אחרי 400 שנה: פסל של גלילאו יוצב בוותיקן
הפיסיקאי והאסטרונום האיטלקי הועמד לדין במאה ה-17 על עבירות של כפירה בנצרות. הכנסייה הקתולית כבר הודתה בטעותה לפני 16 שנה, אך כעת החליטה לעשות מחווה נוספת ולהציב בוותיקן פסל בדמותו של גלילאו
ארבע מאות שנה אחרי שהועמד לדין בעבירות של כפירה בנצרות, החליטה הכנסייה הקתולית לעשות מחווה למדען גלילאו גליליי. בקרוב יוצב פסל בדמותו בחצר מרכזית בוותיקן.
גלילאו היה פיסיקאי ואסטרונום איטלקי, ונחשב לאחד מאבות הפיסיקה החדשה. הוא קנה לו שם עולמי באמצעות מחקריו ותגליותיו בתחומי המכניקה והאסטרונומיה, כמו גם במאבקו נגד סמכותה המדעית של הכנסייה. גלילאו היה מהמפורסמים שבבוני הטלסקופים הראשונים, והיה הראשון שהשתמש בטלסקופ לחקר השמיים.
תמיכתו של גלילאו בתגליתו של קופרניקוס, לפיה כדור הארץ וכוכבי הלכת מקיפים את השמש, עוררה את זעם הכנסייה הקתולית, שהעמידה אותו לדין בגלל חריגתו מהדוֹגמה הנוצרית. העיתון הלונדוני "טיימס" דיווח כי הפסל יוצב באחת מחצרות הוותיקן, סמוך לבניין שבו נכלא גלילאו בעודו ממתין למשפט ב-1633.
פרופ' ניקולו קביבו, מדען אטום העומד בראש האקדמיה למדעים של הוותיקן, אמר כי "הכנסייה מעוניינת לשים את פרשת גלילאו מאחוריה. כמו כן היא רוצה להביע עמדה, לא רק אודות מורשתו הגדולה, אלא גם בעניין הקשר שבין המדע לאמונה".
קביבו אמר כי הפסל, שמומן על ידי תורמים אלמונים, הולם את רוח הכנסייה, משום שגלילאו היה ממייסדי אקדמיית לינצ'י ב-1603, וזו שימשה כבסיס לאקדמיה הכנסייתית. בניגוד לסברה הרווחת, גלילאו לא עוּנה וגם לא הועלה על המוקד, אולם הוא נדרש על ידי האינקוויזיציה להתכחש לטענותיו המדעיות.
הקמת הפסל נועדה להשתלב עם חגיגות שצפויות להתקיים ברומא, בפיזה, בפירנצה ובפדובה לקראת יום השנה ה-400 להמצאת הטלסקופ של גלילאו. בין האירועים שיתקיימו השנה, ועידה בוותיקן בנושא תרומתו למדע, שבה ישתתפו 40 מדענים מרחבי העולם.
בשנת 1979 הורה האפיפיור דאז יוחנן פאולוס ה-2 לבדוק מחדש את משפטו של גלילאו. כעבור חמש שנים הודתה הכנסייה כי אנשיה "טעו" כשהרשיעו אותו, וב-1992 - 350 שנה אחרי מותו - הכריז האפיפיור על זיכויו של גלילאו מכל אשמה.