פרנקו: השוטר בישיבה היה צריך לחתור למגע
בוועדת הפנים של הכנסת מתח מפקד משטרת ירושלים ביקורת על תפקודו של שוטר הסיור, שהגיע ראשון לזירת הפיגוע ב"מרכז הרב". הבהיר: "אני מצפה מכל שוטר שיודע שיש הרג בקרבתו, לחתור למגע עם היורה"
המשטרה מותחת ביקורת על תפקוד שוטר הסיור הראשון שהגיע לזירת הפיגוע בישיבת "מרכז הרב" - כך עולה מדברים שאמר היום (ד') מפקד מחוז ירושלים של המשטרה, ניצב אהרון פרנקו, בישיבת ועדת הפנים של הכנסת.
בפיגוע בישיבה בירושלים נרצחו שמונה תלמידים. המחבל, עלא אבו-דיים, הגיע לישיבה בשעת ערב וירה בשני בני אדם שעמדו בפתח הבניין. לאחר מכן המשיך לספרייה וירה ללא כל הפרעה על עשרות הנוכחים במקום. שוטר סיור שהגיע לישיבה מנע מעוברי אורח את הכניסה ומי שהרג את המחבל בסופו של דבר, היה קצין צה"ל, דוד שפירא, שהגיע לאחר ששמע את היריות.
פרנקו אמר כי עדיף היה שהשוטר יפעל להריגת המחבל, במקום לכוון את תנועת האנשים. "שוטר הסיור שהגיע ראשון לזירה היה צריך לחתור למגע. אני מצפה מכל שוטר שיודע שיש הרג בקרבתו לחתור למגע עם היורה", אמר. לדברי מפקד המחוז, "האירוע יילמד והדרישה להגיע למגע תרוענן לשוטרים".
חברי הכנסת ביקשו לדעת אם יינקטו צעדים משמעתיים נגד השוטר שלא חתר למגע. פרנקו השיב: "לא צריך לקחת את השוטר. הוא הגיע לסיטואציה, למד את האירוע ובזמן הקצר שהשתהה הגיע קצין הבילוש שהיה מנוסה ומקצועי יותר. שוטר הסיור אומר כי חשש לפגוע בתלמידי הישיבה".
"שוטרי הבילוש מנעו הרג נוסף"
לעומת הביקורת על קצין הסיור שיבח מפקד המחוז את שני שוטרי הבילוש שהגיעו לזירה: "הבלשים הגיעו לאירוע עוד לפני הקצין דוד שפירא. הם ירו לכיוון המחבל וחתרו למגע עמו ובכך הסיטו את תשומת לבו של המחבל ומנעו ממנו להמשיך בהרג תלמידי הישיבה. אלמלא היו מגיעים למקום ופועלים במסירות ותוך סיכון עצמי היו נהרגים תלמידים נוספים", אמר. עם זאת, הוא התקשה לענות לשאלת יו"ר ועדת הפנים, אופיר פינס, מה היה קורה אם שפירא (שהגיע מביתו, ת.ג.) לא היה מגיע לישיבה.
מהתחקיר שהוצג בכנסת עולה עוד, כי שומר הישיבה פעל בחוסר אחריות, לא ביצע את תפקידו כראוי ולא פעל להצלת תלמידי הישיבה. לדבריו, "השומר מוצב בערב באחת הכניסות לישיבה (כניסה אחרת מזו שדרכה נכנס המחבל שהייתה פרוצה, ת.ג.), הוא בן 61 וחשב שמדובר בקפצונים, אבל גם כשאמרו לו בפירוש שזה פיגוע הוא לא עזב את העמדה שלו ולא הגיע לזירת האירוע, למרות שהיה חמוש".
מזכיר הישיבה, חיים כץ, ניסה להסביר מדוע לא היה שומר בכניסה לבניין. "החוק לא חייב אותנו לשים שומר, משום שאנחנו ישיבה על תיכונית", אמר. "היו תקופות שבהן דרשו מאיתנו להציב שומר ואז היה שומר. אנו לא אנשי ביטחון ופועלים בהתאם להוראות כוחות הביטחון. היינו שמחים לארגן כיתת כוננות שתשמור על הישיבה, כפי שקיים במוסדות בקו התפר או ביהודה ושומרון".
1,100 פניות למוקד המשטרתי
עוד עולה מתחקיר האירוע כי ייתכן שזמן התגובה במוקד 100 עיכב
את הגעת המשטרה. לפי התחקיר, התקבלו ב-20:36 כ-1,100 הודעות במוקד. ב-20:38 הגיעה קריאה לניידת לצאת לשטח ושתי דקות מאוחר יותר הגיעה הניידת למקום האירוע. זמן התגובה של השוטרים בשטח, לעומת זאת, היה מהיר - כבר בשעה 20:43 הם היו בתוך הישיבה.
לפי התחקיר, בזמן הפיגוע שהו אלפים מתלמידי הישיבה בתפילה בכותל. כתוצאה מכך, הספרייה שבה התרחש הטבח הייתה ריקה יחסית וייתכן שאלמלא כן היה מספר הנרצחים גדול עוד יותר. ח"כ פינס אמר לפרנקו: "הטבח הזה התרחש במשך הרבה מאד זמן, והיה צריך לקבל מענה משטרתי הרבה יותר מוחץ. יש טעם לפגם בכך שאתם לא רואים בעיה בהתנהלות המשטרה ותחושה שאתם כמעט עוברים על כך לסדר היום".
המשטרה הציגה בוועדה גם מידע שאספה המשטרה על המחבל עצמו. לדברי פרנקו, "המחבל הוא בעל עבר פלילי, עסק בעבר בגניבת רכב ונשק. הוא היה בתהליך חזרה בתשובה בשנתיים האחרונות. לאחרונה התארס, אך במשפחתה של ארוסתו לא ידעו, לטענתם, על כוונותיו וגינו את הפיגוע כשהדבר נודע להם (בניגוד למשפחת המחבל, ת.ג.). המחבל עבד כרגיל בהסעת נוער ביום הפיגוע עד ל-18:00". לדבריו, המחבל היה מצויד ברובה קלצ'ניקוב עם תשע מחסניות, בשני אקדחים עם מחסניות מלאות ובסכין.
בהתייחסו לטענות על תפקוד המשטרה בזמן התפרעות פעילי הימין בכפר ג'בל מוכבר, אמר פרנקו כי בניגוד לפרסומים, השוטרים לא הופתעו ממספר המפגינים, אלא רק מהתנהגותם. "הצלחנו להדוף את מרבית המפגינים. רק קבוצה קטנה של כמה עשרות חמקה מאיתנו בזמן המפגש והלכה לוואדי פארוק, מקום המרוחק קילומטר מהכפר עצמו ומבית המחבל. שם אירעה ההתפרעות, לפני שהפסקנו אותם ועצרנו 22 מהם". חברי הכנסת, ביניהם פינס ודב חנין, הביעו פליאה מכך שחשבו שמדובר במפגינים שקטים. חנין תקף בחריפות את המשטרה ואמר כי טיפלה בהם ביד רכה כיוון שהם יהודים.