ברננקי הוריד הריבית ב-0.75% לרמה של 2.25%
הפדרל ריזרב הוריד הערב (ג') את הריבית בשיעור חד של 0.75% לרמה של 2.25%, אף שבוול סטריט ציפו ששיעור הקיצוץ יעמוד על אחוז לפחות. הורדת הריבית מצטרפת לשורה של צעדים בהם נקט לאחרונה הבנק המרכזי במטרה לאותת לשווקים כי אין בכוונתו לאפשר למשק להתדרדר למיתון, כשם שאין הוא מתכוון להשלים עם מחנק האשראי שנוצר
הפדרל ריזרב הוריד הערב (ג') את הריבית בשיעור חד של 0.75% לרמה של 2.25%, אף שבוול סטריט ציפו ששיעור הקיצוץ יעמוד על אחוז לפחות. הורדת הריבית מצטרפת לשורה של צעדים בהם נקט לאחרונה הבנק המרכזי במטרה לאותת לשווקים כי אין בכוונתו לאפשר למשק להתדרדר למיתון, כשם שאין הוא מתכוון להשלים עם מחנק האשראי שנוצר.
בעקבות ההחלטה עלה הערב הדאו ג'ונס ב-3.51%, מדד הנסדא"ק עלה ב-4.19%; ומדד S&P 500 עלה ב-4.23%.
בהודעת הבנק, שהתלוותה להחלטת הריבית נאמר: "הצעד בו נקטנו היום, המצטרף לשורה של צעדים בהם נקטנו קודם, בכלל זה צעדים להגברת הנזילות במשק, צריך לסייע בקידום צמיחה מתונה על פני זמן ולסכל את הגורמים המסכנים את המשק". עוד נאמר בהודעת הבנק, ש"על פי המידע העדכני (שבידינו) התחזית באשר לפעילות הכלכלית הורעה עוד יותר. במקביל, האינפלציה עלתה, כמו גם הציפיות האינפלציוניות".
חשוב לציין, שהבנק המרכזי החליט גם להוזיל את הריבית הבינבנקאית מ-3.25% ל-2.5%, המאפשרת לבנקים מסחריים ולגופים פיננסיים ללוות ישירות מהבנק המרכזי.
בוש משדר נחישות
הנשיא בוש אמר הערב, שהממשל מוכן לנקוט צעדים נוספים בתחום הפיסקאלי אם יידרש, בנוסף לתכנית החירום הכלכלית בהיקף של 168 מיליארד דולר, שיזם לפני מספר שבועות.
בוש הזהיר עם זאת, כי אל לממשל להגזים בצעדים להבראת המשק: "אם יהיה צורך בצעדים נוספים, לא נהסס לנקוט אותם, אך באופן שלא יפגע בחוסנו של המשק לטווח ארוך". הנשיא אמר כי אחת הבעיות של המשק היא עודף היצע של יחידות דיור, וכי יידרש זמן מה עד לפתרון הבעיה.
בחזית המקרו
מדד המחירים ליצרן שפורסם היום, רשם בפברואר עלייה של 0.3% וזינוק של 0.5% באינפלציית הליבה (ללא מזון ואנרגיה). הזינוק במדד היה העלייה החדה ביותר ב-15 החודשים האחרונים. אנליסטים צפו כי האינפלציה תעלה ב-0.4%, ואינפלציית הליבה תעלה ב-0.2%.
גורמים בפד אמרו כי הם חוששים כרגע יותר מההאטה בצמיחה מאשר מהאצת קצב האינפלציה. החששות החריפו בעקבות דיווח נוסף, שהראה כי הבעיות הקשות בשוק הדיור ממשיכות ואף מחמירות. משרד המסחר האמריקני דיווח היום כי בניית הבתים החדשים צנחה בפברואר ב-0.6%, שיעור גבוה מציפיות האנליסטים, ומספר אישורי הבנייה החדשים שניתנו בחודש שעבר צנח לשפל של 16 שנים.
יו"ר הפד, בן ברננקי, ועמיתיו מפעילים בשבועות האחרונים מגוון של גישות ושיטות חדשות בניסיון למנוע מכלכלת ארה"ב להיקלע למיתון, או לפחות למתן את ההשפעה של האטה כלכלית. בין השאר סיפק הפד ערבות לחילוץ בנק ההשקעות בר סטרנס מקריסה בסוף השבוע, וכן ערב לרכישת הבנק על ידי המתחרה ג'יי פי מורגן במחיר אפסי.
ביום ראשון הודיע הפד על הרחבת סמכות ההלוואות שלו במידה הגדולה ביותר מאז שנות השלושים, ואמר כי יאפשר לסוחרים בניירות ערך ללוות כספים ישירות מהפד בששת החודשים הקרובים. עד כה יכלו רק בנקים מסחריים ללוות כספים ישירות מהבנק המרכזי.
בשבוע שעבר הודיע הפד כי ילווה אג"ח בהיקף של עד 200 מיליארד דולר לבנקי השקעות החל מה-27 במרץ לתקופה של 28 ימים, בתמורה לניירות ערך מגובי משכנתאות של הבנקים. הפד גם הודיע לאחרונה כי הוא מגדיל את היקף ההלוואות המיוחדות שהוא מעניק לבנקים מסחריים מאז דצמבר.
שר האוצר האמריקני, הנרי פולסון, התראיין היום לתוכניות בוקר במספר רשתות והדגיש את מחוייבות הממשל למנוע מהסערה בשווקים הפיננסים להרע את מצב הכלכלה. "הדבר הראשון בסדר העדיפויות שלנו הוא שוק פיננסי יציב ומסודר", אמר פולסון בראיון לרשת CBS. לדבריו, קובעי המדיניות מתמקדים ב"צמצום התפשטות הסערה והשיבושים בשווקים הפיננסים שלנו לכלכלה הריאלית".