הנה הם באים: הנחשים מתעוררים לחיים
עם העליה בטמפרטורות, גם זוחלי ישראל מתאוששים לאחר תרדמת עמוקה ויוצאים לחפש מזון טעים ואפילו שידוך. בדרך הם עלולים גם לפגוש בני אדם. איך לצמצם את הסיכוי למפגש עם נחשים בחצר, בבית ובטבע? מדריך
בישראל נפוצים כ-40 מיני נחשים. תשעה מבין נחשי הארץ הם נחשים ארסיים. נחשים אלה מצוידים בארס המשמש הן לציד והן להגנה מפני טורפים. מבין תשעת המינים הארסיים רק אחד נפוץ במרכז ובצפון הארץ – הצפע הארצישראלי (מכונה גם צפע מצוי). זהו הגדול מבין הנחשים הארסיים בארץ ונחשב למסוכן שבהם. שבעה מינים אחרים נפוצים במדבר ומין אחד ניתן למצוא רק במרומי החרמון.
כיצד ניתן להבחין בין נחשים ארסיים לנטולי ארס?
רבים מאמינים כי ראש משולש או צבעים בולטים מאפיינים נחשים ארסיים, אך לא כך הדבר. נחשים לא מיוצרים עם תווית זיהוי. גם לשון הנחש אינה קשורה להימצאות של ארס. אין אף סימן היכר חד וברור המבדיל בין כל הנחשים הארסיים לבין כל אלה שאינם ארסיים. בכדי לזהות את המינים הארסיים יש להכיר היטב את כל הנחשים הנפוצים בארץ. זוהי משימה לא פשוטה, מאחר וישנם מינים הדומים זה לזה, כך שאת הזיהוי כדאי להשאיר למומחים המורשים ללכוד נחשי בר. חובבים נמהרים עלולים לשלם ביוקר על טעות בזיהוי.
זעמן שחור - נחש לא ארסי. הארוך בנחשי הארץ (צילום: אילן נרינסקי)
איך מפחיתים את הסיכוי למפגש עם הזוחלים?
יש להימנע ככל האפשר ממפגשים עם נחשים. אמנם, לא ניתן להרחיק לחלוטין נחשים מחצר הבית, אך ניתן בהחלט לצמצם את ביקוריהם. הקפדה על חצר נקייה מגרוטאות, מאבנים, משיחים וממקומות מסתור פוטנציאליים לנחשים. הימנעות מהצבת כלובי מכרסמים וציפורים בחצר, מאחר וכלובים כאלה נחשבים למסעדת גורמה לנחשים. גם פיזור מזון המיועד למכרסמים בחצר כדוגמת מזון לחיות מחמד, עלול למשוך עכברים וחולדות לחצר. אחריהם יגיעו גם הנחשים.
מטיילים בטבע או משרתים כחיילים בשטח?
עכן גדול - נחש ארסי מדברי החי בחולות (צילום: אילן נרינסקי)
ואם בכל זאת נקרה נחש בדרככם
- לאתר הבית של אילן נרינסקי - מורה לזואולוגיה וצלם טבע
- לוכדי נחשים מורשים באתר רשות הטבע והגנים
- אוהבים בעלי חיים? בואו לצפות בהם במדור "קליק לטבע"