ויהי חושך בתל-אביב
"שעת כדור הארץ", במסגרתה הוחשכה תל-אביב לשעה, נחתמה באופן רשמי הערב ב-21:00. האירוע, שהושק על-ידי נשיא המדינה ממרומי מגדלי עזריאלי, נתן את האות לכיבוי האורות במאות בתי עסק ומקומות בילוי וברבבות בתים בעיר. "זו היתה הצלחה גדולה", סיכמו בעירייה. חושך מצרים? חושך ת"א
אחת לכמה זמן מיתרגמות ההצהרות הקודרות אודות שינויי האקלים לפעולות רחבות היקף. אך לעתים, כל מה שנדרש הוא פעולה אחת פשוטה. דוגמה לכך הציגה הערב (ה') תל-אביב, שהכריזה "ויהי חושך" למשך שעה אחת.
בטקס חגיגי שהתקיים על גג מגדלי עזריאלי בעיר השיקו נשיא המדינה, שמעון פרס, וראש העירייה, רון חולדאי, את הצטרפותה של תל-אביב לפרויקט שעת כדור הארץ העולמי. זמן קצר לאחר כיבוי התאורה ההיקפית במגדלים, ניתן האות לכיבוי האור במאות בתי עסק ומקומות בילוי, וברבבות בתים ברחבי העיר. במקביל, גם האורות במשכן הנשיא בירושלים כובו.
מבצע ההחשכה הסתיים באופן רשמי בשעה 21:00 בדיוק, עם הדלקתה המחודשת של התאורה ההיקפית במגדלים. "היתה היענות גדולה של תושבי העיר ומבחינתנו זוהי הצלחה גדולה" מסכמים בעיריית תל-אביב. מנתוני העירייה עולה כי כ-40 אלף תושבים הגיעו במהלך הערב למופע המרכזי של הפרויקט, שהתקיים בכיכר רבין.
בטקס ההשקה של האירוע, אמר נשיא המדינה: "אני סבור שעל ישראל להוביל את המאבק הסביבתי העולמי". לדבריו, המאבק בהתחממות הגלובלית חשוב מטעמים סביבתיים אך גם מטעמים ביטחוניים. "האנרגיה מפרנסת את הטרור", הבהיר. "המשימה שעומדת בפני כל אזרח ואזרח היא לדאוג לדורות הבאים. בהצטרפות לפרויקט העולמי הזה זכינו במצווה גדולה", הוסיף חולדאי. ואילו השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא, הכריז: "צריך להבין שאנחנו לא רוצים שהעולם ייעצר, אלא שיתקדם קדימה".
24 ערים בעולם מורידות את השאלטר
פרויקט "שעת כדור הארץ", שהושק לראשונה בסידני לפני כשנתיים, הביא ב-31 במרץ 2006 לכיבוי האורות בשני סמליה של העיר, בית האופרה וגשר הנמל, ובעשרות גורדי שחקים, בניינים ובתים. הורדת השאלטר בעיר העברית הראשונה מצרפת את תל-אביב ל-24 ערים מרכזיות בעולם, בהן קופנהגן, אטלנטה, דבלין ומנילה, שיוחשכו ביומיים הקרובים.
בסקר שהתבצע השבוע הצהירו 68% מהנשאלים כי בכוונתם לכבות את האור ולהצטרף ליוזמה. היום, מעט לפני השעה המיועדת, יצאנו לבחון האם נותר משהו מן ההצהרות. מרבית האנשים עימם שוחחנו סיפרו שאמנם שמעו על הפרויקט, אך לא כולם ידעו לפרט מהו המסר מאחוריו. רק מיעוטם התחייבו לקחת חלק בהפסקת החשמל הקולקטיבית.
אבל גם הפקפקנים לא חיבלו במאמצים שהשקיע עיריית תל-אביב בפרויקט. בשבועות האחרונים עסוקים גורמים רבים בעיר בפעילויות חינוך והסברה, שמטרתן להפיץ את המסר הסביבתי. אחת מהן, הוציאה במהלך שעות הבוקר אלפי ילדים, שהשתתפו בצעדה שארגנה העירייה בשיתוף "החברה להגנת הטבע". בסך הכל גדשו את רחובות העיר כ-13,000 תלמידים מעשרות בתי ספר וגנים בעיר, שצעדו כשהם לבושים בחולצות הפרויקט.
הנשיא פרס נתן את האות. מגדלי עזריאלי מוחשכים (צילום: ירון ברנר)
"חולצת הפרויקט הפכה ללהיט מבוקש"
בעליהם של מאות בתי עסק בעיר הודיעו שבכוונתם להירתם למהלך. אחת מהם היא עופרה גנור, בעלת מסעדת מנטה ריי וגלידריית אייסברג, שסיפרה כי בעסקיה הופקדו העובדים על משימת הכיבוי וההדלקה. "הצטיידנו בנרות - ובשעה 20:00 בדיוק אנחנו מכבים את האור", היא מפרטת. גם ב-11 סניפי רשת קפה ג'ו בתל-אביב יודלקו נרות. "אני מאמין שרוב הלקוחות לא יבינו מה קרה ויחשבו שמדובר בתקלה", מחייך מנהל אחד הסניפים. "החלטנו להצטרף לפרויקט כי זה חשוב, אבל התחושה שלי היא שמרבית התושבים לא יודעים על האירוע".
לקהל הסועדים מצטרפים גם כ-1,000 צרכני תרבות שהגיעו הערב לתיאטרון הקאמרי. "כמוסד תרבותי וכתיאטרון העירוני, אנחנו אמורים לשמש דוגמה ולהעביר את המסר האקולוגי", מסבירה יפה ענתבי, המנהלת האדמיניסטרטיבית של התיאטרון. חובבי התיאטרון עימם שוחחו נציגי המוסד קיבלו את השינוי הצפוי בהבנה ובפרגון. "כל מי שהודענו לו פשוט שמח לשמוע על האירוע. התגובות היו יוצאות מהכלל ואיש לא התלונן", ענתבי מתרגשת.
גם חמשת סניפיה של רשת קסטרו בעיר נרתמו ליוזמה הסביבתית, ויציעו ללקוחותיהם למדוד בגדים בחסותה של עלטה יחסית. "המסר הוא שאפשר לגרום לשינוי בפעולה אחת", מבהירה יפעת קרני, סמנכ"ל השיווק ברשת. "חולצת הפרויקט, בה הולבשו כל עובדי החנויות, הפכה כבר ללהיט מבוקש", היא מתגאה.
ולטובת אלו שהחליטו להצטרף ליוזמה, וגם לטובת הבליינים המקומיים, גויסה להקת כנסיית השכל שהפיקה מופע על טוהרת האנרגיה החלופית בכיכר רבין. איך זה עובד? את החשמל למערכות התאורה וההגברה מספקים רוכבים שהגיעו למתחם דיווש אופניים שהוקם לצד הבמה, וגנרטור ביו-דיזל המונע על-ידי שמן ששימש לטיגון פלאפלים.
מחברת החשמל נמסר כי נתוני מרכז הבקרה המרכזי של החברה מצביעים על ירידה של כ-24 מגה וואט וכי מדובר על נתונים המצביעים על שיתוף פעולה מצד התושבים. "נתונים אלה מצביעים על כך שהיענותם של תושבי תל-אביב גברה על היענותם של תושבי העיר סידני, בשנה שעברה", ציינו בעירייה.