48 שעות בצנעא
תימן אמנם כלולה ברשימת המדינות שאזרחים ישראלים לא מורשים לבקר בהן, אבל צנעא הבירה היא עיר צבעונית וכאוטית שמותירה במי שמבקר בה רושם עז. עד שיגיעו זמנים רגועים יותר, אתם מוזמנים לצאת לסיור קצר בצנעא בלי לצאת מהבית
יום חמישי
17:00 – ברגע שאתם מגיעים לעיר לכו לצנעא העתיקה. נצלו את האור האחרון של היום כדי לשוטט רגלית בשבילים הצרים והקסומים של העיר העתיקה. הביטו למעלה בטירות הנשענות זו על זו בתוך הרובע שהוכרז כאתר מורשת עולמית על ידי אונסקו.
18:00 - עצרו לכוס תה בבית הקפה השוכן על גגו של מלון בורז' אל סאלם (Burj al-Salam). הנוף מהגג הוא אחד המרהיבים ביותר בעיר. כאן תוכלו לצלם תמונות נהדרות וליהנות מהשקיעה.
19:00 – הישארו במלון לארוחת ערב תחת כיפת השמיים המוגשת בסגנון בופה. אם מתחשק לכם להחליף מקום, עברו לחלק החדש של העיר. אין שם את הקסם שיש בעיר העתיקה, אבל יש יותר מסעדות. רוב המקומות מציעים ארוחות פשוטות למדי, וברחוב האדה (Hadda) תמצאו מגוון רחב של מסעדות אותנטיות המציעות מנות תימניות מסורתיות. אם אתם מעוניינים בארוחה יוקרתית תצטרכו ללכת לאחד מהמלונות הגדולים, אבל שם לא מוגש אוכל מהמטבח המקומי.
יום שישי
09:30 - שתו קפה תימני מסורתי בבית הקפה הנמצא ליד שער באב אל יאמן (Bab al-Yaman), המוביל לעיר העתיקה. הקפה התימני עשוי מפולים שעברו קליה קלה בלבד ולכן הוא בהיר יותר ודומה במראהו לתה. תימן היתה אחת המדינות הראשונות שעיבדו פולי קפה, ובמאות ה-17 וה-18 היא היתה אחת מיצואניות הקפה הגדולות.
10:30 - טיילו בשווקים הנמצאים בתוך העיר העתיקה. אל תחמיצו את שוק המלח (Souq al-Milh) בו ניתן לקנות מלח ותבלינים. השווקים כאן משמשים את התושבים המקומיים ולא מדובר במלכודות התיירים הרגילות, למרות שניתן למצוא מזכרות טובות.
13:30 - איכלו צהריים במסעדת אל פקהר (Al-Fakher) הנמצאת ברחוב האדה ומציעה מנות מסורתיות ובראשן הסלטה, צלי בשר המכהן כמאכל הלאומי של תימן.
השווקים משמשים גם את המקומיים. העיר העתיקה (צילום: רויטרס)
15:30 - אחרי המולת השווקים, הגיע הזמן ליהנות מהשקט במסגד הגדול של צנעא (The Great Mosque), שהיה בעבר מרכז חשוב ללימודים איסלמיים. מסגדים רבים מתירים כניסה למוסלמים בלבד, אולם אם תבקשו בנימוס יש סיכוי שהכניסה תותר לכם. נשים הרוצות לבקר במסגד מתבקשות להתלבש בצנעה ולעטות כיסוי ראש.
16:30 - לכו למוזיאון הלאומי הידוע באוסף האמנות הפרה-איסלמית של צנעא, אחת הערים העתיקות בחצי האי ערב.
20:00 - אחרי מנוחה והתרעננות, איכלו ארוחת ערב בחלק החדש של העיר. נסו את המסעדה הבדואית אל פאנוס (Al-Fanoos). בזמן הארוחה אתם מוזמנים לקחת את הזמן כי בצנעא אין בתי קולנוע, ברים או מועדונים, אליהם תוכלו להמשיך משם. אם אתם נואשים תוכלו להשיג כוס בירה באחד המלונות הגדולים בעיר.
יום שבת
09:00 - אחרי ארוחת הבוקר קחו מונית וצאו מצנעא לכיוון הכפר קאוקבן (Kawkaban), הממוקם צפון מערבית לצנעא במרחק של פחות משעה נסיעה. בכפר תוכלו ליהנות מנוף מרהיב ולבקר בשרידים של מבצר ומקווה מים עתיקים. צאו לטיול רגלי באוויר ההררי הצלול. התושבים המקומיים חביבים ביותר וישמחו לכוון אתכם, כאשר מקום טוב להתחיל בו הוא השוק הקטן שלמרגלות הגבעה, שהעלייה ממנו לקצה ההר אורכת כשעה. אם אתם לא רוצים לסייר לבדכם תוכלו לחפש מדריך באחד מהמלונות המקומיים.
13:00 - בדרך חזרה כדאי לעצור באחד משווקי הגת ולהביט בתימנים הלהוטים קונים וסוחרים בשיח הנרקוטי. יש כל מני סוגים ומחירים והמסחר מתנהל בין השעות 11:00 ל-14:00. נשים עלולות להרגיש מעט לא בנוח בשוק, שיש בו נוכחות גברית בלבד.
14:00 - אחרי הבוקר העמוס חזרו לצנעא ואיכלו ארוחת צהריים נינוחה במסעדה הלבנונית אל ואלינה (Al-Walima), גם היא ממוקמת ברחוב האדה.
15:30 - אם אתם במקרה מוזמנים על ידי מקומיים להצטרף ללעיסת גת, מומלץ להצטרף, אפילו רק כדי לצפות בהם. התימנים מפסיקים לעבוד זמן קצר אחרי ארוחת הצהריים ונפגשים עם חברים כדי ללעוס גת עד השעות המאוחרות של הערב. זהו מפגש חברתי לכל דבר, כאשר מקובל שגברים ונשים לועסים בנפרד, כל אחד עם בני מינו.
אופציה אחרת היא לבקר בחמאם, אחד מני רבים, אבל אל תצפו שנשים וגברים יורשו להתקלח ביחד. ישנם אגפים נפרדים, או חלוקה לפי ימים או שעות, תלוי בסוג החמאם. נסו את חמאם אבהר (Abhar) האותנטי, שבצנעא העתיקה כדי להרגע לקראת סיום הביקור שלכם בעיר.