שתף קטע נבחר

קלושים הסיכויים ל"התקוממות אתנית" בסין

כך מעריך הפרופ' יצחק שיחור מאוניברסיטת חיפה. למרות שבסין דווח כי העימותים התפשטו למחוזות נוספים הסמוכים לטיבט, שיחור סבור כי לבייג'ינג יש אינטרס להעצים את האירועים כדי לספק לה הצדקה להשתמש בכוח. הוא גם מנבא שהאירועים בטיבט לא ימנעו מפלה למפלגת השלטון בטיוואן בבחירות לנשיאות בעוד יומיים

"לסין ולטיבטים - וגם למדינות המערב - יש אינטרס לנפח את האירועים שהתרחשו בשבוע האחרון" - כך טוען הפרופ' יצחק שיחור, מומחה לסין מהחוג ללימודי מזרח אסיה באוניברסיטת חיפה. שיחור, שעוקב מקרוב אחרי אירועי הימים האחרונים בטיבט, מעריך שהעימותים שהפכו אלימים בדיוק לפני שבוע, עומדים בפני רגיעה.

 

"נוצר כאן מצב מאוד מוזר, שבו גם למיעוט האתני שבו מדובר, גם למשטר הסיני וגם לגורמים זרים יש אינטרס משותף לנפח את ההתרחשויות", הסביר שיחור בשיחה עם ynet. "הטיבטים רוצים להדגיש עד כמה השלטון הסיני מקפח אותם. לשלטונות הסיניים יש רצון להעצים את ההתקוממות - ואפילו להמציא אותה במקומות שבהם היא אינה קיימת - כדי להצדיק את השימוש בכוח וכדי לדכא תופעות קטנות ולמנוע מהן להפוך לגדולות. לסיכום, לארצות הברית, מדינות מערב אחרות וגם לתקשורת יש עניין להגזים כי זה משרת תמונת עולם שמציגה את הסינים כברוטלים", הוא מסביר.

 

היום דיווחה סוכנות הידיעות הרשמית שינהואה כי המהומות התפשטו לאזורים טיבטיים במחוזות השכנים לטיבט, סיצ'ואן וגנסו - ואולם הפרופ' שיחור אינו ממהר להתרגש מהדיווח. "מצטיירת כאן תמונה כאילו סין עוד רגע מתמוטטת, אבל אני סבור שלא דובים ולא יער. אנחנו פשוט אוכלים את את מה שהסינים מאכילים אותנו. יכול להיות שהיו קצת חיכוכים במקומות אחרים, אבל בגדול, אני מעריך שהסיפור הזה נרגע", הוא מעריך.

 

אתמול התפרסמו בתקשורת העולמית - וגם ב-ynet - דיווחים לפיהם ראש ממשלת בריטניה שמע מראש ממשלת סין נכונות לנהל דיאלוג עם הדלאי למה כל עוד יסכים האחרון לוותר על שאיפת העצמאות - אבל שיחור ממהר לצנן את ההתלהבות. "הסינים לא מנהלים משא ומתן ולא מתפשרים - ובטח לא עם מיעוט טיבטי שמונה רק שני מיליון תושבים. הסינים מתיחסים אל הטיבטים בהתנשאות ורואים בהם אספסוף של אנשים נחשלים - משום ששיעור האנפלביתיות בחברה הטיבטית נושק ל-50 אחוזים".

 

שיחור מציין כי הבעיה בין סין לטיבט אינה חד-צדדית, ומבהיר כי גם דרישותיהם של הטיבטים הן בעייתיות - כגון הדרישה שיאפשרו להם להתקבל ללימודים באוניברסיטאות סיניות אבל ירשו להם ללמוד בשפתם, וכן התביעה למנוע מסינים להתיישב בחבל טיבט. "אני לא צופה שסין תיכנס למשא ומתן עם הטיבטים", הוא מסכם. "אם הדבר הזה ייקרה, אראה בזה תפנית דרמטית ביחסה של סין אל המיעוטים האתניים החיים בשטחה".

 

טיבט לא תשפיע על הבחירות בטיוואן

ובינתיים, מעבר למיצר טיוואן, צפויים אזרחי טיוואן ללכת לקלפיות בעוד יומיים כדי לבחור נשיא חדש. המועמד המוביל לנצח בבחירות הוא מה יינג-ז'או, מועמד המפלגה הלאומנית (KMT), הגורסת כי יש רק סין אחת. מולו מתמודד פרנק הסייה, מועמד מפלגת השלטון הדמוקרטית-פרוגרסיבית (DPP) של הנשיא היוצא, צ'ן שואי-ביאן.

 

הנשיא היוצא ניהל מדיניות לוחמנית ומתריסה נגד סין, וגם פעל רבות כדי לטשטש את זכרו של מייסד טיוואן, צ'יאנג קאי-שק. הציבור בטיוואן הבהיר את מורת רוחו ממדיניותו של צ'ן כבר בבחירות לפרלמנט, והנחיל לה מפלה צורבת - בעוד שהמפלגה הלאומנית זכתה לרוב.


תומכי המפלגה הלאומנית צוהלים על ניצחונה בבחירות לפרלמנט (צילום: AP) 

 

שיחור סבור שלאירועים בטיבט לא תהיה השפעה מיידית על תוצאות הבחירות. "אני לא צופה שהאירועים ישפיעו בצורה משמעותית. חשוב גם להבין שלמרות חילוקי הדעות האידיאולוגיים, הסינים בטיוואן חשים מידה מסוימת של סולידריות ואפילו גאווה לנוכח הישגיה של סין ומעמדה הבינלאומי. טיבט אינה נושא לוויכוח שם, זו אינה בעייה של טיוואן", הוא מציין.

 

"הסיכוי לקבלת טיוואן לאו"ם - אפסי"

לצד הבחירות מחרתיים, צפוי להיערך בטיוואן משאל עם על הצטרפותה של טיוואן לאו"ם - שאותו יזם הנשיא היוצא, המתריס כלפי בייג'ינג. "משאלים בטיוואן הם דבר מוזר - כי לא פעם אנשים לא משיבים לפי דעתם אלא לפי מה שהם חושבים שמצפים מהם להשיב", מסביר שיחור. למרות זאת, הוא מעריך בזהירות כי במשאל העם הציבור ידחה

את ההצעה. "אני סבור שיש קורלציה בין הצבעה בעד המפלגה הלאומנית לבין הצבעה נגד במשאל העם, כי מדובר כאן בשני דברים שסותרים זה את זה במידה רבה. ובכל מקרה, צריך לזכור שזה רק משאל ואין לו כל משמעות מעשית. הסיכוי לקבלתה של טיוואן לאו"ם הוא אפסי - כל עוד סין חברה קבועה במועצת הביטחון של האו"ם".

 

אם הבלתי-צפוי ייקרה ומשאל העם יעבור, שיחור לא חושב שהדבר יביא למלחמה באסיה, למרות שסין הבהירה פעמים ספורות כי היא מתנגדת לו בכל תוקף. "תוצאה חיובית במשאל עם תשדרג את רמת המתח בין סין לטיוואן, אבל משום שאין לזה משמעות מעשית, אני לא חושב שתהיה לסין עילה להשתמש בכוח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המהומות בטיבט. אינטרס להעצימן
צילום: AP
צילום: רויטרס
הדלאי למה. סיכוי קלוש לדיאלוג
צילום: רויטרס
מה. המועמד המוביל בטיוואן
צילום: רויטרס
הסייה. מדיניות קודמו פגעה
צילום: איי אף פי
מומלצים