אל-ג'זירה מתנצלת על "המוסלמים הברברים"
מתקפה חסרת תקדים של וופא סולטן על דתו של מוחמד חוללה סערה בעולם הערבי. הרשת הקטארית מיהרה להתנצל וגנזה את השידורים החוזרים, אבל לא בטוח שזה יספיק
"רשת אל-ג'זירה מתנצלת מאוד על שאחד ממשתתפי התוכנית הכפיש ביוזמתו את האיסלאם ואת האמונות המונותיאיסטיות. הערוץ מתנצל בפני כל צופיו על הדברים הפוגעים וביטל את שני השידורים החוזרים של התוכנית". כך, בטקסט טכני, קר ויבשושי משהו, ניסתה השבוע רשת הטלוויזיה הקטארית להרגיע את הסערה העזה, שחוללה בעולם הערבי - ואשר כוונה הפעם בחזרה ישירות אליה.
ההתנצלות החריגה באה בעקבות עימות ב"כיוון המנוגד" - מתוכניות הדגל של התחנה, שכבר עוררה לא מעט סערות כאשר השמיע דברי ביקורת קשים על המשטרים הערביים. הפעם התארחה בתוכנית וופא סולטן, פסיכולוגית סורית במוצאה המתגוררת בארצות-הברית. על השולחן היו כמה מרכיבים נפיצים במיוחד: הקריקטורות בדנמרק, פעולותיה של ישראל בעזה, השואה ובעיקר - האיסלאם.
וכך אמרה סולטן: "כל הדתות והאמונות היו נתונות לאורך ההיסטוריה לביקורת
ולעלבונות, מה שסייע לפתח ולתקן אותן עם הזמן. האמונה היחידה שעורפת את ראשי מתנגדיה - סופה להפוך לטרור ועריצות. זהו המצב של האיסלאם מראשיתו ועד היום. הוא גזר על מבקריו עונשי מאסר, ומי שברח מהכלא הזה מצא את מותו. הקריקטורות הדניות הצליחו להפיל את הלבנה הראשונה בחומה ולפתוח צוהר, דרכו יוכלו להיכנס קרני השמש לאחר אפלה ארוכה".
וזה עוד לא הכל: "העיתון הדני מימש את זכותו לחופש הביטוי. החירויות הן קודש הקודשים במערב, ואין דבר העולה עליהן. ואני אומרת, למרות זאת - אלמלא היה האיסלאם כפי שהוא, הקריקטורות הללו לא היו מופיעות. הן לא באו מחלל ריק, והקריקטוריסט לא בדה אותן ממוחו הקודח; הן היו ביטוי למה שהוא מכיר".
כשהיא מתארת את האיורים, המשיכה סולטן: "תגובתם הברברית של המוסלמים הוסיפה לערכן של הקריקטורות הללו - היא פשוט הוכיחה את נכונותן: המוסלמי הוא יצור לא רציונלי, אשר הדברים שלמד גוברים על שכלו ומסיתים את רגשותיו. לכן, דברים אלה הורידו אותו למעמד של יצור נחות, שאינו מסוגל לשלוט בעצמו ולהגיב לאירועים בדרך הגיונית".
"המודיעין הציוני שלח אותה"
טלעת רמיח, כותב וחוקר איסלאמי מצרי, שהתעמת בשידור עם סולטן, הגיב בתדהמה: "אלוהים ישמור! כל אלה הם שקרים במאת האחוזים. נראה כי המודיעין האמריקני והציוני החלו לייצר אנשים העוינים
את הלאום שלהם באופן הזה". המגיש, פייסל אל-קאסם, הטיח בה: "מדוע חופש הביטוי במערב הוא מקודש רק כשמדובר בהשפלת המוסלמים? האם הם יכולים לדבר על השואה? האם הם יכולים לדבר על הנצרות? בתי קולנוע הוצתו במערב משום שדיברו על הנצרות". סולטן לא נשארה חייבת: "אני חיה באמריקה ומעולם לא שמעתי על בית קולנוע אחד שנשרף כאן. מהיכן אתה מביא את הידיעות הללו? אתה צריך למתוח ביקורת על האמונות שלכם באותה הדרך בה הנוצרים מותחים ביקורת על אמונותיהם".
עד מהרה התגלגלה השיחה לאירועים בעזה, שכבר הושוו בעולם הערבי לשואה: "כשאדם מפוצץ את עצמו הוא הופך לטרוריסט, אך כשמשמידים עם ומדינה שלמה זה אנושי?", תהה המנחה. סולטן השיבה: "מדוע הם זועמים על מה שקורה בעזה? הקוראן כבר אמר להם: 'תהרגו או שתיהרגו'. אז הם הורגים ונהרגים, מה פסול בזה? הם רוצים למות כשהידים. הם רוצים להיפגש עם הבתולות שחורות העין שלהם. ישראל עוזרת להם להיפגש איתן, אז מה רע בזה? אם אתם רוצים לשנות את מהלך העניינים, עליכם לבחון מחדש את לימודי הטרור שלכם; לכבד את זכותו של האחר לחיות; ללמד את ילדיכם אהבה, שלום ודו-קיום. כאשר תעשו זאת - העולם יכבד אתכם, יראה אתכם בדרך אחרת ויצייר אתכם בדרך אחרת".
בהמשך הדיון גינתה סולטן את הפלסטינים ואת הישראלים "באותה הדרך", וקבלה
על בחירותיה של חמאס. להכחשת השואה באירופה התייחסה בזלזול. התוכנית הפופולרית עוררה זעם רב נגד רשת אל-ג'זירה עצמה, שבא לידי ביטוי בכלי תקשורת אחרים: "היא הציתה שערוריה חדשה כשאירחה את סולטאן, הידועה באיבתה לאיסלאם ולמוסלמים. זו קיללה את הדת האלוהית, תקפה את הקוראן וזלזלה בדרכו המכובדת של הנביא", נכתב בעיתון הערבי הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי". "שתיקתה של אל-ג'זירה בלתי נסלחת", נכתב בעיתון ירדני, "רשת זו מובילה את מסע הנורמליזציה עם האויב הציוני והיא היחידה המארחת את הדוברים הרשמיים של הצבא והממשלה של האויב".
אל-ג'זירה כאמור בחרה להתנצל, ולפי אחד הדיווחים אף הזהירה את המנחה לבל יחזור על הדבר. אבל לא בטוח שזה יספיק. "מדובר בהתנצלות רפה, חסרה ובלתי מתקבלת, אשר אינה משתווה לרמת הפגיעה שהופיעה על מסך התוכנית" - הודיעה ועדה מיוחדת, שדרשה מהרשת הקטארית לפרסם התנצלות ברורה יותר ואף להקדיש לכך תוכנית מלאה.