שתף קטע נבחר
 

חברים בוועדת אריאב: הדיונים חסרי תכלית

חבר בוועדה לרפורמה בשוק ההון: כל עוד סטנלי פישר משמש נגיד בנק ישראל לא יהיה איחוד של רשויות הפיקוח. גורמים בבנק ישראל: לא נוותר על הפיקוח על הבנקים

"נפגשים לשעה כדי לדבר על הדרך להפוך את ישראל למרכז פיננסי עולמי ועל החזון היפה, כל זה כדי לא לדבר על הנושא הכואב באמת והנחוץ באמת — איחוד רשויות הפיקוח. כל עוד פישר משמש נגיד, לא יהיה כאן שום איחוד רשויות, ולכן אין לוועדה הזו תכלית וגם לא תמיכה פוליטית. זה מקומם", כך אומר ל"כלכליסט" חבר בוועדת אריאב. לדבריו, הוועדה, שאמורה היתה להמשיך את דרכה של ועדת בכר ולהמליץ על השלבים הבאים ברפורמה בשוק ההון, נותרה ריקה מתוכן.

 

גורמים הבקיאים בעבודת הוועדה מסבירים כי אחת הסוגיות המרכזיות שעוד נותרו על השולחן היא סוגיית איחוד רשויות הפיקוח על הבנקים — המפקח על הבנקים בבנק ישראל (תפקיד שכיום ממלא רוני חזקיהו), אגף שוק ההון במשרד האוצר (בראשותו של ידין ענתבי) ורשות לניירות ערך (בראשות זוהר גושן). הגורמים גורסים כי קיימת בעייתיות גדולה בדרך שבה מתבצע הפיקוח על הבנקים, בהשוואה לפיקוח על בתי ההשקעות וחברות הביטוח, וכי עדות לבעייתיות הזו צצה לאחרונה ביתר שאת באירוע של פריזמה, שבו התברר כי קופות הגמל וההשתלמות של בית ההשקעות השקיעו את רוב כספי העמיתים בשוק המניות ובאופציות.

 

חבר בוועדת בכר, שהובילה את הרפורמה הקודמת, מסביר ל"כלכליסט": "הוצאנו ביודעין את סוגיית איחוד הפיקוח כצעד טקטי. ידענו שאם נכניס את העז הזו כל הרפורמה בסכנה, ולכן העדפנו לוותר. אך המציאות במקרה של ועדת אריאב שונה לחלוטין. אם לא ידונו על איחוד הפיקוח, אז על מה כן ידונו? זה הנושא המרכזי וממנו בורחים בגלל הנגיד סטנלי פישר".

 

בבנק ישראל מסרבים להציג באופן את עמדתם בנושא. עם זאת, מסמך שמסתובב לאחרונה בבנק והגיע בסוף השבוע ל"כלכליסט" מצביע על כוונות הבנק בנושא. מדובר בנייר עמדה, שמאמץ את המודל ההולנדי, לפיו תפקידו של הבנק המרכזי הוא לשמור על היציבות הפיננסית במשק, ואילו תפקידה של רשות הפיקוח המאוחדת הוא לשמור על הצרכן ולמנוע ניגודי עניינים. משמעות אימוץ המודל הולנדי בישראל תהיה השארת הפיקוח על הבנקים בידי בנק ישראל, שיקלוט כחצי מעובדי אגף שוק ההון באוצר ואת סמכויותיו. ידין ענתבי, מצד שני, תומך באיחוד הרשויות ובהקמת גוף חדש ועצמאי, אך בתנאי אחד: על האיחוד להיות כולל ולא להשאיר בחוץ את הפיקוח על הבנקים.

 

ירום אריאב, מנכ"ל משרד האוצר ויו"ר הוועדה, אמר ל"כלכליסט" כי איחוד רשויות הפיקוח מצוי מחוץ לכתב המינוי של הוועדה, והוסיף: "אך נבחנת הרמוניזציה של תשתיות הפיקוח". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירום אריאב, מנכ"ל משרד האוצר
אלכס קולומויסקי
מומלצים