אולמרט הציג ביפן את "התיק הצפון-קוריאני"
ראש הממשלה ושר ההגנה היפני סיכמו להרחיב את שיתוף הפעולה המודיעני והצבאי. לאנשי עסקים בטוקיו, אמר אולמרט: "ישראל נחושה לצעוד צעד ענק קדימה לסיום הסכסוך"
"איראן עומדת בראש ציר הרשע. יחד עם צפון קוריאה, מהוות השתיים סכנה ליציבות אסיה והמזרח התיכון", אמר היום (ג') ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לשר ההגנה היפני, עמו נועד בטוקיו. השניים סיכמו להרחיב את שיתוף הפעולה המודיעיני בתחום הנשק הגרעיני הצפון-קוריאני, ולהעמיק באופן כללי את שיתוף הפעולה הצבאי.
בפגישה שרטט ראש הממשלה את תמונת מעורבותה של פיונגיאנג במזרח התיכון. בין השאר, דיבר על מכירת טילים ארוכי טווח לאיראן. כזכור - לפי פרסומים זרים - המתקן שתקף חיל-האוויר בסוריה היה ראשיתו של פיתוח גרעיני, בציוד צפון-קוריאני.
אולמרט נועד היום גם עם שר התשתיות היפני, עמו סיכם על שיתוף פעולה בחקר החלל. ישראל, קבעו השניים, תשגר משלחת לכנס בינלאומי שעורכת יפן בנושא בסוף השנה. בנוסף יורחב המחקר והפיתוח הישראליים עבור חברות יפניות מובילות. במסגרת זאת יבקר המדען הראשי של משרד התמ"ת ביפן בחודש הבא.
"אתם גדולים - אנחנו קטנים מאוד"
קודם לפגישה עם שר ההגנה, נועד אולמרט במלונו עם אנשי עסקים יפנים. "השאיפה היא להשיג הסכם עד סוף 2008, אבל גם אם אנחנו נשיג הסכם - לא בטוח שנצליח ליישם אותו בשנה זאת", אמר להם.
"בימים אלה אנו עושים מאמץ יוצא דופן לסכם את כל הנושאים שעומדים ותלויים, והמחלוקות עם שכיננו", הוסיף ראש הממשלה. "אנחנו מקווים לסכם את הדברים בהבנות שיובילו למצב של שתי מדינות שחיות זו לצד זו - מדינה פלסטינית שתוענק לעם הפלסטיני, לצד ישראל שהיא ביתו של העם היהודי. זה המאמץ העיקרי שלנו". אולמרט הבהיר: "אנחנו נחושים לעשות צעד ענקי קדימה ולסכם פעם אחת ולתמיד את הקונפליקט ביננו לבין הפלסטינים".
"אין זמן טוב יותר מעתה, ואין הזדמנות טובה יותר מזו של עכשיו. איננו מתכוונים להחמיץ אותה. נעשה כל מאמץ וננצל כל הזדמנות להתקדם. בה בעת אנו באים למי שחולקים איתנו את אותם הערכים ואומרים לכם, נחלוק גם את משאבי האנוש וננצל את היכולות המשותפות, לבנות עתיד טוב יותר. אני מאמין ששנת 2008 תהיה הזדמנות לעשות גם צעד גדול מול יפן ולהצעיד את היחסים בינינו לגבהים חדשים".
"אתם גדולים מאוד ואנחנו קטנים מאוד", אמר ראש הממשלה לכ-400 אנשי
העסקים. "ביפן גרים 130 מליון בני-אדם ובישראל כשבעה מליון בלבד. ישראל נאלצת להשקיע רבות מהמשאבים להגנתה, אתם בני-מזל על כך שאינכם נאלצים להשקיע בשיעור דומה בהגנתכם. יחד עם זאת, יפן הפכה למעצמה כלכלית מהגדולות בעולם, ובדומה לישראל - אין לה משאבים טבעיים".
ראש הממשלה קרא לחברות יפניות להשקיע בישראל, והבטיח הטבות מס מרחיקות לכת למי שתעשה כן. הוא ציין שישראל משקיעה במחקר ופיתוח יותר ממדינות אחרות, ומפצה על היעדר משאבים טבעיים בכך שהיא מצטיינת בתחום ההון האנושי. בעתיד, הבטיח, תשקיעה המדינה יותר בחינוך.