עקב היחלשות הדולר: מדד פברואר ירד ב-0.2%
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: התייקרות מוצרי האנרגיה (חשמל ומים) והמזון לחצו על המדד כלפי מעלה, ומנגד הצניחה החדה של הדולר הורידה את המדד דרך סעיף הדיור. האינפלציה השנתית: 3.6%
מדד המחירים לצרכן לחודש פברואר ירד ב-0.2% לרמה של 102.3 נקודות. כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. כתוצאה מכך עומדת האינפלציה במשק בראייה שנתית על 3.6%.
במדד פברואר פעלו שני כוחות מנוגדים: מצד אחד התייקרות מוצרי האנרגיה (חשמל ומים) והמזון (בעיקר ירקות ופירות עקב הקרה) שלחצו על המדד כלפי מעלה, ומנגד הצניחה החדה של הדולר שמוריד אותו דרך סעיף הדיור. בחודש ינואר שני הכוחות האלו נוטרלו זה את זה והמדד בחודש זה עמד על 0%, אך הפעם ידם של הכוחות הדפלציוניות על העליונה.
הסעיפים שתרמו לירידת המדד הם שירותי הדיור (1.5%), הלבשה (8.0%) ודלקים ושמנים (3.8%). חשוב לציין כי בסוף פברואר הוחלט על הורדת מחיר הדלק, אך כבר במדד מרץ הדלק יחזור להוות גורם אינפלציוני.
סעיף שכר הדירה ירד ב-2% ותרם אף הוא לירידת המדד. עם זאת, מציינים בלמ''ס, משקל החוזים הצמודים לדולרים ירד משמעותית ועמד על מחצית בלבד, דבר שמוריד את התמסורת בין הצניחה של הדולר לאינפלציה. מחיר הנסיעות לחו''ל נחלש ב-2.6% ותרם לירידת המדד. גם מחירי ההנעלה ירדו ב-3.6%.
הסעיפים שתרמו לעליית המדד היו בתחום המזון והאנרגיה: בשר, עופות ודגים (2.7%), פירות טריים (5.5%), חשמל לצריכה פרטית (2.2%). עלייה חדה במיוחד נרשמה במחירי המלפפונים שעלו ב-27%.
המדד השלילי מאפשר לבנק ישראל לשקול להפחית את הריבית שוב בהחלטה הבאה, אך מוקדם עדיין לקבוע מה תהיה ההחלטה. הערכות בשוק ההון הן כי הנגיד יפחית שוב את הריבית, אם כי ההפחתה תהיה תלויה בהחלטת הבנק הפדראלי ביום שלישי הבא. על פי הערכות, נגיד הפד, בן ברננקי, יבצע הורדה חדה בריבית של לפחות חצי אחוז, מה שיצמצם משמעותית את מרחבי הגמישות של פישר, שכן הוא לא יאפשר הרחבה משמעותית בפערי הריבית בינינו לבין ארצות הברית.
תגובות
אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, הגיב למדד באומרו כי "למרות שהתחלנו את שנת 2008 עם אינפלציה נמוכה ועדיין קשה לחזות את שיעור האינפלציה שייקבע השנה, על בנק ישראל להנהיג מדיניות שקולה אשר תאזן בין צורכי היציבות לבין הצורך הבלתי נמנע למנוע התחזקות נוספת של השקל לעומת מטבעות מובילים בעולם".
מהתאחדות התעשיינים נמסר, כי "על בנק ישראל להמשיך במדיניות המוניטרית תומכת הצמיחה; הדבר אפשרי מאחר והאינפלציה השנה צפויה להיות בתחום היעד".