שתף קטע נבחר
 

בראש שקט: הוויטמינים והמינרלים למניעת מיגרנה

16 אחוז מהאוכלוסיה סובלים מכאבי הראש העזים, הנמשכים לעתים מספר ימים וגורמים סבל רב. מעבר לתרופות, ניתן להחליש את עוצמת ההתקפים ואף למנוע אותם באמצעות תוספי תזונה

מיגרנה היא תופעה שכיחה, התוקפת כ־16% מהאוכלוסייה, כשני שלישים מהם נשים. בדרך כלל הכאב תוקף רק צד אחד של הראש, וזה גם מקור השם: מיקרניה שפירושו ביוונית "חצי ראש". אצל 10%־15% מהסובלים מופיעה כ־20 דקות לפני ההתקף אאורה – תחושה מקדימה המתבטאת בשינויים בשדה הראייה, כמו טשטוש, כתמים שחורים, הבזקי אור, קווים צבעוניים ומרצדים, ולעתים אף עיוורון זמני. ההתקף נמשך 4־72 שעות ולעתים קרובות מלווה בבחילה, בדופק מהיר, ברגישות לאור או לרעש, והוא מחמיר בעת מאמץ פיזי.

 

בעבר חשבו שמדובר במחלה של כלי הדם, אולם כיום ידוע שהמחלה תורשתית ומקורה בהפרעה בתפקוד קליפת המוח הגדול. הפרעה זו משפיעה על גזע המוח וגורמת לשינויים בקוטר כלי הדם שלו ולתגובה דלקתית, שהיא הגורם לכאבים העזים. מאחר שאצל חלק מהסובלים תדירות ההתקפים הולכת וגוברת, עד שהמיגרנה הופכת לתופעה יומיומית, רופאים ומטפלים מדגישים את חשיבות מניעת ההתקפים. פרט לנטילת תרופות ולשינויים בתזונה ובאורח החיים, יש גם כמה תוספי תזונה שהוכחו במחקרים כמסייעים למניעת ההתקפים, או לפחות להחלשת עוצמתם ולצמצום תדירותם. 


מקור המיגרנה - הפרעה בתפקוד קליפת המוח (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

ויטמיני B6 ,B12 :B וחומצה פולית

מחסור בשלושת ויטמיני B אלה, אפילו אם הוא גבולי בלבד, עלול לגרום למיגרנה ולכאבי ראש, שכן יש להם חשיבות רבה בהשגת איזון כימי במוח וכן במנגנוני הפקת האנרגיה בתאים. הסברה כיום היא שפעילותם של מנגנונים אלה לקויה אצל אנשים הסובלים ממיגרנה. לוויטמין B6 יש תפקיד חשוב בייצור סרוטונין – מתווך עצבי בעל תפקיד בתחילת ההתקף המיגרני, כמו גם בבקרת הכאב בגופנו באופן כללי. מחקרים הראו שנטילת תוסף B6 יעילה בהפחתת כאבי המיגרנה.

 

כמו כן, הוכח שבקרב נשים שאצלן המיגרנה מופיעה בסמוך למחזור החודשי, נטילת תוסף B6 מפחיתה הן את תדירות ההתקפים והן את חומרתם. מחסור בוויטמין B12 ובחומצה פולית (הנקראת גם ופלאצין) עלול לגרום למגוון רחב של תסמינים, אחד מהם הוא כאבי ראש ומיגרנות. בקשו מרופא המשפחה שלכם לערוך בדיקות דם הכוללות מדידות לרמות הוויטמינים האלה. אם הבדיקות מראות על מחסור באחד מהם, יש ליטול תוסף שלו בהתאם.

 

מינון מומלץ במקרה של חוסר ב־B6: עד 100 מ"ג ביום. כדאי ליטול את התוסף לפני השינה, שכן הוא מרגיע ומרדים. יש להתייעץ עם רופא בנוגע למשך זמן נטילתו.

 

מינון מומלץ במקרה של חוסר B12: כדור אחד ליום של 1,000 מק"ג במציצה מתחת ללשון.

 

מינון מומלץ במקרה של חוסר בחומצה פולית: 400־500 מק"ג ביום.

 

מה נשתה ומה נאכל: ויטמין B12 - 85 גרם בשר רזה צלוי או 3/4 1 כוס יוגורט רזה או 4 ביצים (2.4 מק"ג ליום).

 

חומצה פולית: 3/4 כוס דגני בוקר מלאים מועשרים או 2/12 כוסות ברוקולי מבושל או 1 כוס עדשים (400 מק"ג ליום)

 

ברזל

גם מחסור בברזל, ואפילו מחסור גבולי, מגדיל את הסיכון ללקות במיגרנות, ככל הנראה משום שהאנמיה האופיינית למחסור זה, שנקראת אנמיה מיקרוציטית היפוכרומית (כדוריות דם קטנות מהרגיל וחיוורות), גורמת להפחתת כמות הדם המגיעה למוח. אצל נשים אחד הגורמים השכיחים למחסור בברזל הוא דימום מוגבר במחזור הווסת. אין להתחיל בשום אופן לצרוך תוסף ברזל ללא ביצוע בדיקת דם לפני כן, שכן עודף ברזל עלול להזיק לגוף. הקפידו לבדוק לא רק את רמות הברזל החופשי בדם, אלא גם את רמות הפריטין, שמייצג את מאגרי הברזל בגופנו.


סלט שעועית לבנה. מקור טוב לברזל (צילום: ירון ברנר)

 

מינון מומלץ: על־פי הנחיות רופא. כדאי ליטול את התוסף יחד עם כוס מיץ תפוזים, שמכיל ויטמין C המגביר את הספיגה שלו.

 

מה נשתה ומה נאכל: 8 מ"ג לגברים ו־18 מ"ג לנשים עד גיל 51, 8 מ"ג לנשים מעל גיל 51.

18 מ"ג יש במוצרים הבאים: 130 גרם כבד עוף או 2/13 כוסות שעועית מבושלת

 

מגנזיום

מינרל חשוב זה פועל להרפיית שרירים וכלי דם מכווצים, בעל השפעה מרגיעה וחיוני לייצור האנרגיה בתאים. מחקרים מצאו שהוא מסייע להפחית את תדירות ההתקפים ועוצמתם ביותר מ־40% מהמקרים. במקביל, הספרות המחקרית

 מראה של־50% מהאנשים הסובלים ממיגרנה יש רמות נמוכות של מגנזיום.

 

מינון מומלץ: 400־600 מ"ג (2־3 טבליות במשך היום אחרי הארוחות). כדאי להעדיף מגנזיום ציטראט, שהוא בעל מסיסות טובה יותר וזמינותו הביולוגית גבוהה יותר. נטילת מגנזיום אסורה לחולי כליה ללא התייעצות ברופא.

 

מה נשתה ומה נאכל: 250 גרם אגוזי מלך או 150 גרם שקדים או 00 גרם דג הליבוט (420 מ"ג ליום)

 

אומגה 3

מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מראים שלחומצות שומן אלה יש חשיבות בפעילות התקינה של המוח, שכן הן מהוות חלק חיוני ממעטפת התאים במוח. נוסף על כך, הן פועלות כנוגדות דלקת, וככל הנראה מפחיתות את הדלקת המתרחשת בתחילת המיגרנה.

 

מינון מומלץ: 6 כמוסות במינון של 120 מ"ג חומצות שומן מסוג EPA ו־180 מ"ג DHA, או שלוש כמוסות במינון כפול. יש להתייעץ עם רופא אם נוטלים תרופות לדילול דם.

 

מה נשתה ומה נאכל: 30־40 גרם הרינג או 50־70 גרם סרדינים או 90־250 גרם טונה

 

SAMe

חומר הנוצר בגופנו בתהליך חילוף החומרים של החומצה האמינית מתיונין. חומר זה התגלה לראשונה בשנת 1952 ומאז שנות ה־70 הוא נמכר כתוסף תזונה. ה־SAMe חיוני בין היתר לתפקוד תאי העצב ולצמצום הסיכון לנזקים במערכת העצבים, כנראה באמצעות הסדרת אספקת החמצן לתאי העצב ההיקפיים. נוסף על כך, הוא נחוץ לייצורם של מתווכים עצביים ומסייע להעלאת רמותיו של המעביר העצבי סרוטונין, שכאמור יש לו תפקיד בתחילת ההתקף המיגרני ובבקרת הכאב בגוף. מחקרים ראשוניים שבדקו את יעילות ה־SAMe הראו שמתן התוסף הביא להפחתה בעוצמת תסמיני המיגרנה. כמו כן, נמצא שמתן תוסף SAMe לחולי פיברומיאלגיה – מחלה שכיום סבורים שיש לה רקע משותף עם מיגרנות - הביאה להפחתה ניכרת בתסמיני הכאב.

 

מינון מומלץ: עד 1,500 מ"ג (1.5 גרם) ליום, מחולקים ל־3 מנות שוות. רצוי להיוועץ ברופא.

 

חרצית ריחנית

צמח בר זה, בעל פרחים צהבהבים קטנים, מכיל חומר הנקרא פרתנוליד (Parthenolide), שלו תכונות נוגדות דלקת. התגובה הדלקתית במיגרנה,

 כאמור, היא המובילה להתקפי הכאבים, והיכולת האנטי־דלקתית של החומר מסייעת לצמצום תדירות ההתקפים ולהפחתת עוצמתם. כמו כן, נמצא כי הפרתנוליד מעכב את פעילותו של חלבון שנקרא (BK-FN) KappaB, שמפעיל מערך שלם של תהליכים ביוכימיים דלקתיים. באמצעות עיכובו של חלבון זה מעוכב בין היתר ייצורו של חנקן חמצני (NO) במהלך המיגרנה, שנמצא במחקרים כאחראי למנגנונים המובילים לכאב הראש. כמה מחקרים שבחנו את יעילות הטיפול במיגרנות באמצעות החרצית הריחנית - שחלקם נערכו בישראל - הראו שנטילת תוסף של הצמח הביאה להפחתה בתדירות ההתקפים ובחומרתם.

 

מינון מומלץ: 100־300 מ"ג ליום.



פורסם לראשונה 27/03/2008 23:43

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגרנה וכאב ראש. לא חייבים תרופות
צילום: ablestock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים