לימודי משפטים באקלים פלילי
סטודנטים למשפטים שאמורים לשרת את החוק ולעצב נורמות חברתיות לאורו, מתחנכים בסביבה עבריינית: כנראה שכולם כבר סוחרים בעבודות סמינריוניות ברשת
אילו היה מתפרסם דו"ח אנגלרד על מצבם של לימודי המשפטים בארץ, דו"ח שנגנז משום מה, ודאי היתה נחשפת עובדה מדאיגה ומפתיעה: סטודנטים למשפטים שאמורים לשרת את החוק ולעצב נורמות חברתיות לאורו, מתחנכים באקלים עברייני, כשרבים מהם לומדים בין היתר פרק בהלכות הונאה. הפעם ספק אם יש הבדל בין סטודנטים באוניברסיטאות מחקר לבין עמיתיהם במכללות.
כידוע לכל מי שחבש את ספסל הלימודים בקמפוס, עבודה סמינריונית או פרו-סמינריונית הייתה ונותרה אחד האתגרים הקשים והמשמעותיים במהלך הלימודים. בשונה מכל שיעור, במסגרת זו הסטודנט חייב להוכיח מיומנויות למידה וכתיבה.
לא במקרה פורחת משגשגת תעשייה של עבודות סמינריוניות עם קודים פנימיים משלה. כמעט כל סטודנט יכול לרכוש כיום עבודה שכזו במחיר שווה לכל כיס, שנאמד על פי אורכה, מספר המקורות הנלווים אליה ומועד כתיבתה. ככל שעבודה סמינריונית ארוכה יותר, מבוססת על מספר מקורות רב יותר והיא הוצעה לרכישה לא מזמן, כך היא יקרה יותר. כחלופה אפשר להזמין עבודה סמינריונית לפי מידה אישית אצל כותבים מקצועיים ולשלם מחיר גבוה, או לקנות אותה במדפי החנויות ברשת. גלישה לאתרים המשווקים עבודות סמינריוניות עשויה לגלות בכל אחד מהם גם מחלקה גדולה לעבודות סמינריוניות במשפטים.
ביקור באחד האתרים המפורסמים מגלה שלמעלה מ- 700(!) עבודות במשפטים ממוינות לפי 16 נושאים בסדר מופתי – ביטוח, בינלאומי, חברות, חוזים, חוקתי, כללים, מסים ועוד. בנושא קניין מוצעות למעלה מ-50 עבודות סמינריוניות. תמורת פחות מ-200 שקלים אפשר לרכוש עבודה סמינריונית משנת 2000 על "החשיבות שברישום קניין רוחני". 35 עבודות עוסקות בסדר דין פלילי, לרבות עבודה קצרה בת 700 מלה על "חנינה לפני משפט וסיכון כפול".
עבודה עדכנית יחסית משנת 2006 וארוכה יותר של למעלה מ-10,000 מילה על "שיטת המשפט האדוורסרית" מוצעת תמורת פחות מ-400 שקל. לנזקקים לעבודה בעונשין מוצע מבחר של 43 חיבורים, ביניהם עבודה ארוכה של כ-50 עמוד ולה 30 מקורות שנכתבה בשנת 2007 על "סחר נשים בארץ ובעולם" תמורת 450 שקל.
פריחת המסחר בעבודות סמינריוניות מעידה כאלף מונים על הידרדרות ההשכלה הגבוהה בארץ והפיכתה לתעשיית תארים. גם הפעם ההיצע מלמד על הביקוש הרב, כנראה בהסכמתם האילמת של המרצים. וכי מי יעז להילחם בנגע רכישת עבודות, להעניש סטודנטים ולאבד שכר לימוד לטובת המתחרים? אולי בוגרי משפטים יודעים היום פחות, אך הם קיבלו הכשרה מעשית מצוינת לאורחות חיים ציניים ולסטנדרטים כפולים.
פרופ' דן כספי הוא ראש המחלקה לתקשורת ומרכז בורדה לתקשורת חדשנית באוניברסיטת בן-גוריון