שתף קטע נבחר

טיול בצפון: עושה חשק, דווקא בחורף

מערה מזמינה מעל נחל חמדל, ספא תחת כיפת השמיים בשולי קיבוץ שמיר, טחנת קמח על פלגי מים בעין דבשה וגם בריכת אהבהבים סודית שלא תמצאו על המפה. כפר הנופש בקיבוץ גונן הוא בסיס מתאים לטיולים במורדות המערביים של הגולן

הגשמים העזים שניתכו בשבועות האחרונים על צפון רמת הגולן החזירו לחיים את הנחלים וזירזו פריחות צבעוניות. האביב שעוד מעט יפציע יצבע את השטח בגוונים משלו, אז אם עוד רוצים להספיק למצות את החוויה החורפית - זה הזמן.

 

לאן בדיוק? לשמורות שעל מורדות הגולן המערביים, למשל. כל מה שצריך זה להתמקם איפשהו ללילה או שניים, לעלות על נעלי הליכה, לבוסס בבוץ ובעשב הרך ולחפש את המעיינות הקטנים והבריכות הנסתרות בשמורות. קיבוץ גונן, שלמרגלותיהן, הוא אופציה מצוינת לבסיס גיחה.

 

נחל חמדל והמערה

נחל חמדל - מכירים? זרימת המים בו מועטה יחסית, אבל את הפיצוי מספקים נופי עמק חולה הירוקים, המנוקדים באלפי בעלי כנף שעסוקים בליקוט זרעונים או ציד מכרסמים קטנים. בדרך המתפתלת למעלה רועות פרות באחו ומתמסרות להנקת עגלים שרק נולדו. שפני הסלע משקיפים על האזור כמלכי השכונה הבלתי מעורערים ועל הפסגות אפשר להבחין פה ושם בצבי שבוחן אם מישהו פלש לו לטריטוריה.

 

מעל הקטע הקניוני של נחל חמדל, שסביבו משתרגת צמחייה יפהפייה - אלה, שיזף, קנים גבוהי קומה ושיחי צבר – ממתינה ההפתעה: מערה מרשימה המשקיפה על עמק חולה, הרי נפתלי וכפרי דרום לבנון. זה המקום לחטוף פסק זמן, להקשיב לשקט ולהציץ בקניון שסלעי הבזלת והגיר שזורים בו שתי וערב, חובקים ביניהם גבים קטנטנים שהצליחו ללכוד את מי הגשמים.  


המערה מעל נחל חמדל (צילומים: יפה רזיאל)

 

בעלי דמיון מוזמנים לקיים במערה אירועים פרטיים, מלווים בארוחה, יין ומוזיקה. להרפתקנים מומלץ לפרוש שקי שינה, להפיג את הקור במדורה ולהתעורר לקול התנים המרעיד את העמק שלמטה (ארגון אירועים בתשלום: טל' 3732727־‭.(052‬

 

  • איך מגיעים: מצומת גונן מטפסים קצת עם הרכב מזרחה בכביש 959 המוביל לצומת האמיר (ווסט‭.(‬ סימון שביל כחול יוצא דרומה מעיקול חד בכביש כ‭300-‬ מ' אחרי תחילת העלייה מצומת גונן. בעלי מכוניות רגילות יחנו אותן בשולי השביל ויתחילו לצעוד בו ברגל, בעלי ‭4X4‬ יכולים להמשיך עליו עד אזור המערה. כדי לא להתברבר קחו איתכם את מפת טיולים וסימון שבילים "גולן וחרמון" (מס' ‭.(1‬

 

נפרדים מנחל חמדל, חוזרים על השביל (ברגל או ברכב שטח) ומנווטים לעבר פינת החמד עין אלמא'מון, מעיין שהתגייר ושינה את שמו לעין מימון. סביב המעיין רואים שרידים חרבים של כפר סורי. מרשימים במיוחד עצי הבוסתנים, האקליפטוסים וקוצי הצבר המטילים צל על הנביעות הזורמות בסביבה.

 

הליכה של מספר דקות בתוך המים מובילה אל בריכת איגום שבימים חמים יותר אפשר לשחות בה. מתקני מנגל אינם נראים בסביבה, אבל בהחלט מומלץ לעצור כאן לכריך ולקפה נינוח.

 

עין דבשה והטחנה

פינה קסומה אחרת במורדות המערביים של הגולן היא עין דבשה (דרבשייה‭,(‬ בתוך שרידי כפר הסורי וליד מוצב צבאי שהיו במקום עד ‭.1967‬ מתחת למעיין ממוקמת טחנת קמח

גדולה מהתקופה העות'מנית, שניצלה את זרימת המים לכיוון עמק חולה כדי לייצר קמח.

 

מבנה הטחנה ואבן הריחיים התחתונה נשמרו בצורה מרשימה, ובזכות מתנדבים שניקו את הצמחייה הסבוכה מסביב, אפשר להיכנס אל קרבי הטחנה ולהתרשם מגלגל השיניים שסובב את אבן הריחיים. נביעת המים הצמיחה עצי מילה סורית, שיחי פטל קדוש ועוד מיני צמחים נדירים. בחורף עומק המים אינו עולה על חצי מטר.

 

  • איך מגיעים: מצומת גונן מדרימים על כביש 918 ועוצרים בין סימני הקילומטר ה-24 וה‭.25-‬ המעיין והטחנה נמצאים 300 מטר ממזרח לכביש.

 

עין חשק והסיפורים

סיפורי פולקלור מקומיים תמיד יוסיפו עוד נקודת חן לאתרים נסתרים. הנה מעיין ובריכה קטנה שמעוררת חשק עז לטבול בה, ולו את הרגליים בלבד. המקום מכונה בפי אנשי האזור עין חשק, בזכות זוגות האוהבים שמרבים להתגפף בחסותו. הסיפורים המקומיים גורסים שהשם נולד לפני עשרות שנים, בעת שמתנדבים ומתנדבות מחו"ל הציפו את קיבוצי הסביבה. בשעות הפנויות בילו בפינות החבויות כאן לא מעט זוגות.

 

הבריכה, שעומקה מטר וחצי, אוגרת את מימיהם הקרים של הנביעות הסמוכות ומהווה בית גידול מעניין למיני דגים וצמחי מים. המקום אומנם אינו מוצל, אבל מזמין ישיבה בשולי הבריכה בשעות היום, להאזנה לפכפוך המים. בלילה, כצפוי, מתגברים קולות האהבה. 


עין חשק. הקיבוצניקים מתרפקים

 

  • איך מגיעים: מצומת גונן מטפסים מזרחה על כביש 959 המוביל לצומת האמיר (ווסט‭.(‬ לאחר כ-100 מטר פונה הכביש שמאלה. מחנים את הרכב בשולי הכביש ומתחילים את המסלול. את השביל הרחב תוחמת מצדו הימני גדר בקר. מיד לאחר שחוצים ערוץ נחל פונים ימינה דרך פתח בגדר ויורדים בשביל לא מסומן בתוך הצמחייה הירוקה, לכיוון מערב.

 

הערה: בתחומי השמורה נמצאים שדות מוקשים ישנים, ולכן מומלץ להצטייד במפות. בכל מקרה, יש להימנע מסטייה משבילים או מחציית גדרות.

 

קור לוהט

בשולי קיבוץ שמיר, בסבך שיחים וצמחייה עבותה, התפרצו ב-2004 מים חמים מבטן האדמה, בעקבות קידוח לעומק. מימי ה"גייזר" שריתק את תושבי האזור, ואחר כך גם מטיילי שטח, נכלאו עם הזמן בצינור שמזרים את המים לבריכה מרכזית קטנה, שממנה הם ממשיכים בתעלה רדודה. דרגת החום של המים כ-40 מעלות, שמצדיקות התקלפות מהמעילים וטבילה - ביום או בלילה. בחורף המניות של האתר הנחבא הזה נוסקות.

 

על הרכב המים שזורמים בתעלה הדעות חלוקות. יש הטוענים שכמות הגופרית והמינרלים בהם גבוהה, ואילו אחרים גורסים שעל אף הריח, מינון הגופרית בטל בשישים. כך או כך, הבוץ בקרקעית רך למגע והטבילה, במיוחד בלילות גשומים וקרים, היא חוויה מרנינה, רצוי עם כוס יין ביד.

 

  • איך מגיעים: אל תעלת המים החמים אפשר להגיע ברכב שטח או בהליכה רגלית, כשהרכב חונה בקרבת מקום. הולכי רגל יצפינו מקיבוץ שמיר לכיוון כפר סאלד. ברכב שטח: פונים מזרחה מכביש 918 ליד גשר שאר יישוב. מקיפים מימין את שביל הכורכר המוביל לאתר הדרוזי נבי-הודא ומטפסים בכיוון דרום מזרח אל שיפוע שמתחבר לדרך הפטרולים הישנה לכיוון דרום. נסיעה בת כשניים וחצי קילומטרים מובילה אל קרבת האתר.

 

מעדיפים להשאיר את הרכב בנקודת הלינה ולטייל בשמורות עם מדריך מקומי ומקצועי שמכיר כל שביל? יוסף הגלילי מקיבוץ שניר מתמחה בטיולי שטח ואקסטרים, עם (או בלי) ארוחות. הנסיעה בג'יפ, עם גיחות רגליות על הדרך. לתיאום: טל' ‭;052-2727373‬. אמנון לויה מקיבוץ עמיר מוביל סיורים רגליים או ברכב פרטי בדגש היסטורי. טל' 7576827־‭.050‬

 

כפר הנופש בגונן

קיבוץ גונן מציע מגוון אפשרויות לינה למטיילים בשמורות העוטפות אותו. בכפר הנופש "נופי גונן" עומדים לרשות המטיילים עשרות חדרים ברמות שונות, כשרמת המחירים משתנה בהתאם. הדובדבן כאן הוא בקתות העץ הגדולות והמרווחות, המצוידות במטבחון מאובזר, סלון עם אפשרות להלנת ילדים, ג'קוזי ענקי במרכז החדר ומרפסת נוף מרהיבה לעמק החולה והרי נפתלי. למי שמסתפק בחדרים קטנים יותר מציעים בכפר הנופש יחידות צמודות קרקע נאות. תמצאו כאן גם חדרים פשוטים למשפחות שהפאר לא מדבר אל לבם. בין חדרי האירוח משתרעות מדשאות רחבות הידיים עם מתקני מנגל.

 

בקתות העץ ב"נופי גונן". מתאימות גם למשפחות

 

מחירים: 350־750 שקל לזוג ללילה (תלוי בעונה ובסוג החדר‭,(‬ כולל ארוחת בוקר. טל' ‭.04-6955220‬

 

לשוהים בחדרים לא כדאי להחמיץ עיסוי מקצועני מידיה האמונות של דנה מיכאלי, בת קיבוץ להבות הבשן, שטופלה במשך שנה על ידי רפלקסולוגית הודית בת 90 ומיישמת את טיפוליה אצלנו. מחירים: 150־300 שקל, תלוי בסוג הטיפול. טל' 3974800־052.

 

בסעיף הקולינריה מצטיין כפר הנופש בארוחות בוקר טעימות המוגשות בחדר אוכל משופץ, שופע בני נוער מקצות העולם, שמתארחים דרך קבע בקיבוץ במסגרת פרויקט "תגלית‭."‬ בתפריט מגוון גבינות איכותיות, ירקות, לחמים טובים ומרקחות. בתוספת תשלום אפשר לקבל ארוחה פרטית לבקתות. למזמינים מראש - בשעות הערב מוגשות ארוחות בשריות מלאות, כשרות למהדרין, במחיר 50 שקל לסועד.

 

גם הילדים לא ישתעממו כאן: בפינת החי הקיבוצית אפשר ללטף בעלי חיים ולהאכיל אותם, ואילו הנועזים יזכו ברכיבה על סוס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טחנת הקמח בדרבשייה. אפשר להגיע ברגל
צילום: יפה רזיאל
פול קפה. המפלט היאפי
צילום: יפה רזיאל
מומלצים