שתף קטע נבחר

 

ארגנטינה: מי הרג את פאול אלברטו נבונה?

נבונה, קצין לשעבר, הוזמן להעיד בפרשת חטיפת תינוקות בימי הדיקטטורה הצבאית, אך גופתו נמצאה ירויה בדירתו. המשטרה טוענת כי התאבד, אך לטענת ארגוני זכויות אדם, לאנשים רבים מדי יש סיבה להסתיר את מה שהוא ידע

גופת קצין לשעבר בצבא ארגנטינה, שנקרא להעיד בפרשה סבוכה הנוגעת להיעלמותם של תאומים שנולדו לאסירה פוליטית בימי השלטון הדיקטטורי במדינה, נמצאה לפנות בוקר (ג') בדירתו כשהיא ירויה. לטענת המשטרה מדובר בהתאבדות. זאת, משום שהרובה ממנו בוצע הירי נמצא ליד הגופה, אך ארגונים לזכויות אדם במדינה סבורים אחרת.

 

הקולונל פאול אלברטו נבונה התגורר בשכונת אנשי צבא בסמוך לקורדובה. הוא נמצא מוטל בדירתו, כאשר קליע רובה תקוע בגולגולתו ורובה מונח לצדו. ראיה זו, לטענת המשטרה, מוכיחה כי מדובר בהתאבדות. ארגוני זכויות האדם במדינה, לעומת זאת, טוענים כי הוא נרצח. זאת, בעיקר מכיוון שלא מדובר בפעם הראשונה בה נרצחים או "נעלמים" אלה שהוזמנו להעיד על מעללי הדיקטטורה הצבאית בין השנים 1976-1983.

 

השופטת הפדרלית מרים גאליסי זימנה את נבונה לתשאול במהלך השבוע הבא, במסגרת חקירת פרשה בה נעלמו שני תאומים, שנולדו בשנת 1978, לאסירה פוליטית שהוחזקה בבית חולים צבאי בעיר פאראנה שבצפון-מזרח ארגנטינה.

 

עקבותיה של האם, רקל נגרו, נעלמו והיא ככל הנראה הוצאה להורג, עוד אחת מהסטטיסטיקה האיומה של לפחות 13 אלף פעילי שמאל שנרצחו או נעלמו במהלך ימי הדיקטטורה, שנודעו בארגנטינה בשם "המלחמה המלוכלכת". לטענת פעילי זכויות אדם, מעל ל-200 תינוקות נולדו לאסירות פוליטיות בימים החשוכים הללו. רובם נלקחו מידי אמהותיהם ונמסרו לאימוץ. עד כה אומתה זהותם של 88 מהם.

 

חיסול מכוון?

במקרה הנדון כעת, טוענת סוכנות הידיעות הממשלתית "טלאם" כי השופטת בוחנת את טענתו של סוכן מודיעין לשעבר לפיה אחד התאומים, בן זכר, מת זמן קצר לאחר הלידה. אחותו התאומה, כך נטען, ננטשה בפתחו של בית יתומים.

 

"נבונה ידע הרבה מאוד על גורלם של הילדים בבית החולים ההוא. הוא היה קצה הקרחון", אמר פעיל זכויות האדם גיירמו חרמנו. אסטלה קרלוטו, נשיאת ארגון זכויות האדם "הסבתות של פלסה דה מאז'ו", אמרה לתחנת הרדיו המקומית "קונטיננטל" כי היא בספק אם נבונה אכן התאבד. לדבריה, "על הרשויות לחקור האם הוא חוסל".

 

לטענתה של קרלוטו יש בסיס היסטורי מוצק. לדוגמה, הקטור פברס, קצין שלעבר במשמר החופים, נמצא מת כתוצאה מהרעלת ציאניד בתאו שבספינה שעגנה ליד בואנוס איירס ב-10 בדצמבר האחרון. זאת, ארבעה ימים לפני שבית המשפט עמד לקבוע האם הוא היה מעורב בחטיפת ועינוי ארבעה עריקים. ועוד: חורחה חוליו לופס, אסיר פוליטי לשעבר, נעלם בספטמבר 2006, זמן קצר לאחר שעדותו סייעה בהרשעת בכיר לשעבר במשטרה שהואשם בעינוי אסירים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איפה הילדים? קורבנות הדיקטטורה (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים