החשב הכללי. הוא מנסה לעקוף את החלטות הנציבות ולנהל לו עולם משלו".

 


מג'אדלה. "טובת המערכת אינה עומדת נגד עיניו" (צילום: חגי אהרון)

 

ינון מחזיק מעמד, לדבריו, בין היתר בזכות הגב הרחב לו הוא זוכה ממנהלי מוסדות התרבות והפקידות הבכירה במנהל. "חשבתי בהתחלה שהשר והמנכ"ל יתעשתו ולא רציתי לעשות מזה עניין, אבל זה לא קורה. לא הותירו לי ברירה", הוא אומר, "אני מקבל פניות מכל עבר גם מתוך המנהל וגם מקרב מנהלי המוסדות שמזדהים ונותנים גב. הם עומדים על כך שלא אטוש את גשר הפיקוד ולכן אני לא אסתפק בהארכת החוזה שלי. אני רוצה לממש את התפקיד שלי כראש מנהל ולבצע את המשימות שמוטלות עלי כפי שעשיתי עד היום. הדבר היחיד שהשתנה זה שהתחלפו שר ומנכ"ל במשרד. זו לא סיבה מספקת לשנות את כל עולם התרבות הישראלי שהוא אחת ההצלחות הגדולות שלנו ב-60 שנות קיומה של המדינה. לא אתן את ידי להשחית את המערכת הכספית של המדינה מול מוסדות התרבות שלה ואני מקווה שגורמי שלטון החוק יטפלו בזה".

 

"כמו פיגוע טרור על משרד ממשלתי"

גורמים במנהל תרבות מציירים היום בפני ynet תמונה עגומה של חוסר ודאות ותפקוד תחת תחושה כבדה של פחד. "אנחנו עומדים מאחורי מיכה ינון, שהוא הבוס הישיר שלנו, אבל באותה נשימה חוששים להמשך עבודתנו. זה מצב לא נורמלי", הם אומרים. את מינויו של רוזן הם רואים כחריגה חריפה. "לא זכור לנו מקרה שבו מנכ"ל משרד כיהן כיו"ר ועדת תמיכות בשעה שראש מנהל אפילו לא חבר בוועדה", הם אומרים ומדגישים, "מותר לשר לקבוע מדיניות ותפקיד הפקידים לבצע אותה, אבל במקרה הנוכחי אפילו לא ניסו לאתגר את מיכה ינון לביצוע מדיניות".

 

על פי נוהל תמיכות של החשב הכללי, יש להדגיש, השר המכהן יכול למנות בין שלושה לחמישה נציגים, בהם היועץ המשפטי וחשב המשרד. על פי התקשיר, כאמור, אין חובת נוכחות בוועדה לראש המנהל. עם זאת, אומרים היום גורמים במנהל: "ב-15 השנה האחרונות לא היה מקרה שבו ראש מנהל תרבות לא ישב בוועדת התמיכות. גם במשרד החינוך יושבי ראש ועדות התמיכה, הם מנהלי המנהלים. מיכה ינון הוא איש עם ידע, ניסיון, שיקול דעת, הכרה של השטח. את כל זה אדם שבא מבחוץ לא יכול לתרום ואין לזה תחליף. הוא חיוני בוועדות התמיכה".

 

בוועדת התמיכות, שעתידה להתכנס כבר ביום ראשון הקרוב ולהכריע בעניין מקדמות למוסדות התרבות הפועלים בארץ, ישבו על פי כתב המינוי של מג'אדלה לצד המנכ"ל, רוזן, גם נילי כהן המכהנת כראש מדור מחול במנהל; חשב המשרד עמנואל מודריק; התקציבאי גיא אטיאס; היועצת המשפטית הדס פרבר ומנהלת התקציבים במנהל, כלנית שמיר שתכהן כמשקיפה.

 

בעולם התרבות עוררה החלטתו של מג'אדלה סערה וכעס. גורמים בכירים המבקשים להישאר בעילום שם, אומרים היום ל-ynet: "התחושה היא שחבורת טרוריסטים השתלטה עלינו. זה כמו פיגוע טרור על משרד ממשלתי. מיכה ינון הוא איש ישר ונטול אינטרסים שעומד לאורך כל השנים לימין המוסדות ואנחנו סומכים את ידינו עליו. ההחלטה הזו, שהונחתה על ידי השר, אינה ברורה לנו. לא נשמע כדבר הזה שראש מנהל שאחראי על כל התקנות, לא יישב בוועדת התמיכות. זה תקדים מטריד".

 

איתמר גורביץ', יו"ר פורום מנהלי המוסדות, אומר בתגובה: "אנשים לא מדברים בשמם כי הם פוחדים להיפגע, אבל אני אומר את הדברים חד וחלק - מיכה ינון עובד שנים ארוכות במערכת, מכיר את כל הגופים, את כל הרגישויות ואת כל מגוון הבעיות, קטנות כגדולות. לא מקובלת עלינו הדרך שבה השר והמנכ"ל מתנהגים כלפיו וההחלטה האחרונה היא פשוט סקנדל. מנכ"ל משרד התרבות, עם כל הכבוד, לא מכיר את שדה התרבות הישראלי ומעולם לא עסק בתרבות. אין לו שום יכולת לקבל החלטה רצינית. השר הולך עם הראש בקיר כיוון שהוא לא יכול לפטר את מיכה. הכוח שהוא מפעיל הורס את המערכת. כל הפעולות של השר והמנכ"ל הן טעות אחרי טעות. טובת המערכת אינה עומדת נגד עיניהם".

 

גורביץ תוקף נחרצות את מנכ"ל המשרד, יואב רוזן: "המנכ"ל לא פועל כמי שחשובה לו המערכת, התרבות או המוסדות אלא כמי שרוצה להוכיח שיש לו יותר כוח. זה גן ילדים. זו שיטה שאולי עובדת בהסתדרות, אבל להשתלט ככה על משרד ממשלתי?". גורביץ' מתרה כי פורום מנהלי המוסדות לא ישקוט ויפעל בכל הדרכים על מנת למנוע את ההדחה. "אנחנו נשב על המדוכה", הוא אומר, "אני מקווה שיימצא גורם בממשלה, אם בנציבות או אצל היועץ המשפטי שידחו את ההחלטה שהיא חסרת הגיון לחלוטין".

 

אולי הוא היה ראש ועדת תמיכות בטעות?

דובר השר, דותן אוליברו,  אמר בשיחה עם ynet: "השר פועל על פי ההוראות וההנחיות והוא יכול למנות ליו"ר הוועדה את כל מי שהוא רואה לנכון. בשום מסמך לא כתוב שחלק מהגדרות התפקיד של ראש מנהל תרבות, זה לעמוד בראש ועדת התמיכות. זה שמיכה ינון ישב בראש הוועדה במשך עשר שנים זה נכון, אז מה? אולי הוא היה ראש ועדת תמיכות בטעות? זה שהוא עשה את זה בעבר, לא אומר שלשר אין אפשרות למנות מישהו אחר במקומו".

 

על השאלה האם ההדחה של ינון קשורה בהארכת תפקידו על ידי נציבות שירות המדינה, שנכפתה על השר, אמר דותן: "אין קשר בין הדברים. מיכה ינון נשאר בתפקידו, זה לא אומר שאי אפשר להזיז אותו מתפקידו בוועדה". לגבי טענות פורום מוסדות התרבות על ניסיון השתלטות של השר והמנכ"ל על פעילותו השוטפת של המשרד. אמר אוליברו: "למה לתת לפקידים כמו מיכה ינון לנהל את הדברים? נו באמת".

 

תגובת לשכת שר התרבות: "השר מבצע את עבודתו לטובת הציבור כולו ולא לטובתו האישית של פקיד כזה או אחר. התנגדותו התמוהה של מנהל מינהל התרבות לבקשת השר לריענון השורות תוך קידומו לתפקיד בכיר אחר, מעלה ספקות לגבי התנהלותו של זה בעשר שנות כהונתו. כמו גם השימוש בנציב שירות המדינה כמגן חי על משרתו, מחשידה עוד יותר שהרי הרקע המשותף של שניהם ברור לכל. תמונת המצב כפי שהיא מוצגת כאן הינה חלקית ויש בה להטעות את הציבור".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים