בר-און: "אם יהיה צורך - נתערב במשבר בצורה שקולה"
בנאום במליאת הכנסת אמר שר האוצר: "ברור שלהמשך מגמה זו של ירידת שער הדולר מול השקל תהיה השפעה שלילית על המשק" אך מוסיף: "האירועים האחרונים צפויים להשפיע אולי בכיוון של האטת קצב הצמיחה, אבל לא למיתון"
"משרד האוצר עוקב כל העת אחרי המתרחש במשק, ונמצא עם אצבע מתמדת על הדופק הכלכלי. ככל שתהיה דרושה התערבות מצידנו, נעשה זאת בצורה שקולה ומאוזנת, וללא היסוס", כך אמר היום (ד') שר האוצר, רוני בר-און, במליאת הכנסת.
לדברי בר-און, "הכלכלה ישראלית היא חלק מן הכלכלה הגלובלית. לא ניתן ליהנות רק מן הטוב שבכלכלה הגלובלית. כשם שנהנינו בשנים האחרונות מפירות הצמיחה הגלובלית, כך עתה עלולה להיות להתפתחויות הגלובליות השלכה שלילית על המשק הישראלי. אני מוטרד מפני האפשרות להמשך מגמה זו של ירידת שער הדולר מול השקל, וברור שתהיה לה השפעה שלילית על המשק".
שר האוצר נדרש לעמדת משרדו בנוגע לצעדים האחרונים בהם נקט בנק ישראל, ובעיקר להתערבות הבנק במסגרת במסחר במטבע חוץ בשבוע שעבר. לדברי בר-און, במשרד האוצר מקיימים דיונים והתייעצויות במעגלים שונים ומנתחים את האירועים. "אנחנו מקיימים הידברות שוטפת יומיומית עם בנק ישראל", אמר, והוסיף: "רמת שיתוף הפעולה בין משרד האוצר לבין בנק ישראל בשנה האחרונה היא גבוהה ביותר, והדבר מהווה מכפיל כוח בהתמודדות שלנו עם ההתפתחויות האחרונות".
"אי אפשר להעריך את משך המשבר ועוצמתו"
לדברי בר-און, "כרגע זה בלתי אפשרי להעריך את משכו של המשבר, את עוצמת ומידת השפעתו. ההתנהגות הכלכלית נשענת במידה לא מבוטלת על ציפיות, שלרוב מגשימות את עצמן. דווקא משום כך, נדרשת מכולנו – גם מהמנהיגות הכלכלית, גם ממובילי המשק, גם מהפרשנים וממעצבי דעת הקהל - זהירות יתר ומידה רבה של אחריות. דווקא משום שהאמירות שלנו לא רק מתארות את המציאות אלא גם מעצבות אותה, נדרשת כאן ראיה מפוקחת ומאוזנת".
"אני מבין את החששות בקרב הציבור הרחב, שמושפע במישרין מהתנודתיות בשווקים הפיננסיים, ושחושש בעקיפין מההשלכות לטווח הבינוני והארוך. אני אומר בצורה אחראית שנבואות קיצוניות אינן תורמות דבר וחצי דבר לפתרון הבעיה. התפקיד שלנו איננו להתנבא אלא לעקוב, לזהות, להעמיד בפני הציבור מידע אובייקטיבי ומהימן אודות המציאות הזו, ולהיערך לתרחישי התפתחויות שונים", אמר בר און.
לדברי בר-און, "ההערכה שלנו היא שלמשק הישראלי יש יסודות בריאים שיאפשרו את צמיחתו ושגשוגו בטווח הבינוני והארוך. האירועים האחרונים, נכון למה שאנחנו יודעים כרגע, צפויים להשפיע אולי בכיוון של האטה לקצב הצמיחה של המשק, אבל לא על מיתון".
שר האוצר התייחס בדבריו גם למדיניות הפיסקלית של הממשלה בשנים האחרונות ובעת הנוכחית. "המדיניות הפיסקלית העיקשת והאחראית שהנהגנו בשנים האחרונות, הקטינה את רמת החוב הלאומי, באופן שהגדיל את מרחב הגמישות של המשק לפגוש זעזועים שפוקדים אותו, כמו זה הנוכחי", אמר.
לדברי בר-און, משרד האוצר ימשיך לשמור על משמעת תקציבית, "שכיום, יותר מתמיד, מוכיחה את החיוניות שבה". הוא הוסיף כי "הממשלה נקטה במשמעת פיסקלית, בשמירה על גירעון נמוך, בהקטנת החוב הציבורי, ולכן הגדילה את יכולת העמידה של המשק בפני זעזועים. ככל שהנסיבות יחייבו התאמה של כלי המדיניות שבידינו, נעשה זאת בזהירות ובאחריות הנדרשת".
את הדיון במליאת הכנסת יזם חבר הכנסת אופיר פינס (עבודה). פינס אמר במליאה כי "לא יכול להיות שהציבור לא ידע מה כיוונה של הממשלה בתגובה למשבר. הממשלה צריכה לקיים דיון דחוף על המשבר בשוק ההון, ואם צפויה האטה – על הממשלה להציג תוכנית כלכלית חדשה". פינס התייחס גם להחלטתו של הנגיד להתערב בשוק המט"ח ואמר כי מדובר בצעד נכון שהביא להשפעה נקודתית חיובית. עם זאת, הוא הוסיף כי אסור להיתפס לאשליות לפיהן ההתערבות תשנה את כלל התנהגות השוק. "הבורסה הפכה לקזינו, והציבור הפסיד מיליארדי ש"ח מאז התחלת השנה. הרגולאטור חייב להחזירה להתנהגות רציונאלית", דברי פינס.