איראן: הבחירות לפרלמנט - מבחן לאחמדי-נג'אד
הבחירות למג'לס - הפרלמנט בטהרן - שייערכו מחר הן הזדמנות טובה לבחון את מעמדו של הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד. רז צימט, מומחה לפוליטיקה איראנית, סבור שהשאלה המרכזית היא האם יצליח הנשיא לשמור על כוחו. בין מתנגדיו לא רק רפורמיסטים - אלא גם שמרנים מתונים
למרות שהפרלמנט באיראן לא קובע מדיניות בנושאים חשובים במדינות החוץ האיראנית - כגון הגרעין והיחס לישראל - הבחירות נתפסות כמקרה מבחן לקראת הבחירות לנשיאות שייערכו ב-2009. לדברי רז צימט, מומחה לפוליטיקה איראנית מהמרכז ללימודים איראנים באוניברסיטת תל-אביב, השאלה שעומדת במרכז הבחירות היא האם נשיא איראן יצליח לשמר את כוחו. "עם זאת, ספק רב אם יהיה ניתן לראות בתוצאות הבחירות אינדיקציה של ממש לנסיגה במעמדו של הנשיא", הוא אומר.
האם יעמוד במבחן? אחמדי-נג'אד בארמון הנשיאות (צילום: AP)
צימט ציין כי אם יהיה כרסום בתמיכה באחמדי-נג'אד, "השנה האחרונה לכהונתו עלולה להיות בעייתית מבחינת תפקודו של הנשיא, כי סביר שמג'לס פחות אוהד יקשה עליו להעביר החלטות". מבחינה פוליטית משתייך נשיא איראן לזרם השמרני המסורתי, המכונה "בעלי העקרונות" (אוסולגריאן בפרסית) שאנשיו רואים עצמם כנאמנים לעקרונות המהפכה האיסלמית מ-1979.
שמרנים נגד שמרנים
הרפורמיסטים, מתנגדיו המובהקים של הנשיא, מייחלים לעשות קאמבק ולהרוויח מהביקורת הגוברת כלפי מדיניותו הכלכלית של הנשיא. ואולם בדרכם ניצבת מועצת שומרי החוקה, שפסלה מאות ואלפי מועמדים שלהם. לפיכך נראה שעם כל הכבוד לרפורמיסטים, המאבק האמיתי הפעם יהיה בין השמרנים לבין עצמם - בין תומכי הנשיא למבקריו. "ההבדלים בקרב השמרנים אינם משמעותיים ויהיו התוצאות אשר יהיו, מדיניותה של איראן בנושא הגרעין וביחסה לישראל אינה צפויה להשתנות" אמר צימט.
לדבריו, "בבחירות הקרובות תהיה אינדיקציה למאמציהם של השמרנים בשנים האחרונות לנטרל את מעמדם של הרפורמיסטים ולהפוך אותם לגורם בלתי רלבנטי במערכת הפוליטית האיראנית". ואולם, במקביל, מספר רב של חברי פרלמנט שתמכו באחמדי-נג'אד במירוץ לנשיאות ב-2005, הפכו למבקריו. הגורם המרכזי לכך הוא מדיניותו הכלכלית, שלא השכילה למצוא דרך למנוע אינפלציה גבוהה ואבטלה למרות הרווחים הנאים ממכירות הנפט.
רווחי הנפט נאים, אך רבים סבלו בחורף האחרון (צילום ארכיון: Fars)
המחנה השמרני מגוון למדי וכולל קבוצה של מתנגדי הנשיא, בראשם עלי לריג'אני ומוחמד-באקר קאליבף. לאחר שהפסיד לאחמדי-נג'אד במרוץ לנשיאות ב-2005, נאלץ לריג'אני לעזוב בשנה האחרונה את תפקידו כראש צוות המשא ומתן לנושא הגרעין. קאליבף הוא ראש עיריית טהרן, תפקיד שבו כיהן אחמדי-נג'אד לפני היבחרו, ולאחרונה הצטרף למחנהו של לריג'אני.
פרשנים מעריכים שהשמרנים ייזכו גם הפעם לרוב בבחירות וכי לא צפוי שינוי משמעותי בהרכב המג'לס. לדברי צימט, "ניתן לקבוע במידה רבה של סבירות, כי גם אם יחסי הגומלין במחנה השמרני ישתנו במידה מסויימת לטובת מבקרי הנשיא, לא מדובר בשינוי משמעותי". הוא הוסיף כי "השמרנים צפויים לזכות לרוב מכריע, וספק אם מבקרי הנשיא יגבירו באופן משמעותי את כוחם לעומת הייצוג הנוכחי שלהם".
קריאות להחרמת הבחירות
קאליבף ערך ביקור קצר בעיראק רגע לפני שהנשיא האיראני עצמו הגיע לשם לביקור היסטורי, ורבים ראו בצעד עדות לרצינותו לקראת ההתמודדות הבאה על הנשיאות.
בשולי המשחק הפוליטי, העם האיראני מיואש מן הפוליטיקה ומן המנהיגים שלו. המצב החברתי הקשה, האבטלה,
האינפלציה והדיכוי גורמים לרבים להחליט להחרים את הבחירות. בבחירות האחרונות אחוז ההצבעה היה נמוך יחסית, 51 אחוז. גם הפעם יש הקוראים להחרים את הבחירות ולא להכיר באמצעותן במשטר האיטוללות היושב בטהרן. לאחרונה אף הוקם בלוג מיוחד (בשפה הפרסית) שמאגד בלוגרים מכל גווני הקשת הפוליטית בקריאה להחרמת הבחירות. אחמדי-נג'אד מצדו יצא אמש לביקור בסנגל וכלל לא בטוח שיספיק לחזור ולהשתתף בבחירות.