רוח טובה ממצרים
מובארק משבח את יוזמת סאדאת, שר החוץ שלו עוקץ את הסורים, והשלום בן ה-29 בין ישראל למצרים מתעטש - אך יציב
לא בכל יום נשמעים קולות כאלה בצמרת המשטר המצרי ובעיתוני קהיר. דווקא השבוע, במלאות 29 שנים להסכם השלום עם ישראל - ועל רקע המתיחות האחרונה בין שתי המדינות סביב ההברחות בציר "פילדלפי" - יש לדברים משנה תוקף.
בראיון שהעניק לאחרונה לעיתון הפולני "ורשה גאזט", אמר חוסני מובארק על המהלך פורץ הדרך של קודמו סאדאת: "הייתי מקבל בדיוק את אותה ההחלטה". מדובר באמירה שאינה מובנת מאליה: הפופולריות של אנואר סאדאת ויוזמת השלום שלו אינה בשמיים היום במצרים - ובכל זאת, למי ששימש כסגנו עד להתנקשות וירש אותו לאחריה, היו רק מילים חמות: "הוא היה מדינאי משכמו ומעלה. האירועים שהתרחשו באזור הוכיחו את ראייתו המפוקחת וחזונו הנכון, כשהוא העלה את יוזמת השלום וקיים את הביקור בירושלים". בראיון נוסף, שהעניק השבוע ברוסיה לעיתון "רסיסקאיה גאזטה", חזר מובארק על המסר: "מצרים היא זו שפתחה את הדרך לשלום לפני יותר משלושים שנה. היא הוכיחה כי אין מדובר במשימה בלתי אפשרית". הדברים צוטטו בהבלטה גם בעיתונות המצרית.
מובארק אינו היחיד: בראיון לעיתון הקטארי "א-שרק", תקף שר החוץ שלו את הקריאות למשוך את יוזמת השלום הערבית, אשר זכו גם לתמיכתו של מזכ"ל הליגה הערבית ואחד מקודמיו במשרד החוץ, עמרו מוסא. "צעד שכזה ייתן לישראל מתנה - אפשרות להתחמק ממחויבויותיה", אמר השר הנוכחי, אחמד אבו אל-רייט. מלחמה עם ישראל, הוא הבהיר, לא באה בחשבון: "להערכתי, אין כרגע בידי הערבים חלופות אחרות. אינני סבור שטילים אשר נורים על ערים ישראליות ישיגו את המטרה".
אבו אל-רייט, שידוע בלשונו החדה, לא היסס לעקוץ את דמשק: "יש שלום בין מצרים לישראל ובין ירדן לישראל, ויש מאמץ סורי לקיים שיחות ולהגיע להבנות עם ישראל. כאשר אנו נפגשים עם בכירים סורים או קוראים את הצהרותיהם, הם אומרים שהם רוצים בשלום באמצעות השבת הגולן והגעה להבנות ולהסדר כולל. לכן, אם ישנם כאלה המדברים על שינוי או אלטרנטיבות - שיציג לנו בבקשה אחד מהם חזון ברור, ומצרים תלמד אותו ותתייחס אליו. עד כה לא ראינו זאת". אלה דברים לא פשוטים על רקע הקרע הגלוי בין קהיר לדמשק ערב הפסגה הערבית שמארחת האחרונה, ואשר תכלול הפעם נציגים בדרג זוטר בלבד ממצרים וסעודיה.
מי שאינו מופתע למשמע הדברים הוא שגריר ישראל לשעבר בקהיר, דוד סולטן. בשיחה עם ynet הוא אומר: "מצרים מתייחסת להסכם השלום איתנו כנכס אסטרטגי. למרות שמדובר בשלום קר, הוא איתן. שתי המדינות רואות בו דבר שחשוב לקיים ולשמר. זה שיש בעיות ומחלוקות זה די טבעי בין מדינות, שהיו פעם מסוכסכות ואינן רואות עין בעין שורה ארוכה של נושאים. לבד מזאת, השלום הוכיח את עצמו כמשהו טוב לשני הצדדים".
ומה לגבי קריאותיהם של "האחים המוסלמים" לבטל את ההסכם ולסלק את השגריר הישראלי? "האחים המוסלמים התנגדו לשלום עם ישראל עוד כשסאדאת נסע לירושלים", מזכיר סולטן. "ככל שנמשכים העימותים בין ישראל לצדדים ערביים נוספים, כמו הפלסטינים ולבנון, אזי לקריאות לבטל את הסכם השלום יש יותר אוזניים קשובות בציבור המצרי; ככל שהיחסים משתפרים בינינו לבין הפלסטינים - יש פחות שמי שמקשיב לכך. לדעתי, יש סבירות גבוהה שהשלום ימשיך להיות איתן, אולם טועה מי שחושב שהיחסים שלנו עם המצרים יכולים לעמוד בפני עצמם, במנותק ממה שקורה בינינו לבין שאר הגורמים הערביים. דעת הקהל במצרים מושפעת הזירה הפלסטינית והלבנונית. לכן ישראל צריכה לייצר אווירה של התקדמות לקראת הסדר, אם היא מעוניינת לתרום בצורה חיובית גם ליחסיה עם קהיר".
היה נוהג כמו סאדאת: מובארק
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים