שתף קטע נבחר
 

רוצים להפחית את לחץ הדם של הילד? אמצו כלב

עד כמה משפיעה נוכחותה של חיית מחמד בבית על בריאותו של הילד? מחקר ישראלי חדש שנערך בשנתיים האחרונות על ידי אפידמיולוג ממשרד החקלאות בקרב ילדים בכיתות א'-ג', גילה כי קיים קשר הדוק בין ערכי לחץ דם נמוכים בילדים בתנאי עקה לבין נוכחות של כלב בביתו של הילד

הקשר בין חיות המחמד לבעליהם מהווה קרקע פוריה למחקרים רבים בעולם המנסים לבחון את השפעת הכלב והחתול על בריאות הסובבים אותם. עד כה, התבצעו מחקרים בעיקר על האוכלוסיה המבוגרת, אך מחקר ישראלי חדש שנערך בשנתיים האחרונות על ידי ד"ר מישל בלאיש, אפידמיולוג בשירותים הווטרינרים במשרד החקלאות, גילה ממצאים המאשרים כי קיים קשר הדוק בין ערכי לחץ דם נמוכים בילדים בתנאי עקה לבין נוכחות של כלב בביתו של הילד.

 

"חקר הקשר בין ילדים לחיות המחמד עדיין לא נחקר באופן מקיף בישראל וזהו מחקר חדש מסוגו", אומר בלאיש ל-ynet. "ילדים שמפתחים לחץ דם גבוה הם בעלי נטייה לסבול מכך גם בבגרותם. המגמה היא לנסות ולצמצם את מחלות הלב העתידיות, כבר בשלב מוקדם ככל האפשר. המחקרים כיום נוגעים בקשר החיובי הקיים בין בעלי חיים לאנשים, בעובדה כי גידול חיית מחמד מגינה על בעליה המבוגרים מפני התקף לב ומגדילה את הסיכוי לשרוד לאחר אירוע לב".

 


כלבים לרפואה (צילום: ויז'ואל / פוטוס)

 

אחד המחקרים שהסבו את תשומת לבו של בלאיש היה מחקר גדול בהיקפו שנערך באוסטרליה, בו לקחו חלק כ-6,000 משתתפים.

 

"המחקר הוכיח כי מי שמגדל חיות מחמד, לחץ הדם שלו נמוך יותר, אך המחקר התייחס בעיקר לאוכלוסייה מבוגרת", הוא מפרט. "ככל הידוע לי, מחקרים שנערכו בקרב ילדים בארה"ב בסוף שנות ה-90, הראו כי נוכחות של כלב בחדר בדיקה לרופא מורידה את לחץ הדם של הילד, ושאלתי את עצמי, מדוע לא כדאי לבדוק לעומק את הקשר בין בעלות של כלב ללחץ הדם של הילד".

 

228 ילדים מכיתות א' עד ג' בשני בתי ספר בשוהם נבחרו להשתתף במחקר. בלאיש מציין כי המטרה היתה להתמקד בילדים בוגרים יחסית, עימם ניתן לתקשר בקלות.

 

בלאיש קיים את המחקר במסגרת לימודיו לתואר שני לאפידילמולוגיה באוניברסיטת תל-אביב תוך שיתוף פעולה עם מכון "גרטנר" בבית החולים תל-השומר במחלקת הילדים ובמימון משרד הבריאות. 

 

"אחרי גיל תשע, ישנם פרמטרים שעלולים להשפיע על לחץ הדם, כדוגמת גיל ההתבגרות וההורמונים. בגילאים הללו, ההורים חוששים פחות מהכנסה של בעל חיים לבית", הוא אומר. באמצעות שאלונים, ניסה בלאיש לתהות על דרגות הקירבה בין הילד לכלב וכן על פרמטרים שיכולים להשפיע על לחץ הדם, החל מצפיפות המתגוררים בדירה, מצבה הבריאותי של המשפחה ואפילו מידת פעילותו הגופנית של הילד.

 

חשיבות גדולה לתדירות ואיכות הקשר בין הכלב לילד

 

"הבסיס למחקר היה כי הקשר בין הילד לכלב מחוייב להיות יומיומי ורציף, כך שילד שכלבו משמש לדוגמא ככלב שמירה מוזנח בחצר, לא יוכל לקחת חלק במחקר", מסביר בלאיש. "רציתי לדעת האם הילד בחר את הכלב, האם הוא שייך רק לו או לכלל המשפחה ואפילו האם הכלב מבלה עם בני המשפחה בבית והאם הוא יוצא עימו לטיולים יומיים".

 

לאחר שמולאו השאלונים, נשקלו הילדים ונבדק להם לחץ הדם בתנאי רגיעה. "בנוסף, ניסינו להפיק תנאי לחץ מתונים במשך המחקר וביקשנו מכל ילד לקרוא בקול רם, דבר שהעלה את לחץ הדם שלו", מגלה בלאיש. "לאחר כל הניתוחים הסטטיסטיים ונטרול הפרמטרים השונים, הגענו למסקנה כי ילדים שיש להם כלב בבית, סובלים מלחץ דם נמוך יותר ובתנאי העקה הדבר הוכח באופן ברור".

 

לדברי בלאיש, עדיין יש צורך לחקור את הנושא באמצעות מחקרים מקיפים יותר במטרה לבחון את המגמות השונות שהתגלו במהלך המחקר, אך לא הגיעו למובהקות סטטיסטית. "אני שמח שיש כיום אינדיקציה נוספת שגידול כלב מטיבה עם בריאות הילד", הוא מסכם. "בישראל ישנם מאות אלפי כלבים וחתולים שמחכים שיאמצו אותם ואני מקווה שהמחקר יצליח לעודד אנשים לאמץ לביתם חיית מחמד".

 

  • רוצים לאמץ כלב או חתול? בואו לביקור במדור האימוץ "בואו הביתה "

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כולם מרוויחים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
חשיבות לאיכות הקשר בין הילד לכלב
מומלצים