יער חניתה: חלוצים ופרחים בגליל המערבי
יער חניתה שניטע על ידי חלוצי חומה ומגדל בראשית שנות ה-40, מציע טיול משפחתי המתאים לכל ימות השנה - בחורף ובאביב הוא מזמן פריחה מלבבת, ובקיץ אפשר ליהנות בו מקרירות נהדרת
תעודת זהות | שביל נחל הבאר | שביל הצניר | כיצד מגיעים? |
נוף יערות צבוע ירוק, שזור בעדויות למעשי חלוץ ובסיפורי מתיישבים נחושים - זהו יער חניתה, המשתרע על מורדות הרי הגליל המערבי. בעונה זו של השנה ניתן למצוא בו מיני סחלבים מהיפים שיש לנו בארץ: סחלב פרפרני, נקוד, איטלקי, וגם סימפוניה של צבעים רבים אחרים כמו דבורנית דינסמור בצבעי חום-ארגמני עם שרטוטים לבנים, דבורנית שחומה בצבעי חום, לבן, כחלחל, עירית גדולה, בעלת עורק חום-ורוד ובצבעי לבן-בז' ועוד רבים אחרים. כל סחלב ומועדי הפריחה שלו.
אזור גיאוגרפי: גליל עליון (מערבי) - רכס סולם צור בין קיבוץ חניתה לשלומי.
שטח היער: 2,300 דונם. היער ניטע בראשית שנות ה-40 על ידי חלוצי "חומה ומגדל" לאחר עלייתם הנועזת על הקרקע ב-21.3.1938. עיקר נטיעת היער הושלמה על ידי יערני קרן קימת לישראל בשנות ה- 60 וה-70.
מתאים לטיולים: לכל המשפחה, כמו גם לרוכבי אופניים בדרגות קושי: בינוני עד קשה.
עונה מומלצת: כל השנה - בחודשי החורף והאביב פריחות של צמחי בר (סחלבים ודבורניות). בקיץ - קריר בצל העצים.
חניוני פיקניק: חניון "חומה ומגדל" - שולחנות פיקניק, ברזי מים, מתקני מנגל ומתקני משחק, מגדל וחומה מעץ המשחזרים באופן חלקי את סיפור עליית חניתה. חניון שלומי - סמוך לצומת שלומי ובו שולחנות לפיקניק וברזי מים.
חניון חומה ומגדל (צילום: ארכיון התצלומים של קק"ל)
התאמה למוגבלים בתנועה: בחניון "חומה ומגדל" שולחנות פיקניק ושירותים לנכים. בחניון שלומי אין התאמה לנכים.
מסלולי טיול: שביל נחל הבאר הוא מסלול מעגלי שאורכו כ-2 ק"מ, המתחיל ומסתיים בחניון "חומה ומיגדל". (משולט לכל אורכו גם בסימון הוועדה לשבילי ישראל - בצבע ירוק). שביל הצניר הוא מסלול מעגלי שאורכו 3 ק"מ (מסומן באדום), המקשר בין שני מסלולי טיול מוכרים: נחל נמר במזרח ונחל הבאר ממערב. למעוניינים להמשיך לנחל הבאר עד לחניון חומה ומיגדל - אורך המסלול הוא 3 ק"מ. כדאי לשם כך להשאיר רכב אחד בחניון "חומה ומיגדל".
ציוד נדרש: נעלי הליכה, משקפת, כובע, מים, קרם הגנה ומגדיר צמחי ארץ ישראל. מפת טיולים וסימון שבילים: "הגליל העליון". - מס' 2.
השביל המעגלי מתחיל בחלקו הצפוני מערבי של חניון "חומה ומגדל" באזור המכונה "חניתה תחתית". במקום דגם עשוי עץ, המשחזר את החומה והמגדל. אל שביל הטיול נרד בשביל שנמצא מאחורי סלע ההנצחה לעשרת הנופלים על הגנת חניתה תחתית. שני הראשונים בלוח הנחושת: יהודה ברנר ויעקב ברגר, נורו למוות בהתקפת הערבים בלילה הראשון להקמת המחנה.
השביל המוגדר באבנים משני צידיו, פונה מערבה ליד מצבה קטנה לזכרו של יוסף סינגליה, שבזכות קרן קימת לישראל ובזכות תרומתו של סינגליה - נרכשו אדמות הטרשים של הרכס. בשנת 1938 ממשלת המנדט הבריטי חיבלה ברכישת קרקע על ידי יהודים, וסיניגליה, נשיא הוועד המרכזי של קק"ל באיטליה, יחד עם חברו אליעזר וינשל, פנו לקנות את אדמות חניתה שבגליל הצפוני. אריסי האדמות, שחשבו שמר סיניגליה משמש נציג הכנסייה הקתולית המבקשת לרכוש אדמות על מנת להקים עליהן מנזר, מכרו את הקרקעות באמצעות מתווך ערבי מלבנון והן הועברו מאוחר יותר ללא תמורה על שם קק"ל במשרדי הטאבו בעכו.
פריחת סחלבים נהדרת ביער (צילום: אנטולי ניבי בראון)
מהחניון יורד השביל במדרון מערבה. כעבור כ-100 מ' נפגוש בצומת שבילים וצמד ברושים המוקף גדר עץ. ברושים אלו ניטעו בשנות ה-50 לזכר יהודה ברנר ויעקב ברגר, כאן נבחר בשביל ימינה (צפונה). השביל חוצה את חניון הכניסה ליער, במקום ברזייה לאלו ששכחו להצטייד במים. נחצה את דרך האספלט אל רחבת הכורכר ונעבור את גדר הבקר מצפון לה.
השביל מתפתל ויורד אל "נחל הבאר". בשולי חורשת אורן ברוטיה מבצבץ מבנה ישן, אך לא עתיק, מבטון - באר שמספרה 1226 ששימשה את מתיישבי חניתה הראשונים. מקור המים אכזב וניטש כעבור שנים בודדות. נמשיך בהליכה בנחל שהינו ערוץ קטן הזורם דרומה אל בקעת שפע ונחל בצת. רוב ימות השנה הנחל יבש, אך בימות גשמים מוביל הוא מים ומחזיקם מעט בגבים הסלעיים.
ממש לפני צאתו של הנחל אל מחוץ ליער, פונה השביל ימינה (מערבה). חלקו האחרון של השביל הינו בעלייה. בסוף העלייה נקודת תצפית מרשימה אל בקעת שפע בה זורם נחל בצת. בתום העלייה פונה השביל צפונה המוביל אותנו אל נקודת המוצא בחניון "חומה ומגדל".
"הצניר" היא תופעה גיאומורפולוגית שנגרמת מתהליך המסת הסלע כתוצאה מזרימת מי נגר על ידי חומצה פחמתית ו/או המסה וחתירה של הסלע על ידי גלי הים בקו המגע בין הים ליבשה. שביל הטיול שלנו הינו המעגלי והוא מקשר בין שני מסלולי טיול מוכרים: נחל נמר במזרח ונחל הבאר במערב.
מתחילת המסלול נפנה שמאלה אל שביל הצניר (הפנייה מזרחה היא לנחל נמר). השביל מתפתל תחת צמרות האלונים, חוצה את הוואדי ומטפס במדרון המזרחי הנגדי. עליה קצרה בנחל והשביל פונה לגדה השמאלית (מערבה) בסמוך למצוק סלע זקוף ובו כוכים ומערות.
תוך כדי טיפוס ניתן להתרשם מתצפית על הנוף הנפרש ממולנו. על מצוקי הסלעים גדלים צמחי ה"מציץ הסורי" - צמח עשבוני ירוק עד הגדל בצוקים ובפתחי מערות. בתחתית המצוק צומחת בעונה זו של השנה "עירית גדולה". מתחתינו חורשת אורנים יפה. כאן על המדרגה מעל בקעת שפע נמצא אתר חפירות ארכיאולוגי שבחפירתו נמצאו כלי צור, כלי בזלת וחרסים מהתקופה הכלכוליתית המאוחרת. (הרוצים לחזור כבר בשלב זה אל רכבם, יגלשו בזהירות אל החורשה וילכו בה בדרך היער היורדת חזרה אל המכונית).
שביל נחל צניר (צילום: ארכיון התצלומים של קק"ל)
"שביל הצניר" ממשיך ומתפתל דרומה בערוץ נחל קטן המשובץ בעצי אלון. בעונה זו של השנה הסחלבים פורחים בשפע. השביל ממשיך מערבה ביער פתוח של אלונים וברושים וחוצה דרך ג'יפים תלולה שצינור ברזל עבה מונח לאורכה. הצינור מוביל מי קולחין מטוהרים ממאגר הביוב במעלה ההר אל שטחי החקלאות בבקעה. כעת נחצה את השביל ונרד מעט אל הברושים הגדולים שמעברו השני. פה נמשך השביל עוד כ-300 מ', חוצה גדר בקר ויורד אל נחל הבאר.
על מנת להשלים את המסלול הטבעתי ולחזור למכונית שהשארנו בחניה נרד שמאלה אל שביל העפר המקיף את כרם הזיתים, ונצעד כ-800 מ' לאורך גבול היער כשפנינו מזרחה, עד שנגיע לכביש הגישה לקידוח מקורות. למעוניינים, ניתן להמשיך במעלה נחל הבאר ולסיים בחניון חומה ומגדל (כדאי לדאוג לרכב מאסף בחניון).
למבקרים ביער חניתה מומלץ לבקר גם במוזיאון חניתה. המוזיאון נחלק לשלושה אגפים: אולם ארכיאולוגי המוצגים בו ממצאים פרה-היסטוריים, כנעניים, פיניקים,פרסים, הלניסטים וביזנטיים, כלים מהתקופה הערבית הקדומה והמאוחרת ופריטים מהתקופה הצלבנית. באולם נוסף מוצג הנושא של "חומה ומגדל", ובו דגמי יישובים שעלו על הקרקע בימי המאורעות. כמו כן מתועדים העלייה לחניתה ועמידת היישוב בהתקפות הרבות נגדו. בחדר הטבע, מוצגים פוחלצים, חיות וציפורים וצמחים מהאזור.
- מוזיאון חניתה - שעות פתיחה א'- ה' בשעות 9:00-14:00, יום ו' בשעות 9:00-13:00, שבת בשעות 10:00-14:00. טלפון: 04-9859677.
אל נחל הבאר: הכניסה ליער חניתה כשני קילומטר משלומי במעלה הכביש שלומי-חניתה (כביש 8990). כשני ק"מ משלומי נפנה ימינה לתוך היער, בדרך המסומנת בכחול, אל המקום הידוע בשם חניתה תחתית. קק"ל שחזרה כאן את האתר "חומה ומגדל", בדיוק במקום שבו עלו ראשוני חניתה על הקרקע.
אל שביל הצניר: מצומת שלומי ניסע מזרחה, על כביש הצפון 899, כ- 2.2 ק"מ או כ-800 מטר מצומת אדמית לכיוון מערב. תחילת המסלול על כביש הגישה לקידוח מקורות, בשוליים המזרחיים של יער חניתה. נפנה בדרך אספלט משובשת צפונה אל היער (בצידו השני של הכביש שדרת ברושים ומתקן מקורות מגודר). מימין נראה לולים, נחצה גדר מנע בקר אל דרך משובשת וצרה. כעבור כ-200 מטר, עוד לפני קידוח מקורות, נפנה בפיצול הדרך שמאלה אל שביל עפר ואל "שביל הצניר". נחנה את רכבנו ונרד למסלול ההליכה המסומן באדום.