ועדת הפנים: להחזיר את הגלגל לאחור בפלמחים
התוכנית להקמת כפר נופש בחוף פלחמים אושרה לפני שנים, עוד לפני שחוק שמירת הסביבה החופית נכנס לתוקף. ועדת הפנים והגנת הסביבה, שדנה בנושא, דרשה ממוסדות התיכנון לבחון האם ניתן בכל זאת לבטל את התוכנית או לשנותה בהתאם לנסיבות ולנורמות החדשות שנקבעו. היזמים: בית המשפט לא יכול להתעלם מהאישור שניתן לנו
האם ניתן להחזיר את הגלגל לאחור בכל הקשור לתוכנית להקים כפר נופש בחוף פלמחים? זה היה הנושא עליו דנה היום (ג') ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת.
התוכנית להקים בחוף מלון ייחודי עם קניון, טיילת ומסעדה אושרה לפני שנים על ידי מוסדות התיכנון, אלא שמאז נכנס לתוקף חוק שמירת הסביבה החופית. לו הייתה התוכנית מוגשת היום היא הייתה נדחית על הסף.
בסיכומו של הדיון החליטה הוועדה כי יש לבדוק האם אכן ניתן לבטל את התוכנית או לשנותה. הוועדה דרשה ממוסדות התיכנון לבחון מחדש את האישורים שניתנו לתכנית, ולראות האם היא עולה בקנה אחד עם הסטנדרטים החדשים שנקבעו עם כניסתו לתוקף של החוק לשמירת הסביבה החופית בשנת 2004.
אם יתברר שהתוכנית אכן עומדת בסטנדרטים החדשים, יידרשו מוסדות התיכנון לשקול ולבדוק עם היזם אפשרות להעתיק את המלון המתוכנן לאתר חלופי קרוב, או לשנות את התוכנית כדי לצמצם את הפגיעה בחוף.
הפעילים מול הדחפור בחוף פלמחים (צילום: אבי קדם)
"מותר למדינה להודות שהתכנית אושרה בטעות, נוכח הנסיבות החדשות שהיו מונעות את אישורה לו הוגשה היום...", אמר יושב ראש הוועדה, ח"כ אופיר פינס (עבודה). פינס דרש כי הבחינה המחודשת של התוכנית תעשה במהירות, כדי לנצל את העובדה שהיזמים טרם קיבלו את כל היתרי הבניה וטרם קבעו עובדות בשטח. במקביל הוזכרו חריגות שביצעו היזמים בגידור השטח. אחרי התראות זומנו היזמים לשימוע במשרד להגנת הסביבה וגם הליך זה מעכב את המשך הבנייה.
המתנגדים: הנורמה גוברת על החוק היבש
בדיון עלתה באופן מפורש השאלה האם ניתן לשלול מתוכנית אישור ישן שניתן לה, לאורו של חוק חדש. מחד טענו נציגי מוסדות התיכנון והיזמים כי בית המשפט לא יתחשב בחוק החופים, שהתקבל לאחר אישור התכניות. מנגד הציגו המתנגדים לתוכנית את התקדים המשפטי שנוצר לאחרונה, כשבית המשפט ביטל תוכנית לבנייה קרוב לאקוודוקט הרומי בקיסריה, למרות אישורה המוקדם לפני שנים.
החוק לטובת היזמים אך הנורמה השתנתה. גדר האתר בפלמחים (צילום: דרור עזרא)
"אנחנו מנסים להפנים את הגישה של פינס אבל לא בהצלחה יתרה. אנחנו לא יכולים להשפיע הרבה לשנות החלטות שהתקבלו כדין", אמר בדיון הממונה על המחוז ויושב ראש הוועדה המחוזית לתיכנון ובנייה, שוקי עמרני.
ח"כ דב חנין (חד"ש), יושב ראש השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, טען בדיון כי גם אם הממשלה והיזמים צודקים מבחינה משפטית, את הממשלה מחייבת עכשיו הנורמה החדשה שנקבעה בחוק החופים, בעיקר שאפילו בתי המשפט מיישרים קו עם הנורמה הזו, ולא דבקים בחוק היבש באופן אוטומטי. "חופי ישראל חייבים להישאר נחלת הציבור ולא רכוש של עשירים", אמר חנין.
בדיון עלתה גם השאלה מדוע מכר מנהל מקרקעי ישראל את 70 הדונמים של הקרקע ליזם בסכום נמוך של 8 מיליון שקלים בלבד. "נעשתה מכירת חיסול של שטח סביבה חופית באמצעות מינהל מקרקעי ישראל", אמר חנין, וקרא למבקר המדינה לבחון את ההליך. מנחם לוינזון, סגן מנהל מחוז מרכז במנהל מקרקעי ישראל הסביר כי שמאי העריך את שווי הקרקעות ב-15 מיליון שקלים, אך מכיוון שבאותן שנים הייתה כוונה להאיץ את הפעילות הכלכלית במשק, התקבלה החלטה גורפת לתמחר את הקרקעות בחצי מחיר.
הצעה: בחינה חוזרת לכל תוכניות הבניה הישנות שטרם החלו
בעקבות הפרשה אמר פינס כי יפעל לקדם את הצעת החוק שלו, שתחייב את ועדות התכנון לדון מחדש בתוכניות בניה שאושרו אך לא התממשו כעבור 8-10 שנים, לבטלן או לשנותן. "בתהליכי התכנון אין התיישנות ואין חשיבה מחדש, למרות שהם נמשכים על פני תקופות בלתי סבירות...", אמר פינס.
פינס גם תקף את האופן בו מתפרסמות תוכניות שהוגשו לוועדות המחוזיות או מכרזי מכירת קרקע - כדי לקבל התנגדויות מהציבור. הוא אמר כי הפירסומים מעורפלים ולא מבהירים לציבור את מהות התוכנית ותוצאותיה.
"(הפרסומים) נועדו לעיניים מקצועיות ולא אחת אפילו בעלי מקצוע נדרשים לקרוא אלף פעם את הנוסח כדי להבין את משמעותם... יש רושם שהכל נעשה לצאת ידי חובת החוק, ללא רצון אמיתי לשתף את הציבור".
רק בהזדמנות אחת הביע פינס הזדהות עם היזמים, היה זה כשסיפרו על איומים המופנים כלפיהם, ועל חבלה של מתנגדי התוכנית במשרדי המועצה האזורית גן רווה. פינס גינה בתוקף את האיומים והמליץ לצדדים להגיע להידברות שקולה. "לא אסכים למצב שייאלץ אותם ללכת עם שומרי ראש ולא ניתן גיבוי לניסיון כלשהו להפעיל נגדם כוח", אמר.