שתף קטע נבחר

המשטרה צדה פליטים, גם מתנדבים נעצרים

"אמרו שרוצים להחתים אותי בערבות והרחקה ל-15 יום מהמקלט, סירבתי. לא נראה לי נכון שבגלל שהם עושים מעצרים בלתי חוקיים הם יכולים להרחיק אותי ממקום בו אני נחוץ ועושה פעילות הומניטארית". עדויות מתנדבים המקיימים משמרות להגנה על פליטים, מפני מדיניותה הבלתי חוקית של משטרת ההגירה

"מהר, מהר, הם כאן!", זרם של פליטים נוהר כאיש אחד במדרגות למטה, לכיוון המקלט בשדרות הר- ציון שבדרום תל-אביב. אורית מרום, המתנדבת התורנית, הצליחה לזהות בזמן את הוואן של משטרת ההגירה, ולהכניס את הפליטים, שנעלו עצמם במקלט, לאזור יחסית בטוח. החוק לא מרשה להיכנס למקלט ללא צו, ולכן לעת עתה נחסך מהם מעצר מיותר. לא מכולם. אחד הפליטים שננעל בחוץ, נלקח אחר כבוד לניידת.

 

איש מהשוטרים לא בודק את הניירות שברשות הצעיר, לא מוודא אם מדובר בשוהה בלתי חוקי, או בפליט המחזיק ניירות מטעם האו"ם. ניירות המאפשרים לו על פי חוק, להתהלך ללא חשש ברחובות תל-אביב, עד שהאו"ם יסיים את הליך הבירור בעניינו. "גם אם יש לו ניירות המאשרים לו לעבוד- זה ממש לא משנה, צבע עורו השחור בולט למרחוק. בכל מעמד שהוא, התנגדות למעצר תחסל את סיכוייו להישאר כאן ולא נותר לו אלא לשתף פעולה עם המעצר.בלתי חוקי ככל שיהיה". כך מתארת מרום בתסכול את מצבם של הפליטים בדרום תל-אביב.  

 

בעקבות ישיבת הממשלה בשבוע שעבר, בה יצאו רה"מ והשרים בהתקפה קשה על הפליטים בארץ, וכינו אותם "מסתנני עבודה", החלה משטרת ההגירה במבצע של מעצר פליטים בתל אביב.

על פי עדויות של מתנדבים במקום, המשטרה נכנסה למקלטי הפליטים בלי הצווים הדרושים. עצרה אנשים שמחזיקים במסמכי הגנה מהאו"ם, ושוטטה ליד משרדי נציבות האו"ם לפליטים כדי ללכוד כל מי שמנסה למצוא שם הגנה. חלק גדול מהפליטים שנעצרו שוחררו.הערכאות שבחנו את מעצרם, חזרו ואמרו כי המעצרים נעשו באופן לא חוקי. למרות זאת המשטרה ממשיכה בשלה.

 

מרום (32) מעידה על עצמה: "אני לא אקטיביסטית, אני תל אביבית ממוצעת שעושה שופינג. שיא הגיחוך שזה קורה באמצע תל- אביב, בלב הבועה שכולם מדברים עליה", מוסיפה. "שעה אחרי שתיתי קפה ברוטשילד שם אף אחד לא יודע מה קורה במרחק כמה רחובות. הניתוק בין הדרום למרכז תל אביב הוא בלתי נתפס. יש גבול דמיוני שעובר איפשהו בגן החשמל, ומפריד בין החיים השגרתיים הנהנתנים והבילויים וה'סיילים' של סוף החורף. מה שקורה שם בדרום זה לא יאמן. מאז שהתחילו המעצרים בשבוע שעבר החלטנו שאי אפשר לעמוד מנגד ואת המעט שאפשר לעשות נעשה.

 

"אז עושים משמרות בלוינסקי שדרות הר- ציון, ליד הגינה הגדולה, שם מרוכזים מספר מקלטים של פליטים מאריתריאה, סודן וחוף השנהב. לא ברור בעצם למה החליטו לעצור אותם. הם עוצרים אנשים ולפעמים משחררים מיד, לפעמים אחרי כמה ימים או כמה שבועות. התחושה היא מאוד קשה, אנחנו חיים במדינה שאנשים נרדפים בה. הצרה הגדולה היא שאין מדיניות, אין הוראות. אותו נער שנעצר שוחרר שעה אחרי, ואת האחרים לקחו, לא ברור לאן ולכמה זמן. אין אשרות שבגינן משחררים ואשרות אחרות שעוצרים. אין לי מושג, כשאת רואה אימא עם תינוק נסה על נפשה מחשש למשטרה, זה מזכיר מראות שלא אמורים להיות פה, סיטואציה לא הגיונית."

 

הדבר היחיד שהצליח בינתיים לעצור את המשטרה היה פעיל אחד, שחסם בגופו את השוטרים מלהיכנס למקלט המשפחות ברחוב הר ציון. "נציגי האו"ם קבעו עם הרבה אנשים שצריכים לחדש את הניירות בכניסה למקלט ברחוב הר ציון. לא ברור איך זה נודע למשטרה, אבל היא הגיעה לשם עם אוטובוסים מוכנים ועשתה מעצרים המוניים. זה היה הבום הראשון של המעצרים", מספר נדב פרנקוביץ', (27) מתל- אביב. "אחריהם הגיעו למקלטים טרנזיטים של משטרת ההגירה ולקחו את כל מי שנמצא שם בלי לבדוק ניירות. המטרה היא לעצור גם את האנשים שיש להם ניירות, שלפי החוק ולפי האמנות שישראל חתומה עליהם אסור להם לעצור אותם. בנוסף הכניסה למקלטים הייתה לא חוקית וללא צווים. אבל הם עשו זאת באין מפריע. עובדה- במהלך יום שני נעצרו בסביבות 240 איש".

 

"הם נכנסו לבצע מעצר, אבל היה 'מגעיל ומסריח' אז ויתרו"

 

פרנקוביץ', מרום ואחרים, התארגנו בספונטניות, במטרה למנוע את המשך מעצרם של הפליטים בדרום תל- אביב. ביום שלישי ארגנו 70 איש להתייצב מול כלא מעשיהו, להפגנת סולידריות עם 50 נשים שהוחזקו בכלא. "ביום רביעי ראיתי כמה מעצרים מתרחשים - הם נוסעים באיטיות ברחוב, בטרנזיט של משטרת ההגירה, וכל מי ששחור הם קוראים לו ועוצרים אותו. ניסיתי לדבר איתם, להסביר להם שהם פועלים בניגוד לחוק, זה לא ממש עזר" מספר פרנקוביץ'.

 

"הם קראו לאישה הזאת והתכוונו לעצור אותה, בלי שום דיבורים מיותרים, בלי לבדוק ניירות כי זה פשוט לא מעניין אותם. ניגשתי אליהם, נעמדתי בינם לבין האישה וניסיתי לדבר איתם. הם פשוט דחפו אותי הצידה, היו שם עוד שני חבר'ה של  'הנוער העובד והלומד' שגם ניסו לדבר איתם, הם לא התייחסו אלינו ולקחו אותה". סבלנותו של פרנקוביץ' למראות הללו החלה לפקוע, במקביל, הנסיונות לשוחח עם השוטרים לא העלו דבר. החיכוך התעצם ביום רביעי כשפרנקוביץ' ומתנדב נוסף, הגיעו למקלט ברחוב מטלון בדרום תל-אביב, "שמענו שני שוטרים שדיברו בלי לראות אותנו, הם רצו לבצע שם מעצר, אבל לא התחשק להם כי היה להם 'מגעיל ומסריח' אז הם ויתרו", מספר פרנקוביץ' בגיחוך עצוב.

 

"ביום רביעי, באחת ועשרים בצהריים, עמדנו מול הבניין בכניסה למקלט בהר ציון. טרנזיט של משטרת ההגירה הגיע וחנה מול הבניין. היו בו חמישה שוטרים ופליטה שישבה מאחור, עצורה באזיקים. איך שראינו אותם מתקרבים צעקנו לפליטים שיכנסו לבניין. השוטרים ירדו והלכו לכיוון הכניסה לבניין בשאיפה למלא את הטרנזיט. נעמדתי חוצץ בינם לבין הפתח. השוטר הופתע ושאל אותי "מה אתה עושה?", הוא ניסה לעבור שוב אבל לא נתתי לו. לא בצורה אלימה פשוט נעמדתי לו בנתיב. אחד מהם אמר לשני "זה תקיפת שוטר, בוא נעצור אותו", אז הם תפסו אותי, ניסו להצמיד אותי לרצפה ולשים לי אזיקים. אחד מהם אמר שהוא רוצה לדבר איתי והשני במקביל אמר שאני עצור.

 

"אחרי כמה דקות כאלו הם זרקו אותי לניידת, לקחו אותי לתחנת המשטרה. לפחות בגלל זה הם ויתרו על מעצר הפליטים. עשו את כל התהליכים הביורוקרטים שצריך כדי להעביר אותי למשטרה הרגילה, לקח להם הרבה זמן. הצהרתי שלא תקפתי שוטר ושמרתי על זכות השתיקה. אמרו שרוצים להחתים בערבות והרחקה ל-15 יום מהמקלט, סירבתי. לא נראה לי נכון שבגלל שהם עושים מעצרים בלתי חוקיים הם יכולים להרחיק אותי ממקום בו אני נחוץ ועושה עם אחרים פעילות הומניטארית.

 

"לקחו אותי לאבו- כביר שם ביליתי את הלילה. זו פעם ראשונה שאני נעצר. ישנתי בתא עם עוד אנשים שעצורים על סמים, סחיטה באיומים, אלימות במשפחה וכו'. זה לא היה לי קשה, הסתדרתי עם האנשים. בבוקר הובאתי לפני שופטת ששחררה אותי עם עשרה ימי הרחקה ל-450 מטר רדיוס ו-800 ש"ח, שהפקדתי במידה ואפר את התנאים שלי. בנוסף שני חברים חתמו עבורי על סכומי ערבות של אלפי שקלים.

 

"למרות זאת אנחנו לא מפסיקים את הפעילות שלנו. אני לא מפר את התנאים, אבל החבר'ה עושים משמרות בכניסה למקלטים, מראים נוכחות. אנחנו מביעים התנגדות לכך שבאופן לא חוקי מבוצעת מדיניות שבאה מלמעלה וביודעין מיועדת למרר את חייהם של הפליטים. בגלל שהמעשים שהם עושים לא חוקיים, אנחנו מרשים לעצמנו לעמוד, להתריע ולהשגיח שהם לא מנצלים את חוסר האונים של הפליטים".

  

"אני קוראת לממשלה לנסח מדיניות ברורה, הכפופה לחוק הבינלאומי ולאמנות הבינלאומיות" מצהירה מרום. "זוהי הפעם הראשונה שאנחנו מארגנים משמרות כאלה במקלטים. חשוב שנוכל להראות למשטרה, שהמעצר והאיום בגירוש של אלפי פליטים בחזרה לארצות המוצא שלהם - שם נשקפת להם סכנת חיים, לא תעבור בשקט". פרנקוביץ' מוסיף קריאה למתנדבים נוספים: "אנו מכינים לוח משמרות במקלטים. מתנדבים שיוכלו להגיע ולבלות זמן בכניסה בשעות היום יוכלו לעקוב, ואולי גם למנוע מהמשטרה, להיכנס למקלטים בניגוד לחוק. הם גם יוכלו להזעיק עוד פעילים לתיעוד ולעזרה".

 

לאור פניות חוזרות ונשנות לדוברת משטרת ההגירה שלא נענו, לא נמסרה תגובה ממשטרת ההגירה.

 

להצטרפות למשמרות המחאה לחצו כאן .


פורסם לראשונה 06/03/2008 10:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
צילום: יהונתן צור
צילום: יהונתן צור
צילום: שרון ברוורמן
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים