שתף קטע נבחר
צילום: liquidlibrary

חושבים טיפה - חוסכים ים

שינויים קטנים באורח החיים, זה כל מה שצריך לעשות כדי לעזור להציל את הכדור. איך מתחילים? תנו לנו לפנק אתכם בערכת הצעות ידידותית למשתמש ולסביבה - שדווקא רצוי לנסות בבית. הפעם: מה לעשות כדי שלא נתייבש (ועל הדרך נייבש את העולם)

למעלה מ-90% מהציבור הישראלי מודע למשבר המים החמור המתחולל במדינה, כך עולה מסקר שערכה "החברה להגנת הטבע". כ-73% מאיתנו, אגב, מוכנים לשנות את הרגלי צריכת המים בכדי להקטין או למנוע את הפגיעה בטבע. הנתונים המעודדים הללו פורסמו לקראת יום המים הבינלאומי, והם מעידים

שהפנמנו היטב את העובדה שהמים אינם משאב שאפשר לנהוג בו כאילו יש מחר. המחר כבר כאן - ואם לא נקטין את צריכת המים שלנו הוא יהיה עגום במיוחד.  

 

אז נכון, איש מאיתנו איננו חוני המעגל, ואף אחד אינו יכול לגרום להורדת גשמים. כיוון שאי אפשר להמשיך ולסמוך על חסדי השמיים, עלינו לא רק לחסוך במים אלא גם לנצל את המים בהם אנחנו משתמשים. כן, בהחלט, יש בזבזני מים גדולים מכם. אבל זה לא אומר שאתם יכולים להמשיך להתפנק באמבטיות ממושכות, או להשאיר את הברז פתוח בזמן צחצוח השיניים.

 

 

נו, אז מה עושים?

 

  • מקלחת הבוקר, הכוללת זמן המתנה למים החמים, מספקת הזדמנות טובה להתחיל לחסוך. לא חבל על המים הקרי-פושרים-מתחממים-חמים-לוהטים שזורמים הישר אל הביוב? אפשר להניח גיגית או דלי מתחת לזרם המקלחת ולאגור את המים. כל עציץ או גינה ישמחו להרוות בהם את צימאונם.

 

  • אגב, אם הדלי נקי, אפשר להשקות במים את הכלב או החתול. אם הדלי מלוכלך, המים יכולים לשמש להדחת האסלה או לשטיפת הרצפה. 

 

  • את אותה השיטה אפשר ליישם גם מתחת לברז הכיור, טרם מתחילים לצחצח שיניים או להתגלח. למהדרין: ניתן לחסוך מים 'משומשים' באופן קבוע אם תחברו את מנגנון הניקוז לצינור, ותעבירו אותם בצינור לדלי המונח דרך קבע מתחת לכיור.

 

  • סגרו את הברז בזמן צחצוח השיניים והגילוח. האוסטרלים, שסבלו מבצורות קשות, הנהיגו קמפיין חיסכון לאומי שחינך את הציבור לעשות את הפעולה הזו בדיוק. התוצאות היעילות הפתיעו גם את היוזמים. 

 

  • הנה כמה נתונים שכדאי לזכור: מקלחת זריזה צורכת כ-50 ליטר מים; תכפילו בשישה מיליון בני אדם ותקבלו 300 מיליון ממ"ק של מים; מקלחת נינוחה בת כ-20 דקות תגבה ממשק המים הלאומי כ-200 ליטר מים; ואילו אמבטיה ממוצעת מכילה כ-130 ליטר מים. המסקנה: תחשבו שוב לפני שאתם מתפנקים.

 

  • הידעתם? 30% מצריכת המים הביתית מופנית להדחת האסלה. כל משיכה בידית מיכל ההדחה משחררת לביוב תשעה ליטר של מים בממוצע. כדי להפחית את הכמות אפשר לרכוש מנגנון הדחה חסכוני, שמאפשר הדחה של המיכל כולו או של חצי מכמות המים לפי הצורך.

 

  • טיפ לחוסכים מתקדמים: טלו בקבוק פלסטיק ריק בנפח ליטר וחצי, מלאו אותו במים וסגרו את הפקק. רוקנו את מיכל ההדחה של האסלה והניחו בתוכו את הבקבוק המלא באופן שלא יפריע להפעלת מנגנון ההדחה. מה עשיתם? צמצמתם את נפחו של מיכל ההדחה בליטר וחצי לערך. מעכשיו, בכל הדחה, מלאה או חלקית, יוזרמו לביוב פחות מים. 

 

  • הפעלתם את המזגן - למה לא לחסוך את המים שהוא מייצר? בחורף, מדובר לעתים ב-30 ליטר ביום. את המים ה'נובעים' מהמעיין-מזגן אפשר לאגור במיכל, להוסיף להם דשן ולהשקות את הגינה, או להשתמש בהם לשטיפת הרצפה והדחת האסלה. 

  

  • מפתיע, נכון, אבל אתם לא חייבים לפתוח את הברז 'עד הסוף'. די בחצי סיבוב ובלחץ מים בינוני כדי להניב ידיים נקיות וגוף רחוץ למשעי.  

 

  • עשו סיבוב בבית ובגינה וחפשו ברזים דולפים. כל זרזיף מצטבר לכמות משמעותית של מים אבודים. אגב, מניעת דליפות בחצר משמעה גם פחות יתושים בקיץ. והרי לכם בונוס.

 

  • ואם אתם כבר סוקרים את הגינה, הציצו בצינור המרזב ובידקו אם אינו סתום. עזרו לו, למסכן, להתנקות, כדי שמי הגשמים לא יצטברו על גג הבית ויחלחלו אל הקרקע.

 

  • רגע, טרם סיימנו עם הגינה - ובעיקר עם הדשא שמלבלב בה ונחשב לשתיין מים כרוני. אפשר להמיר אותו במיני צמחייה 'חסכוניים' יותר (זהירות! הצמחים הטרופיים אינם שייכים לזן הזה כלל).

 

  • בכלל, השקו את הגינה לעת ערב או בלילה. החשיכה יפה לממטרה, ודאי אם זוכרים שהמים בהם אתם משקים את הגינה בשעות הצהרים מתאדים.

 

  • ובחזרה למטבח: פירות וירקות עדיף לשטוף בקבוצות ולא כל אימת שחותכים סלט; בזמן סיבון הכלים נא לא לשכוח לסגור את הברז; ואת המדיח מלאו עד תום לפני כל הפעלה.

 

  • יש לכם מכונת כביסה מעודכנת? תתפנקו - אבל מלאו גם אותה עד תום. למה לסמוך על התוכנית האוטומטית אם אנחנו יכולים לחסוך במים בעצמנו? 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים