הממשלה בעד הטבע - אך נגד חוק אוויר נקי
שעה קלה לאחר שחיבקה את הטבע חיבוק אמיץ הודיעה הממשלה כי תתנגד לחוק אוויר נקי אם יובא כעת להצבעה במליאה - ודרשה דחייה של ההצבעה בשלושה חודשים. ח"כ פינס: זו שערוריה; החוק מעוכב כבר שלוש שנים. סיכם עם מזכיר הממשלה על דיון נוסף בעוד חודש וחצי
ממשלת ישראל הצהירה היום (א') בפומבי על אהבתה לטבע, כשהתכנסה לישיבתה השבועית במערה בגן הלאומי בבית שערים, והודיעה כי היא רואה בשמירת הטבע והסביבה ערך חשוב ומרכזי.
אלא שבה בעת גוררת הממשלה רגליים בכל הקשור לחקיקתו של חוק אוויר נקי - אחד מהחוקים הסביבתיים המקיפים ביותר שהוצעו בשנים האחרונות. על רקע איומי הממשלה להתנגד לנוסח הנוכחי של החוק, הוחלט לדחות את המשך הדיונים על החוק בחודש וחצי.
ישיבת הממשלה בגן הלאומי בית שערים (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
החוק עבר בקריאה ראשונה בשנת 2005 ונמצא בהליכי חקיקה כבר שלוש שנים. לפני כשבוע נקבע להיום דיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, כדי לסיים את הכנת החוק ולאשרו להצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאה. משרדי הממשלה השונים המעורבים בחוק - האוצר, המשפטים, הגנת הסביבה, התחבורה, הפנים והבריאות - התבקשו להעביר לוועדה את התייחסותם לסעיפיו השונים.
אלא שהתברר כי התייחסות משרדי הממשלה לסעיפי החוק היו לוקים בחסר, וכך לא ניתן היה לסיים את הכנת החוק ולאשרו להצבעה. בנוסף הודיעה הממשלה כבר לפני כשבוע כי תדרוש לדחות את הדיון בוועדה וההצבעה במליאה בשלושה חודשים (90 יום) כדי לאפשר למשרדי הממשלה השונים להערך ולהתכונן. משמעות הדחייה היא שהחוק לא היה עובר ככל הנראה במושב הנוכחי של הכנסת.
- לנוסח הודעת הממשלה - לחצו כאן
בממשלה הסבירו כי הסיבה לדחייה היא מחלוקת בין המשרדי המעורבים בפרטי החוק. כך למשל מתנגד משרד האוצר לאשר תקני כוח אדם הנחוצים לביצועו של החוק וכן לתקצב אותו. "המשרד להגנת הסביבה דורש בין 29 – 40 מיליון שקלים לתקצוב החוק", הסביר יושב ראש הוועדה, ח"כ אופיר פינס (עבודה). הוא אמר כי עלות החוק אינה גדולה באופן מיוחד - וציין גם את החלטת הממשלה מהבוקר להקצות 100 מיליון שקלים לשבילי אופניים בחיק הטבע. "מדובר בסכום זעום ביחס ליעדים החשובים שהחוק הזה ישיג ובינתיים מי שמשלם את המחיר – הוא הציבור", אמר.
פינס התנגד לדחייה הארוכה אולם כדי לאפשר את קידום החוק הוסכם על פשרה לפיה יעלה החוק לדיון נוסף בוועדה תוך 45 יום - כדי שיוכל לעלות להצבעה במליאה במהלך חודש מאי. "אם לומר את האמת, אני עושה כרגע את עבודתה של הממשלה – שהיתה אמורה ליזום את הצעת החוק החשובה הזו – אבל במקום שהם יסייעו לה להתקדם, הם מוציאים לי את הנשמה", אמר פינס בשיחה עם ynet. "זו שערורייה שמשרדי הממשלה גוררים רגליים ומעכבים ללא צורך חקיקה של חוק אסטרטגי".
"זוהי גרירת רגליים לשמה וזה מאוד סמלי שזה קורה דווקא ביום שבו נפתחו אירועי שבוע האהבה לטבע", אמרה ל-ynet עו"ד ציפי איסר-איציק, מנכ"ל עמותת "אדם טבע ודין" שיזמה וניסחה את החוק. באשר לסיכוי שהחוק יוכן לקריאה שנייה ושלישית בישיבה הבאה, כפי שסוכם, אמרה איסר-איציק: "אני כבר למודת אכזבות, אבל אם עמדתה הרשמית של הממשלה היא לתמוך בחוק – אז אני רוצה להאמין שזה יקרה".
עד חמש שנות מאסר למזהם
בתוך כך, בדיון שבכל זאת התקיים בוועדה ועסק בפרק הפיקוח האכיפה והעונשין של החוק, הוסכמו צעדי הענישה של מפעלים המזהמים את האוויר. על פי דרישתו של פינס, עבירות על החוק - זיהום אוויר ללא היתר או בניגוד לתנאי ההיתר - יוגדרו כפשע פלילי, ויגררו עונש של עד חמש שנות מאסר, וקנס מנהלי של 400 עד 800 אלף שקלים - שיועברו לקרן לשמירה על הסביבה. "החוק הזה חייב שיהיו לו 'שיניים' והיה לי חשוב להעביר את המסר שהיום זיהום הורג. אם זיהום הורג – חשוב שהענישה תהיה מאסר, ולא רק קנס", אמר פינס ל-ynet. כמו כן הוחלט לתמרץ מפעלים ששומרים על הסביבה ובחוק הוכנס סעיף שיאפשר לשר האוצר להעניק הקלות באגרות ומסים למפעלים שעובדים תוך התחשבות בהיבטים הסביבתיים.