שתף קטע נבחר

 

ביהמ"ש טורקי: נדון בתביעה לפרק מפלגת השלטון

בית המשפט החוקתי בטורקיה החליט לדון בתביעתו של התובע הכללי במדינה לפרק את מפלגת השלטון האיסלאמית. התובע טען כי המפלגה מנסה להקים מדינה איסלאמית בטורקיה, בין היתר בעקבות החלטתה לבטל את האיסור על עטיית רעלות באוניברסיטאות. ההחלטה עלולה לגרור את טורקיה לתקופה של אי ודאות פוליטית וכלכלית

יש עילה משפטית לדון בחוקיותה של מפלגת השלטון בטורקיה - כך החליט היום (ב') בית המשפט החוקתי במדינה. זאת, בעקבות קריאתו של התובע הכללי במדינה, עבדו-רחמן ילסינג'יה, לפרק את מפלגת השלטון "מפלגת הצדק והפיתוח" (AK) בשל פעילותה האיסלאמית.

 

ההחלטה התקבלה בהרכב מלא של 11 שופטי בית המשפט החוקתי. השופטים הקשיבו לטיעוניו של התובע והחליטו כי יש עילה משפטית לדון בתביעה, שגורסת כי מפלגתו של ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן מנסה לבטל את העקרונות החילוניים במדינה המוגנים על ידי החוקה. סגן יושב ראש בית הדין, עוסמן פקסוט, אמר כי ההחלטה התקבלה פה אחד

 

מוקדם יותר החודש הגיש ילסינג'יה תביעה לבית המשפט שבה דרש לפרק את המפלגה, שלה שורשים איסלאמיים, מאחר שהיא מנסה להקים מדינה איסלאמית בטורקיה החילונית. התובע אף דרש מבית הדין לאסור על 71 אישים מבכירי המפלגה - בהם ארדואן והנשיא עבדאללה גול - ליטול חלק בפוליטיקה במדינה במשך חמש שנים.

 

מפלגת השלטון, שנבחרה מחדש בבחירות הכלליות שהוקדמו ונערכו בשנה שעברה, דוחה בתוקף את התביעה וטוענת כי מדובר בהתקפה על הדמוקרטיה במדינה. "גרפנו 47 אחוזים מהקולות. על כולם לקבל את רצון העם", התיחס ארדואן אמש, לדיון הצפוי בבית המשפט. "נמשיך להיאבק במסגרת כללי הדמוקרטיה". בעקבות ההחלטה, תיאלץ מפלגת השלטון לנהל משפט על טיהור שמה - ומשפט זה עלול להימשך חודשים ארוכים.

 

החלטתה של המפלגה לבטל את החוק האוסר על נשים לעטות רעלות באוניברסיטאות עוררה את זעמו של הממסד החילוני במדינה, הכולל את הצבא רב-העוצמה ואת בתי המשפט. האיסור על עטיית רעלות באוניברסיטאות נכנס לתוקף ב-1982 לאחר אחת ההפיכות הצבאיות שהתבצעו במדינה. לפני עשר שנים הדיח הצבא - בתמיכת העם - ממשלה שנתפסה בעיניו כאיסלאמית מדי.

 

החילונים בטורקיה רואים ברעלה כאיום סמלי על ההפרדה הנהוגה בטורקיה בין דת ומדינה. הם גם חוששים כי הסרת

החרם תטיל לחץ על נשים חילוניות להתחיל ולעטות רעלות כדי שלא ירגישו יוצאות דופן. 

 

החלטת בית הדין החוקתי צפויה להחריף את המתיחות הפוליטית במדינה, ולהכניס את המדינה לתקופה של חוסר ודאות פוליטי ויפגע בהליך הרפורמות המתבצע בה ולערער את המצב הכלכלי. כן עלול הדבר לפגוע במאמציה של אנקרה להצטרף לאיחוד האירופי. לא ברור מתי בית הדין ימסור את החלטתו בעניין.


פורסם לראשונה 31/03/2008 10:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן. נמשיך להיאבק
צילום: רויטרס
מומלצים