שתף קטע נבחר

"5 פלסטינים מתו בהמתנה לטיפול בישראל"

בעמותת "רופאים לזכויות אדם" טוענים שהמתנה לקבלת אישורים עבור חולים מרצועת עזה עלתה בחיי אדם. "השב"כ עושה שימוש מניפולטיבי במונח 'ביטחון", אומרים אנשי העמותה ותוהים: כיצד חולת סרטן בת 77 מסכנת את שלום אזרחי ישראל

חמישה חולים פלסטינים תושבי רצועת עזה מתו בשבועות האחרונים בעודם ממתינים לאישור כניסה לישראל לצורך קבלת הטיפול. מדובר בחולים קשים מאוד שסיכויי ההחלמה של חלקם קלושים. דווקא משום כך טוענים בעמותת "רופאים לזכויות אדם" שהגדרתם בידי מערכת הביטחון כ"סיכון ביטחוני" שכניסתם לטיפול נמנעת - אינה הגיונית.

  

החולים ה"מסוכנים" מתים:

 

באחד המקרים מתה אישה בת 65, שבגופה הושתל קוצב לב. הקוצב הפסיק לעבוד ולכן היא הופנתה בידי רופאיה לניתוח דחוף. במקרה אחר מתה חולה בת 77 שסבלה מגידול סרטני בצוואר והמתינה כחצי שנה לאישור לקבל טיפול בבית החולים איכילוב בתל-אביב.

 

מקרה מוות נוסף, שארע בעת המתנה לטיפול בישראל, היה של הפעוטה מביאן אבו חלו. היא נולדה לפני מעט יותר משנה עם מחלת לב גנטית, והחלה לקבל טיפול בהדסה עין-כרם. המשך הטיפול נמנע ממנה, משום שכניסת הוריה לישראל נאסרה, משיקולים ביטחוניים.

  

בעמותת "רופאים לזכויות אדם" הסבירו כי "מקרי המוות האלו מצביעים על הצורך הדחוף בביקורת ציבורית על השב"כ, שבידיו נתונה סמכות בלתי מבוקרת ומדגימים כי השימוש המניפולטיבי שהשב"כ עושה במונח 'ביטחון' עולה בחיי אדם".

 

"המדינה מונעת טיפולים מצילי חיים"

בעמותה מציינים גם מקרה אחד שבו חולה זכתה לאישור כניסה, אך בשל העיכוב בטיפול בבקשתה - מצבה הוחמר והיא מתה לאחר שהגיעה לאיכילוב. מדובר בפאטמה אל-לדאווי, אישה בת 45 שסבלה מדימום פנימי ומזיהום בטחול. העברתה לטיפול בישראל עוכבה בגלל סגירת מחסום ארז.  

 

רן ירון, ממחלקת שטחים ברופאים לזכויות אדם, מסביר כי מאז עליית חמאס לשלטון ביוני 2007 הוקשחו הקריטריונים ליציאת חולים מהרצועה. "המדינה הודיעה בבג"ץ כי היא מחוייבת למקרים שבהם הטיפול נדרש לצורך הצלת חיים ולא לפניות שעניינן איכות חיים. בתקופה האחרונה נמנעים גם טיפולים מצילי חיים ויותר אנשים מתים בהעדר טיפול", אמר ירון. 

  

"החולים עומדים חסרי אונים וממתינים לגזר הדין. קבלת אישור זה הרבה פעמים ההבדל בין חיים למוות", אומר ירון ומציין כי השב"כ מונע הצלת חיים, על אף מצב בריאותי ופיזי קשה. "זו תפיסה מאד צרה של המושג ביטחון, כאשר אדם ששוכב במיטה ולא מסוגל לזוז נתפס כסכנה ביטחונית", אמר.

 

משירות הביטחון הכללי נמסר בתגובה: "בעקבות השתלטות חמאס על רצועת עזה, צמצמה ישראל את אישורי המעבר של פלסטינים לצרכים הומניטריים בלבד. בתקופה האחרונה חלה עליה בניצול המדיניות ההומינטרית באמצעות זיוף אישורים רפואיים תמורת שוחד לרופאים ברצועה. האפשרות לזיוף אישורים רפואיים, כמו גם בקשות פעילי טרור להיכנס לטיפול בישראל, מגבירים את הסכנה הנשקפת לביטחון המדינה.

 

"למרות זאת, מערכת הביטחון בוחנת כל בקשה בכובד ראש, תוך נטילת סיכונים לא מבוטלים, במטרה לסייע במקרים הומניטאריים קשים", נמסר מהשב"כ, שהתייחס למקרה של פאטמה אל-לדאווי: "לחולה הותר להיכנס לטיפול בישראל לאחר שהתבקשה להחליף מלווה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אמבולנסים ברצועה. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים