שתף קטע נבחר

הילארי קמה מהקרשים

בזכות החלפת אנשי המטה, בזכות ההתייחסות לחולשותיו של היריב הקשוח ובזכות הפקת הלקחים - הצליחה קלינטון לגבור על אובאמה. אך הכל עדיין פתוח

אחרי שבועות ארוכים של אכזבות ותסכולים חזרה הילארי קלינטון בגדול למאבק על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות.

 

אחרי שהפסידה ברציפות לברק אובאמה ב-11 מדינות ופיגרה אחריו במניין הצירים לוועידה שבוחרת במועמד המפלגה, היא עצרה את המומנטום האדיר שלו, ניצחה בשלוש מתוך ארבע מדינות שבהן התקיימו פריימריס, בהן שתי המדינות החשובות ומרובות האוכלוסין: טקסס ואוהיו. יתכן שמעתה היא תבנה מומנטום חיובי משלה.

 

בשבועות האחרונים פוליטיקאים ופרשנים הרבו להספיד את מועמדותה, כמו שעשו לאחר הפסדה בפריימריס הראשון שהתקיים בינואר באיווה. אבל כמו במקרה הקודם, היא קמה מהקרשים והוכיחה שהיא קורצה מחומר קשיח במיוחד הדרוש לכל מי שרוצה לכהן בתפקיד התובעני והקשה בעולם.

 

ההישג של הילארי הוא מרשים מאד לאור הנסיבות בהן הושג. אובאמה גייס הרבה יותר כסף ממנה, וזכה לתמיכה גורפת בקרב אישים וארגונים שבעבר תמכו בה, כמו אנשי קולנוע וטלוויזיה בהוליווד והאיגודים המקצועיים. הוא נהנה מתקשורת אוהדת, מתמיכה כמעט מוחלטת בקרב שחורים וצעירים ומתמיכה משמעותית בקרב לבנים, בעיקר עשירים. נתוני סקרים כלל ארציים הורו על יתרונו הן על הילארי והן על מועמד הרפובליקנים ג'ון מקיין. הוא הפך לכוכב רוק שמלא אצטדיונים במעריצים נלהבים. הוא הצליח לזכות אפילו בתמיכה בקרב מנהיגי המפלגה הדמוקרטית שבתחילת המירוץ נטו לתמוך בהילארי. היא נראתה לעומתו מבוגרת וחיוורת, כבויה ומיואשת, דודה שעבר זמנה. אז איך לפתע התהפך הגלגל?

 

ניצחונותיה הושגו הודות לצירוף מהלכים במטה הבחירות שלה ותהליכים אופייניים לפריימריס בארה"ב. הילארי למדה היטב את כישלונותיה, הפיקה לקחים מתאימים והחליפה את ראשי מטה הבחירות.

 

ביל קלינטון נטל לידיו את המושכות והתוצאות לא אחרו לבוא. היא לקחה סיכון מחושב בניהול קמפיין שלילי נגד אובאמה שחשף את חולשותיו. קמפיין כזה הוא נשקו של החלש, והוא עלול להיות חרב פיפיות, אבל במקרה הזה הוא השפיע מפני שלאובאמה באמת יש חולשות בולטות. מטה קלינטון פנה בעיקר למתלבטים ששיעורם גבוה יחסית. האסטרטגיה הזו עבדה היטב. סקרים שנעשו בקרב מצביעים מתלבטים שבחרו אתמול מורים על כך ששני שליש מהם החליטו לבחור בה ברגע האחרון.

 

אובאמה הוא פוליטיקאי כריזמטי מאוד שיודע לנאום ולסחוף המונים אחריו. אבל הוא מדבר בסיסמאות ומציג עצמו כמי שיתקן את ארה"ב והעולם. התקשורת התלהבה מאוד מהרעננות ומהחידוש שהכניס למערכת הבחירות בעצם צבעו וגילו הצעיר. אולם כמועמד מוביל, אובאמה נחשף יותר ויותר לשאלות מטרידות לגבי כישוריו ותוכניותיו המעשיות למימוש חזונו והבטחותיו. בוחרים רבים התחילו לתהות על מידת התאמתו לפקד על צבא ארה"ב ולנהל משברים בינלאומיים.

 

מטה הילארי זיהה את חולשתו בתחום זה והפיק תשדיר בחירות יעיל במיוחד שהפך בעצמו לשיחת היום. התשדיר מציג שאלה: מי צריך לענות על שיחת טלפון שמגיעה ב-3 לפנות בוקר לבית הלבן ומבשרת על משבר או בעיה בינלאומית? הרמז היה ברור: לאובאמה אין ניסיון לנהל את מדיניות החוץ והביטחון של ארה"ב. מקיין הגיב לתשדיר בטענה שהוא המתאים ביותר לענות על שיחת טלפון כזו, אבל בקרב חלק מהדמוקרטים הוא עבד לטובת קלינטון.

 

הילארי הצליחה לשמור על בסיסי הכוח שלה בקרב מבוגרים, פועלים ונשים שאולי תהו אם לא ראוי לתת הזדמנות נוספת לאישה להגיע לבית הלבן, לראשונה בהיסטוריה האמריקנית. כשליש מהמצביעים בטקסס הם היספאנים, אמריקנים שמוצאם במרכז ודרום אמריקה. אובאמה ציפה להעבירם לצידו אבל חלקם הגדול נשאר עמה. הם תרמו לניצחונותיה גם בפריימריס קודמים במדינות שבהן יש להם קהילות מרובות אוכלוסין, כמו בקליפורניה ואריזונה.

 

הקרב בין אובאמה לקלינטון יימשך במלוא עוזו, ועדיין קשה לקבוע מי ינצח. הפריימריס הבאים יתקיימו בויומינג ומיסיסיפי הקטנות, אבל כמו אתמול, הבחירות בפנסילבניה הגדולה ב-22 באפריל יהיו מכריעות יותר. עדיין הכול פתוח עם יתרון מסוים לטובת קלינטון.

 

פרופ' איתן גלבוע, מומחה לארה"ב ומרצה למדעי המדינה ותקשורת באוניברסיטת בר-אילן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות אוניברסיטת בר-אילן
איתן גלבוע
באדיבות אוניברסיטת בר-אילן
מומלצים