שתף קטע נבחר

ספרד: האם הרפורמטור ינצח את השמרן?

ראש ממשלת ספרד חוסה לואיס רודריגס ספטרו הצליח להפוך את ספרד מהמדינה השמרנית ביותר באירופה - לאחת המתקדמות ביבשת. היום הוא ינסה להיבחר בשנית - ולגבור על ההאטה הכלכלית, בעיית ההגירה והחשש מפני השאיפות הלאומניות של האזורים השונים במדינה. האם יצליח? הפרופ' שלמה בן-עמי, לשעבר שגריר ישראל בספרד, מעריך שכן

היום (א') יילכו 35 מיליון בעלי זכות בחירה בספרד לקלפיות, כדי להצביע בבחירות הכלליות. הבחירות - שייערכו במקביל לשני בתי הנבחרים בספרד, הבית התחתון שהוא הקונגרס, המונה 350 מושבים, והבית העליון, הסנאט, המונה 264 מושבים - יכריעו אם מי שכיהן כראש ממשלת ספרד בארבע השנים האחרונות, ראש המפלגה הסוציאליסטית חוסה לואיס רודריגס ספטרו, יישאר בתפקידו.

 

הפרופסור שלמה בן-עמי, לשעבר שר החוץ ושגריר ישראל בספרד, סבור כי שלושה נושאים עומדים במוקד הבחירות הכלליות: ההאטה בצמיחה הכלכלית במדינה, בעיית ההגירה, ולסיכום, השאיפות הלאומיות של האזורים השונים בספרד. "הממשלה הנוכחית, בעקבות הנטייה שלה לשאת ולתת עם הבאסקים ולהציע ויתורים נוספים ללאומנים באזורים השונים עוררה את הפחד מפני התפרקותה של המדינה", אמר ל-ynet בשיחת טלפון ממדריד, שם הוא שוהה במסגרת תפקידו כנשיא מרכז טולדו לשלום. "לכך גם נוספה העובדה שהממשלה קלטה מאות אלפי מהגרים בלתי חוקיים והעניקה להם מעמד חוקי. וכאשר נכנסים למשבר כלכלי - עולה שאלת ההגירה, כי על פניו, המהגרים 'תופסים' מקומות עבודה של תושבים ותיקים".

 

למרות הבעיות שניצבות בפני ראש הממשלה המכהן, בן-עמי סבור שבפני יריבו של ספטרו, ראש המפלגה העממית מריאנו ראחוי, ניצב קושי מרכזי לא פחות בדרך לפסגה. "לראחוי אין בני ברית פוליטיים טבעיים - וזה ההישג הפוליטי המשמעותי של ספטרו. התבונה של ספטרו היתה הגמישות שלו עם הלאומים השונים - שאפשרה להפוך אותם לבני ברית. אבל לראחוי אין בני ברית, הוא מבודד". משום כך, הוא מעריך, ספטרו ייבחר לכהונה נוספת. הסקרים האחרונים מעידים על מירוץ צמוד, עם יתרון של כ-4 אחוזים לראש הממשלה המכהן, במיוחד בעקבות העימות הטלוויזיוני הנדיר שנערך בין שני המועמדים היריבים השבוע.


שלט בחירות של ספטרו. יצר ברית עם בני הלאומים השונים (צילום: AP) 

 

ממדינה שמרנית - לליברלית

ספטרו עלה לשלטון במפתיע לפני ארבע שנים - בעקבות הזעם על האופן שבו טיפלה הממשלה הקודמת והשמרנית, בראשותו של חוסה מריה אסנאר, במתקפת הטרור ברכבות התחתיות של מדריד. בפיגועים נהרגו 191 בני אדם ונפצעו יותר מ-1,800. ממשלתו של אסנאר התעקשה להטיל את האשמה על המחתרת הבסקית - למרות שכל הסימנים העידו כי ביצעו את הפיגוע קיצונים איסלאמיים פעילי אל-קאעידה. לטענת פרשנים, הזעם הציבורי הוציא משלוותם אזרחים שאינם נוהגים באופן מסורתי להצביע, ובזכותם נחל הימין תבוסה בבחירות שנערכו ימים ספורים לאחר הפיגועים. עכשיו חוששים במחנה ספטרו מפני שיעור הצבעה נמוך.

  

בארבע שנות כהונתו, הצליח המשפטן בן ה-48 לערוך שינויים משמעותיים בחברה הספרדית, ולהפוך את מה שהיתה פעם המדינה השמרנית ביותר לאירופה - למדינה הליברלית ביותר. הוא הפך את הנישואים החד-מיניים לחוקיים, צמצם את השפעתה של הכנסייה הקתולית על החינוך, והוביל חקיקה לשיוויון בין המינים. הוא גם העניק כוח רב יותר לאזורים השונים בספרד - בעיקר קטלוניה והאזורים הבסקיים - שני אזורים שדוכאו ביד קשה בתקופת שלטונו של הרודן פרנקו. אבל בסוגייה הבסקית נחל ספטרו גם מפלה - הוא ניסה להגיע להסכם שלום עם המחתרת הבסקית אט"א, אך ניסיונותיו עלו בתוהו.

 

בן-עמי סבור שאת הספרדים כיום מטרידה השאלה הבסקית פחות מהטרדות הכלכליות. "הימין בספרד עוד לא החליט איזו סוגיה בעייתית תסייע לו יותר - הסוגיה הבסקית או הכלכלה - אבל אני מסופק אם הנושא הבסקי נמצא במרכז התודעה של הבוחר, אלא אם כמובן יהיה שוב פיגוע", מציין בן-עמי. לדבריו, ההצלחות שקצרה ממשלתו של ספטרו במאבק בטרור האיסלאמי - וכן המבצעים המוצלחים שניהלו השלטונות הספרדיים במשותף עם אלה הצרפתיים בסוגיה הבסקית - פועלים לזכותו.


הפגנה למען זכויות הבסקים בבילבאו ב-2007 (צילום ארכיון: רויטרס) 

 

בעקבות פיגועי 2004, העלתה ממשלת ספרד את הכוננות במדינה לפני שבועיים, מחשש שגורמים קיצוניים - איסלאמים או בסקים - ינצלו את המצב כדי לבצע שוב פיגועים. אתמול נורה ונהרג איסיאס קרסקו, חבר לשעבר במועצת העיר הבסקית ארסטה, מחוץ לביתו במחוז הבסקי. קרסקו היה נציג הסוציליאסטים במועצה, ולמרות שאף ארגון לא נטל על עצמו את האחריות לרציחתו, שר הפנים אלפרדו פרז רובלקבה הפנה אצבע מאשימה לעבר המחתרת הבסקית. לא ברור כיצד ישפיע הרצח על הבחירות.

 

יכולים לתווך בין ישראל לסוריה

ומה באשר היחס לישראל? הפרופ' בן-עמי סבור שלמרות שבאופן מסורתי, ממשלת ימין, והיה אם תעלה, נוטה להיות יותר פרו-ישראלית יותר, ממשלתו של ספטרו השמאלן אינה "רעה" לישראל. "ככל שזה נוגע ליחסים הדו-צדדים בין המדינות, ממשלתו עשתה דברים יפים מאוד - והיא מיישרת קו עם הקונצנזוס האירופי, כלומר לא מכירה

בממשלת חמאס", הוא טוען.

 

לדברי בן-עמי, ישראל היתה משכילה לעשות אילו היתה נעזרת בשירותיהם של הספרדים כמתווכים עם הסורים. "הספרדים אינם פחות טובים מהטורקים. ספרד היא המדינה האירופית עם הדיאלוג המעמיק ביותר עם הסורים. אני מעריך שהם היו נוטלים את התפקיד הזה בשמחה רבה".


פורסם לראשונה 08/03/2008 21:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ספטרו. הפגין גמישות
צילום: רויטרס
ראחוי. מבודד פוליטית
צילום: AFP
צילום: חגי אהרון
הפרופ' שלמה בן-עמי
צילום: חגי אהרון
מומלצים