שתף קטע נבחר
 

טעויות בזיהוי: בדיקת הקולונוסקופיה מפספסת בגדול

קולונסקופיה, הבדיקה היעילה לגילוי גידולים סרטניים, מפספסת לעיתים, ודווקא כשמדובר בגידולים מסוכנים. חוקרים בארצות הברית מצאו כי הבדיקה שנועדה לאתר מבעוד מועד נגעים העתידים להפוך לסרטן המעי הגס אינה מגלה את סוג הגידולים החמורים

היא נחשבת לאחת הבדיקות היותר מהימנות בכל הקשור לאיתור סרטן. אבל עכשיו מסתבר שבדיקת הקולונוסקופיה עליה ממליץ משרד הבריאות אחת לחמש שנים (לקבוצות הסיכון) לאיתור מוקדם של גידולים סרטניים לא תמיד מזהה את הנגעים המסוכנים ביותר. כך גילו השבוע חוקרים אמריקניים במחקר שפורסם בכתב העת JAMA של ההסתדרות הרפואית האמריקנית.

 

צוות החוקרים מקליפורניה בדק את תוצאות 1,819 קולונוסקופיות שבוצעו בבית החולים פאלו אלטו במדינה. ב-170 בדיקות (9.3% מהבדיקות) נמצאו נגעים שטוחים. אולם לאחר שהוסרו הנגעים השטוחים נמצא כי השכיחות שלהם

להפוך לסרטניים גבוהה פי 10 בהשוואה לגידולים אחרים. כלומר, הבדיקה שנועדה לזהות גידול טרום-סרטני זיהתה את הממצא כנגע שטוח בלבד, שאינו בעל פוטנציאל להפוך לגידול סרטני, מה שהתברר אחר-כך כזיהוי שגוי.

 

החוקרים גילו במחקרים כי עד אחוז מהמטופלים שעברו קולונוסקופיה נמצאים בסיכון לסרטן לאחר שלוש שנים. לדעת החוקרים הסיבה לכך הם אותם נגעים שטוחים, שלטענתם מסוכנים הרבה יותר מנגעים אחרים.

 

"על הרופאים לאתר בקפידה גם נגעים שטוחים אותם נוטים לפספס", אמרו החוקרים. "קולונוסקופיה, גם כשנעשית בידי מומחים, עלולה שלא לאתר את אותם נגעים המסוכנים יותר מאחרים, אך אינם נראים בקלות. נגעים כאלה עלולים שלא להיראות במיוחד בקולונוסקופיה וירטואלית".

 

הבדיקה מומלצת, הציבור מתעלם

קולונוסקופיה מומלצת לכל אדם מעל גיל 50 לאיתור מוקדם של סרטן המעי הגס, אולם בישראל, רק כ-30% טורחים לגשת לבדיקה כזו, וגם מבין אלו שנבדקו ונמצאו כבעלי סיכון - רק חלק קטן ממשיך בבדיקות האבחון. מבין סוגי הסרטן

נחשב סרטן המעי הגס כאחד מגורמי התמותה המובילים בעולם המערבי. על פי רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות מתגלים מדי שנה כ-3,000 נשים וגברים הלוקים במחלה.

 

באמצעות בדיקת קולונוסקופיה ניתן לאתר גידולים עוד לפני שהפכו לסרטניים. קולונוסקופיה נחשבת לבדיקת הבחירה המומלצת לביצוע כל 10 שנים, ובתכיפות גבוהה יותר כאשר נמצאו פוליפים (גידולים הנוטים להפוך לסרטניים).

 

במהלך הבדיקה, המבוצעת על ידי מומחים לגסטרואנטרולוגיה, מוחדר דרך פי הטבעת ולאורך המעי הגס צינור ארוך ובקצהו מצלמת וידאו. באמצעות הבדיקה ניתן לאתר כל פוליפ, לשלוף אותו ממקומו ולהוציאו לבדיקת ביופסיה. לפני הבדיקה עובר המטופל טשטוש באמצעות תרופות הרדמה במינון נמוך.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
הנגעים השטוחים נמצאו מסוכנים
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים