בוני הארץ
האדריכלים של חברות הבנייה הגדולות לא עוסקים בפרויקטים מגלומניים של מיליארדרים. במקום זה, הם קובעים איך ייראו הבתים שלנו, הערים שלנו והחיים שלנו, היום ובעוד 20 שנה
בדרך כלל העיסוק של רוב האנשים באדריכלות נוגע רק לאקסטרווגנזה: הפנטהאוז של עידן עופר בתל אביב, הבית של לב לבייב בלונדון, האחוזה של שרי אריסון בשבי ציון. אבל נוצצים ככל שיהיו, הפרויקטים האלה חיים בבועה. לעיצוב שלהם אין כל קיום מחוץ לאלפיון העליון, ולאדריכלים שלהם יש, במקרה הטוב, השפעה מוגבלת מאוד על החיים בישראל.
את תרבות המגורים בארץ מגדירים דווקא האדריכלים שעוסקים בבנייה רוויה ובשכונות עירוניות סטנדרטיות. אם בבית הפרטי הם יכולים להתעמק ברמת הפרטים, בתכנון שכונות מגורים הם נדרשים למאמץ בקנה מידה גדול בהרבה, ויכולת התכנון שלהם עומדת במבחן בפני מאות ואלפי לקוחות.
תפקידו של אדריכל שמוביל את תכנונה של שכונת המגורים אינו נגמר בתכנון על הנייר. הצורך התובעני להגיע לקהל גדול מחייב אותו לשלב בתכנון תפיסת עולם חברתית הנוגעת לחיי משפחה ולחיי קהילה, וכל זאת מבלי לזנוח לרגע את המחויבות למטרות החברה הבונה, להיבטים ההנדסיים, לחוקי הבנייה, לנתוני השטח והאקלים ולתפיסתו האסתטית.
האדריכלים המעטים שמצליחים להשתחל לסד האילוצים הזה לא נותנים את דעתם לעשיית רושם דרמטי, אלא להשפעה אמיתית וארוכת טווח על מרקם החיים בישראל, ומודעים היטב לאחריות שכרוכה בכך. הנה, לפיכך, חמשת הגיבורים הנסתרים של האדריכלות בישראל.
אבנר ישר על רקע בניין בעיצובו ברחוב החילזון ברמת גן. צילום: אוראל כהן
אבנר ישר - ישר אדריכלים
תיק עבודות: פרויקט של נכסים ובנין במרום נווה ברמת גן, הכולל שני מגדלים של 22 קומות, ובסך הכל כ־120 יחידות דיור; מגדל W של קנדה ישראל בפארק צמרת בתל אביב, הכולל 47 קומות ו־168 יחידות דיור; מגדל One של מנחמוב, הכולל 28 קומות, גם הוא בפארק צמרת; מגדל רוטשילד 1 של חבס בתל אביב, הכולל 32 קומות.
בחו"ל: פרויקט Palm Bay View בקפריסין הטורקית, הכולל כ־70 יחידות נופש.
מגורים פרטיים: דירת גג ברחוב דובנוב, בעלת מראה מודרני ונקי. "אני גר בתל אביב. נולדתי בתל אביב ואין לי שום כוונות לעזוב את העיר".
רקע: למד בבצלאל והשלים את התואר בטכניון. כיום שותף (עם האדריכל יוני גרוסוסר) במשרד ישר אדריכלים, המונה 40 אדריכלים. מתמחה בתכנון פרויקטים גדולים למגורים, קריות משרדים ומרכזים מסחריים.
אני מאמין: "במרכז החשיבה התכנונית שלי עומד האדם, משתמש הקצה של עבודת האדריכל. בפרויקטים בעלי קנה מידה גדול, אני חושב קודם כל על הסביבה: אני מנסה ליצור סביבה ידידותית, מגוננת, אינטימית — ועם זאת פונקציונלית, בת־תחזוקה, ובעיקר ירוקה וידידותית לסביבה. במשרד שלנו מועסקים 40 אדריכלים שאחראים באופן ישיר על הפרויקטים שלהם, מינקות על שולחן השרטוט ועד בגרות. אני מקפיד להיות מעורב אישית בכל הפרויקטים, מרמת הקונספט, דרך ליווי של התקדמות התכנון, ועד ביקורי פיקוח על הבנייה".
הבתים של מחר: "מגדלי מגורים הם כורח המציאות בישראל. בהתחשב במגבלות השטחים הפנויים במדינתנו הקטנה, אין כל פתרון אחר. יותר מזה: המגדלים יגיעו יותר ויותר למקומות שהיום נראים לא הגיוניים — לפריפריה, ואפילו רחוק יותר".
לקוחות בולטים: נכסים ובנין, גב ים, אפי אירופה, הכשרת היישוב, אשטרום, חבס, דלק נדל"ן, דיירקט קפיטל ואזורים.
ענת אלנר על רקע פרויקט חלומות קריית אונו. צילום: עמית שעל
ענת אלנר - שיכון עובדים
תיק עבודות: פרויקט "נומרו אונו" בקריית אונו, שנבנה בשיתוף חברת נווה גד (מקבוצת אי.די.בי). בפרויקט ארבעה בניינים מדורגים ומגדל הכוללים 154 דירות, ופארק שבסביבתו יוקמו גני ילדים ובית ספר יסודי, מרכז מסחרי ומרכז ספורט. הובילה גם את התכנון של חלומות קרית אונו, חלומות זכרון, חלומות גבעתיים, חלומות תלמי מנשה.
מגורים פרטיים: דירה "רגילה לחלוטין", לדבריה, ברמת אביב ג', שעיצבה בסגנון מודרני, מתון אך לא מינימליסטי. "אני אוהבת לגור בבנייה רוויה, לא צמודי קרקע ולא וילות, אני עירונית".
רקע: בוגרת הטכניון ובעלת 30 שנות ניסיון. בארבע השנים האחרונות מכהנת כאדריכלית הראשית של שיכון עובדים (מקבוצת שיכון ובינוי), ומובילה כ־40 פרויקטים בארץ, רובם למגורים וחלקם מסחריים ומשרדים.
אני מאמין: "רכישת דירה אף פעם לא מסתכמת בדירה בלבד; מדובר בשכונת מגורים. לכן כבר בשלבי התכנון אני מתייחסת לשכונה כחלק מהסביבה הטבעית, ומייחסת חשיבות מרובה לפיתוח סביבתי.
"לכן כבר משלבי התכנון הראשונים אני עובדת בשיתוף פעולה עם יועץ סביבתי ויועץ נוף, שדואגים שהמבנים ישתלבו בנוף המקומי. היזם והרשות המקומית הם גורמים דומיננטיים בליווי האדריכל. המפגש בין שלושת הגורמים האלה עזר לחדד את התפיסה של תכנון שטחי הציבור המשותפים".
הבתים של מחר: "אישורה של תכנית ארצית תמ"א 35 יהפוך את מתחמי המגורים הקיימים לצפופים יותר, ולכן תהיה צמיחה בטיפול בתוכניות פינוי ובינוי או עיבוי שכונות.
"תהיה צמיחה לגובה באזורים שאינם מוגבלים על ידי גורמים כמו תשתיות. בעקבות תנופת הבנייה בערים, נזדקק לפתרונות ולהתייחסויות לסביבה מהיבטים של בנייה ירוקה, שמסתמנת כמתקרבת מהר יותר ממה שחשבנו".
קיקה ברא"ז - קיקה ברא"ז אדריכלים
תיק עבודות: שכונת גרנד גינדי של גינדי החזקות בפתח תקוה, הכוללת כ־572 יחידות דיור; שכונת "אחוזת גירון" בתל מונד, בת 140 יחידות דיור; מתחם תנובה באזור התעשייה בפתח תקווה.
בחו"ל: עבדה במשרד ספדי בניו יורק על פרויקט "קולומבוס סירקל", בניין רב־תכליתי בן 68 קומות במרכז מנהטן, הכולל מסחר, משרדים ומגורים בשטח כולל של 300 אלף מ"ר.
מגורים פרטיים: בית עירוני בן שלוש קומות בצפון תל אביב, שעיצבה בסגנון מודרני. "אני ובעלי אוהבים את העיר. אנחנו אוהבים להיות קרובים למקומות הבילוי ולילדים שגרים בעיר".
רקע: מצטיינת בלימודי הארכיטקטורה בטכניון, ובעלת תואר שני בארכיטקטורה מאוניברסיטת קולומביה. ב־1989 ייסדה את המשרד הנושא את שמה, ומונה כיום כ־15 עובדים.
אני מאמין: "עשייה מגיעה מתוך אהבה. אדריכלות שנעשית בהנאה באה לידי ביטוי בהקפדה, במשחקי גושים ומסות, אור וצל, בפרופורציות מעודנות ובהתאמה לתכנון הפנימי. ניתן לעשות אדריכלות למגורים, כזו שמטבעה היא יומיומית ושימושית, עם קשר לסביבה האורבנית מחד וקשר בין הדירה לחוץ מאידך, וגם להקפיד בדרך על איכויות אסתטיות".
לקוחות בולטים: המשרד עובד עם חברות יזמיות כמו תנובה, א. דורי, משהב, תדהר, פרשקובסקי, רסקו ובוני התיכון.
גיל שנהב - כנען שנהב אדריכלים
תיק עבודות: שכונת "קריית רבין" בחולון של מ.י גינדי, הכוללת 328 יחידות דיור; שכונת "קריית חתני פרס נובל" של דנקנר השקעות בראשון לציון, הכוללת 708 יחידות דיור; שכונת "אזורי חן" של אזורים בתל אביב, עם 600 יחידות דיור.
מגורים פרטיים: בית פרטי בשכונת נווה רסקו ברמת השרון, שעיצבה אשתו האדריכלית דנית שנהב בסגנון מינימליסטי. "אחת ההחלטות הנכונות שעשינו היתה לרצף את החצר מבלי לפגוע בתחושת המרחב והירוק בעיניים".
רקע: שנהב סיים את לימודי האדריכלות בטכניון לפני כ־20 שנה, וארבע שנים לאחר מכן הקים את העסק המשפחתי. המשרד, המעסיק כ־20 אדריכלים, הנדסאים ושרטטים, מתמחה בתכנון שכונות מגורים גדולות (אלף יחידות דיור ומעלה), מגדלי יוקרה, בתי אבות, מרכזים מסחריים ופרויקטים בחו"ל. שנהב מודה שהוא מעדיף לתכנן מגדלי יוקרה, הנתפסים בעיניו כ"סקסיים ביותר, אלגנטיים ובולטים בנוף העירוני".
אני מאמין: "Less is More. הסגנון שלי בא לידי ביטוי באלגנטיות ובאיפוק. כשאני מתכנן פרויקט, ההעדפה שלי היא שהוא יהיה גם יפה ומעודן וגם פונקציונלי, אבל שלא יהיה עמוס ומעייף. המטרה שאני רואה לנגד עיניי לאורך כל שלבי התכנון היא לאפשר לדייר להטביע את חותמו האישי בעיצוב הפנים בדירה, ולכן התכנון יהיה כזה שיאפשר שינויים על פי טעם אישי".
עמי מור על רקע מגדלי בסר ברמת גן. צילום: בועז אופנהיים
עמי מור - יסקי מור סיון
תיק עבודות: מגדל YOO (עם פיליפ סטארק) בפארק צמרת בתל אביב; מגדלי צמרת של אקירוב; מגדלי מנהטן; פרויקט פרישמן דיזנגוף; איינשטיין על הים של אולפינר; מגדלי עזריאלי; בניין IBM; בניין אינטל.
בחו"ל: קניון EuroMall ברומניה, כ־32 אלף מ"ר.
רקע: סיים את לימודיו בטכניון לפני כ־25 שנה בהצטיינות יתרה, והקים את משרד מור אדריכלים, שהתאחד אחר כך עם משרד יסקי סיון. המשרד המאוחד, יסקי מור סיון, מעסיק מעל מאה עובדים ונחשב לגדול בישראל, ולמשרד הבינלאומי הגדול ביותר הפועל במזרח אירופה. הוא מתמחה בכל סוגי המבנים, ממגורי יוקרה, דרך משרדים ועד לתכנון ערים.
אני מאמין: "בתכנון שכונות אנחנו מנסים לייצר אזור מגורים שסך מרכיביו מגדיר אופי, ושהחלל הציבורי שלו מעורר הזדהות. אני מנסה לשלוט בפיתוח הסביבתי ולשלב כמה שיותר שטחים ציבוריים בתוך מתחמי המגורים. אני לא אוהב בניינים מנוכרים, שאינם מתאימים לסביבת המגורים".
הבתים של מחר: "המחסור בקרקעות מחייב פעילות מוגברת בתחום הפינוי־בינוי, ואורבניזציה על בסיס הערים הקיימות. בניגוד לשכונות דגל מרווחות כמו רמת אביב ג', בשנים הקרובות נראה שכונות מגורים שיעלו את הצפיפות בצורה מושכלת. ייבנו יותר מגדלים וייקבעו נורמות לתחזוקה".
לקוחות בולטים: שיכון עובדים, אפריקה ישראל, נכסים ובנין, אשטרום אשדר, גינדי, אולפינר ועוד. 40% מפעילות המשרד היא בארץ, והיתר בחו"ל — בהודו, רוסיה, אוקראינה, רומניה וסרביה.