צה"ל ממתין לאישור משפטי להריסת בתים בעזה
שר הביטחון נועד עם שר המשפטים ובכירי מערכת המשפט בנושא פעילות מול אזרחים, שמקרבם יוצאות פעולות טרור. במערכת הביטחון דורשים יותר חופש פעולה, אולם יודעים שהעניין רגיש: "זה יכול להוביל לנפגעים רבים וגינוי בכל העולם". חוות דעת משפטית תפורסם בימים הקרובים
מערכת הביטחון תקבל בתוך מספר ימים החלטה בדבר תגובה על ירי רקטות לישראל מתוך אזורים מאוכלסים ברצועת עזה. בדיון שקיים הערב (ב') שר הביטחון אהוד ברק עם משפטנים בכירים, בהם שר המשפטים דניאל פרידמן, היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז והפרקליט הצבאי הראשי תת-אלוף אבי מנדלבליט, הוחלט כי בימים הקרובים תוגש חוות דעת משפטית בדבר ירי ארטילרי בזמן אמת אל אזורים מאוכלסים שמהם מתבצע ירי.
בדיון הציג ברק את הדילמה המורכבת שבה מצויים כוחות צה"ל, לאור העובדה שארגוני הטרור יורים את הרקטות באופן שיטתי ומכוון מתוך אזורים מאוכלסים, לעיתים גם מתוך מוסדות חינוך,
ונמלטים בחסות האזרחים על מנת למצוא מחסה. בצה"ל מסבירים כי הם נמנעים מלתקוף יעדים כאלו, וארגוני הטרור מנצלים נקודת תורפה זו.
בעבר השתמש צה"ל בירי הפגזים על מנת להרחיק חוליות שיגור, אולם בעקבות מספר מקרים בהם נפגעו אזרחים צומצם כמעט לגמרי השימוש בארטילריה. כן עלתה בדיון תעלה סוגיית ירי מדויק לעבר אזורים אלה באמצעות חיל האוויר או יחידות אחרות.
לאחר שחוות הדעת תתקבל יוחלט לגביי ההנחיות שיועברו לצה"ל. עם זאת, במערכת הביטחון מודעים לכך שמדובר בנושא מורכב ורגיש: "לא יהיה פשוט לתת אור ירוק לביצוע ירי ארטילרי במקום שבו יש אזרחים, משום שהדבר יביא לנפגעים רבים ולגינוי בכל העולם". עם זאת, סבורים במערכת הביטחון כי "יש לבחון את כל החלופות כדי למנוע ירי מתוך ריכוזי אוכלוסיה".
במקביל, מגבשים גם במערכת הביטחון גם אישורים משפטיים לבצע הריסה של בתים ומבנים מהם מבוצע הירי, כחלק מפעולת תגובה על מנת להרתיע את האזרחים ולהעביר להם מסר - על פיו אם יאפשרו לארגוני הטרור לבצע כך את הירי הם צפויים לאבד את ביתם. כמו כן, ייבחן משפטית תהליך של הרחקת אזרחים מאזורים אלה באמצעות כרוזים ושיטות אחרות.
מכל מקום, מדובר בסוגיות משפטיות מורכבות הנבחנות אל מול החוק הבינלאומי. במערכת הביטחון סבורים כי באופן שבו פועלים המחבלים, חייב צה"ל לקבל יד חופשית יותר לפגוע בהם, ולא לאפשר להם להסתתר מאחורי אוכלוסיה אזרחית.
עוד נדונה סוגיית הפסקות חשמל יזומות וצמצום אספקת הדלק לרצועת עזה, כמו גם מגבלות שלטוניות אחרות, בעיקר באזורים מהם נורות הרקטות.