שתף קטע נבחר

מקופחות מאויימות ונחושות : נשים - תמונת מצב

לקראת יום האישה סיכום וחשבון נפש קטן : מה מצב הנשים בישראל? איפה אנחנו עומדות? וגם כמה מקומות אליהם אפשר להגיע, לצעוד ולהביע דעה במסגרת היום החגיגי

בכל שמונה במרס נזכרים בנו, מעניקים תשומת לב לנשים ובוחנים מה מצבן. עצם קיומו של יום כזה מעיד על חריגות, הרי אם היה שיוויון מלא בין המינים, מה הצורך ביום מיוחד? ובכל זאת, זו הזדמנות לעצור ולתת תשומת לב לכמה צעדים שכבר נעשו, וגם לכמה צעדות ששווה לקחת בחשבון.

 

נתחיל: לקראת יום האישה הבינלאומי ערכה ויצו סקר (באמצעות  מכון "הגל החדש" ובהשתתפות 501 אישה ואיש), הנוגע לעמדות הציבור ביחס ליציאתן של נשים לעבודה. מממצאי הסקר עולה כי 79 אחוז מקרב המשיבים תומכים בהשתלבותן של נשים בשוק התעסוקה, גם אם הכנסתן נמוכה יותר מזו של הגברים.

 

דווקא קבוצת הגילאים 35-44 היא בעלת שיעורי התמיכה ביציאה לעבודה הנמוכים ביותר, 66 אחוז בלבד. התשובות התייחסו גם לרקע הדתי של המשיבים. 46 אחוז מהנשאלים מקרב האוכלוסייה החרדית משיבים סבורים שעדיף שהאישה תהיה עקרת בית.

 

17 ח"כיות זה קצת פחות משליש של חצי

בשעה שייצוג הנשים בפוליטיקה גדל בכל העולם, בישראל פחות מ-20 אחוז מחברי הכנסת הן חברות - 17 בסך הכל. 30 אחוז מהמשיבים בסקר הסבירו את מספרן המועט של נשים בעמדות מנהיגות בישראל,בכך שאינן משרתות בתפקידים קרביים בצבא. קרוב ל-20 אחוז מהמשיבים סבורים שנשים אינן יודעות לנהל תהליכים מדיניים שנדרשים במזרח התיכון.

 

בפילוח הגילאי מעניין לראות שדווקא קבוצת הגיל הצעירה ביותר (בני 18-24) היא בעלת העמדות הסטריאוטיפיות ביותר: 38 אחוז מהמשיבים בקבוצת גיל זו סבורים שנשים אינן מנהיגות בגלל חוסר ניסיונן בתפקידים גבריים, ו-37 אחוז מהמשיבים בקבוצת גיל זו סבורים שהן אינן יודעות לנהל תהליכים מדיניים שנדרשים במזרח התיכון.

 

בכדי לשפר את הנתון העגום עורך מטה יוזמת ז'נבה בשיתוף נשים מובילות ממפלגות שונות, פרוייקט מיוחד לנשים מעורבות פוליטית. במסגרת הפרוייקט נערכו כבר מספר סמינרים וסיורים לאורך גדר ההפרדה בהשתתפות חברות מועצות עיר, ראשי ארגונים ועמותות, חברות מרכז ולשכה מכל המפלגות וכן מנהיגות חינוכית וחברתית במטרה לקדם השתתפות של נשים בפוליטיקה.  

 

בשבוע האחרון יצאה ויצו בקמפיין ארצי הכולל שיירת מחאה של עשרות רכבים. "היוזמה לשיירת הרכבים באה בעקבות מספר אירועים המתרחשים במגרש הפוליטי, ומאיימים על זכות האישה בישראל לשוויון מלא", סיפרה יוכי פלר, יו"ר ויצו ישראל. "השבוע ניתנה ההחלטה בעניין קצב, החלטה הנוגסת קשות בעיקרון השוויון בפני החוק. שיירת המכוניות באה למחות גם נגד הצעת חוק המקודמת לאחרונה, לפיה יורחבו הסמכויות של בתי הדין הרבניים. משמעות ההצעה היא שכל עניין אזרחי יוכל להידון בבית הדין הרבני, ומצב זה יחמיר באופן משמעותי את מצבן של הנשים בתחום המעמד האישי".

  

הבושה עוצרת את התלונות

הארגון הפמיניסטי כיאן  (נוכחות), שהוקם על ידי נשים ערביות במטרה לקדם את מעמדן וזכויותיהן של הנשים הערביות בישראל, פותח לרגל יום האישה במבצע הסברה במקומות עבודה בחברה הערבית. הארגון יפיץ מודעות המציגות את החוק למניעת הטרדה מינית במקום העבודה בתרגום לערבית, במקומות בהם עובדות בעיקר נשים ערביות.

 

"על אף שידוע כי קיימים מקרים רבים של הטרדה מינית במקום העבודה, נשים בחברה הערבית לא מכירות את החוק ובעיקר פועלות מתוך שיקולים של בושה או פגיעה בכבוד המשפחה", סיפרה עו"ד אלחאן נחאס-דאוד מ"כיאן". "הנשים מרגישות שאם תתלוננה שמן יוכתם, וחוששות שבסופו של דבר, התיק ייסגר והן תצאנה נפסדות מכל הכיוונים".

 

"אנחנו מקוות שבהמשך לפעילות הזו, יותר נשים תאזורנה אומץ ותבחרנה להתלונן על התנהגות מטרידה. המחלקה המשפטית של 'כיאן' מעמידה לרשות הנשים עורכות דין מקצועיות שיטפלו בכל פניה בצורה רצינית ומעמיקה", הוסיפה נחאס-דאוד.

 

נשים למען נשים

יש נשים שלא ממתינות שהממשלה תשנה, ופועלות אחת למען השניה לחיזוק, סיוע ועצה. נשים כאלו משתתפות בפורום נעם לנעם, פורום ארצי של נשים וארגונים לפיתוח וקידום עניינן של נשים עם מוגבלות למען נשים עם מוגבלות.

 

הפורום מופעל על ידי מילב"ת בשיתוף היחידה לנכויות ושיקום בג'וינט, ומטרותיו הן העמקת המודעות לצרכים של נשים עם נכות, בקרב אוכלוסיות שונות של נשים עם מוגבלות, בני משפחה ומטפלים שונים - יועצות הנקה, בלניות, מדריכות כלה ורבנים.

 

הפורום מציע שירות רב-תחומי עבור נשים עם מוגבלות במעגלי חיים שונים: נשים צעירות, נשים בשלב טרום-היריון ובמהלך היריון, אמהות נשים בגיל המעבר. השרות כולל מידע, יעוץ והדרכה על פתרון בעיות. בפורום קיים מעגל אמהות עם מוגבלות, מעורבות בשינויים בחוק, מניעת אלימות,דימוי גוף וכד'. מתקיימות סדנאות הכשרה לנשים עם מוגבלות להתמודדות בזמן חירום – כולל חשיפה והגברת המודעות לעזרים שיכולים לסייע בחירום ובשגרה.

 

צעדות מחאה ותקווה בשאיפה לשיוויון

ארגוני נשים ישראליות ופלסטיניות החליטו לציין את יום האישה הבינלאומי, בצעדת מחאה ותקווה  נגד הכיבוש הנמשך, נגד אפלייה ודיכוי, ולמען שלום בין העמים ושווויון בין המינים. "דווקא כנשים, איננו יכולות לשבת בשקט, כאשר בית המשפט העליון מכשיר 'עיסקת טיעון', הרומסת את זכותן של נשים לעבוד ולחיות ללא אלימות והשפלה" הסבירה עדי דגן, מקואליציית נשים לשלום את הסיבה לצעדה."אנו שואפות לחיים משותפים, ללא אלימות צבאית ופנימית, לחיות בחברה שמשקיעה באזרחים ובאזרחיות שלה - ברווחה, בבריאות, בחינוך ולא במלחמות".

 

בשבת תצעדנה ברחובות תל אביב גם מאות פועלות חקלאיות מהגליל ומהמשולש המאורגנות בעמותת "מען". "מען" שואפת לצקת מאבק מוחשי ביום האשה, ולשלב ידים במאבק נגד העוני ולמען הזכות לעבודה בתנאים הוגנים. הפועלות צועדות בכדי לדרוש את זכותן לעבוד, ובתנאים הוגנים, כדי לצאת מחיים של עוני מחפיר.

 

רוב הנשים הערביות אינן עובדות. רק כ-17 אחוז מתוכן משתתפות בכח העבודה. לא רק נשים ערביות סובלות מעוני. גם עשרות אלפי עובדות קבלן וחברות כח אדם, עובדות זמניות, מלצריות, אמהות חד הוריות, מזרחיות, מהגרות ומהגרות עבודה. הן הקורבנות הראשיות של המדיניות המגבירה את הפער בין המוני נשים עניות, לבין עשירים המאשימים אותן בעוניין.

 

מנגד, התקיים השבוע לראשונה כנס הרצליה הראשון לנשים. במקום נכחו כ-200 נשים, כולל ראש העיר, יעל גרמן, השופטת בדימוס דליה דורנר, נשיאת בתי המשפט בת"א השופטת עדנה בקנשטיין, יועצת ראש הממשלה למעמד האישה, מרית דנון, יו"ר שדולת הנשים, רינה בר-טל ואחרות.


פורסם לראשונה 07/03/2008 08:55

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"זכותה של כל בן אנוש לשוויון מלא".
צילום: כפיר מאיר
כנס הרצליה הראשון לנשים
צילום: אתי כהן
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים