מצרים: ישראל מפעילה כוח מופרז בעזה
במסיבת עיתונאים משותפת עם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, מתח שר החוץ המצרי, אחמד אבו אל-רייט, ביקורת על העוצמה שמפעילה ישראל: "ישראל מפעילה כוח מוגזם נגד הפלסטינים בעזה. דבר זה שצריך להיפסק". רייס: "חמאס אשם. קודם כל צריך להפסיק את ירי הקסאם"
מצרים מבקשת מישראל למתן את צעדיה הצבאיים ברצועת עזה. שר החוץ המצרי, אחמד אבו אל-רייט, אמר הבוקר (יום ג') במסיבת עיתונאים משותפת עם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, כי "ישראל מפעילה כוח מוגזם נגד הפלסטינים בעזה. דבר זה שצריך להיפסק". לדבריו, "ישראל מפגיזה אזרחים בלי הבחנה". רייס תגיע הערב לישראל ובכוונתה להאיץ בראש הממשלה, אהוד אולמרט, לקדם את תהליך השלום.
שר החוץ המצרי ציין שכבר כעת מושקעים מאמצים להרגעת המצב: "חמאס הוא חלק מהמשוואה הפלסטינית וכך צריך לראות אותו. אם תושג התקדמות מדינית בין ישראל והפלסטינים, חיוני יהיה לשכנע את חמאס להיות חלק מכך. אם הם יתקנו את דרכיהם ויפסיקו את הלחימה והאלימות, הדבר ייאפשר להם להצטרף לתהליך. אך עליי לציין את השימוש המופרז בכוח. הישראלים מגזימים בתגובותיהם הצבאיות לעומת מה שקרה מצד הפלסטינים. עלינו לפתוח את הדלת לתהליך המדיני".
מזכירת המדינה האמריקנית הטילה על חמאס את האחריות להסלמה ברצועת עזה. "מתקפות הרקטות נגד ישראלים חפים מפשע חייבות להיפסק. זה לא יכול להימשך. אף ממשלה ישראלית לא תסבול את זה". היא קראה לצדדים להפסיק את האש והביעה דאגה מהפגיעה באזרחים ומהמצב ההומניטרי בעזה. לדבריה, ישראל צריכה להשקיע מאמצים כדי שאזרחים לא ייפגעו מפעולותיה הצבאיות.
לדבריה, "חמאס מקבל נשק מאיראן, ואם איש לא יסייע לשפר את היכולת הביטחונית של כוחות הרשות הפלסטינית, זה מצב לא טוב".
היא קראה להמשיך בתהליך השלום, שהותנע מחדש בוועידת אנאפוליס, כדי להביא להקמת שתי מדינות באמצעות משא ומתן: "צריך להיות תהליך מדיני שיתמודד עם אלו שמתנגדים לשלום. אלו שיורים את הרקטות לא רוצים שלום. מה שחמאס רוצה זה כאוס. תהליך השלום צריך להימשך כי הוא התגובה לכוחות הקיצוניים והדרך להשיג יציבות באזור".
רייס ציינה עוד כי שיחותיה בקהיר עסקו גם במשבר הנשיאות הלבנוני, במצב בעיראק ובדארפור. מוקדם יותר, בדרכה לקהיר, אמרה לכתבים במטוסה: "אנחנו רוצים שהאלימות תיפסק, אבל קודם כל - שחמאס יפסיק לירות רקטות לערי ישראל".
"כולי תקווה שנוכל להתגבר על המצב הנוכחי ולחזור לשולחן המשא ומתן. אני ממשיכה להאמין שניתן לגבש הסכם לפני סוף 2008 אם לצדדים יש רצון לעשות זאת", אמרה, "המשא ומתן חייב להתחדש מהר ככל האפשר. אדבר עם המנהיגים על הדרך שבה ניתן להשיב את השיחות למסלולן".