שתף קטע נבחר

בדיקת סמים חדשה לנהגים: דגימת רוק

ועדת הכלכלה מאשרת להצבעה במליאה: נהג שייחשד כי השתמש בסמים, ייתבקש לתת דגימת רוק לצורך בדיקה. הממצא לא יהווה הרשעה, אך בעקבותיו עשוי השוטר לבקש גם בדיקת דם שתכריע סופית

אחרי בדיקת הנשיפה לנהגים שיכורים, מגיעה בדיקת הרוק למשתמשים בסמים. ועדת הכלכלה אישרה היום (ב') הצעת חוק של ח"כ נסים זאב, לפיה יוכל שוטר לדרוש מנהג לתת דגימת רוק, לצורך בדיקת הימצאות סמים מסוכנים בגופו. יש לציין כי דגימת הרוק לא תשמש להרשעה, אלא רק לביסוס חשד סביר כי הנהג אכן נוהג תחת השפעת סם מסוכן. במידה ותוצאת הבדיקה תהיה חיובית, ותעיד על שימוש אפשרי בסמים, יישלח הנהג לבדיקת דם או שתן במעבדה מוסמכת.

 

כדאי להזכיר כי סירוב לעבור את הבדיקה, יהווה חשד סביר, ולכן יאפשר לשוטר לשלוח את הנהג לבדיקת מעבדה ללא קשר לאי המצאות ממצאים מחשידים. הצעת החוק של ח"כ זאב אושרה לקריאות שנייה ושלישית, ומאחר שהיא זוכה לתמיכת משרדי הממשלה והמשטרה, היא צפויה ללא ספק לזכות באישור הכנסת, לאחר פגרת הפסח.

 

רק בחשד סביר

לפי המצב כיום, יכול שוטר לשלוח נהג לבדיקת מעבדה, רק אם יש לו חשד סביר כי הוא נוהג תחת השפעת סם מסוכן, או אם הנהג היה מעורב בתאונת דרכים. אולם מאחר שאין הגדרה ברורה באשר למהות "חשד סביר", המשטרה מפעילה רק לעתים רחוקות את סמכותה: לפי נתוני שהציגה מעבדת בדיקה של משרד הבריאות, בשנתיים האחרונות נבדקו רק כ-500 נהגים מדי שנה, בחשד להימצאות סמים מסוכנים בגופם. בהצעת החוק נקבע כי משך הזמן המרבי לעיכוב נהג לצורך מתן דגימת רוק, עומד על 30 דקות.

 

ראוי לציין כי דגימת הרוק בעייתית: במקרים רבים היא אינה מגלה הימצאות סמים, למרות שהנהג השתמש בהם לפני הנהיגה. נציג מעבדת משרד הבריאות שנכח בדיון, ציין כי במחקר שנערך באירופה ובארה"ב - ובמסגרתו הושוו בדיקות דם לבדיקות רוק - נמצאו כ-50% מהנהגים שהשתמשו במריחואנה כ"נקיים" מסמים כלשהם בבדיקת רוק. בסמים אחרים, אחוז הדיוק גבוה יותר, ועומד כיום על כ-80%. עם זאת, להערכת נציג המעבדה, הטכנולוגיה של בדיקת הרוק משתפרת, וצפויה להציג תוצאות טובות יותר בעתיד.

 

הבדיקה בעייתית, אבל בכל זאת

"יש צורך אמיתי בהצעת החוק, למרות שהבדיקה עצמה בעייתית", אומר ל-ynet יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ גלעד ארדן. "כיום, לגבי הציבור הנורמטיבי, אין למשטרה כל הרתעה בנושא נהיגה תחת השפעת סמים". ארדן מציין כי מספר הבדיקות הזעום שערכה המשטרה, מעיד על בעיית אכיפה משמעותית. "אולם," מוסיף ארדן, "חשוב להבהיר כי המשטרה לא תרשיע על בסיס בדיקת הרוק. הצעת החוק רוצה לתת אינדיקציה לשוטרים - אם בדיקת הרוק מראה שיש סימן להימצאות סמים, זהו חשד סביר לשליחה לבדיקת דם".

 

על-פי החלטת ארדן, החוק אושר לקריאות שנייה ושלישית כהוראת-שעה, לתקופה של ארבע שנים. כפי שעשה במקרים אחדים בעבר, דורש ארדן מהמשטרה ללוות את החוק במחקר מלווה, שיבדוק את יעילות הבדיקה, ואת השפעתה על נהגים ועל השימוש בסמים. אם יוכיח המחקר כי החוק יעיל, תאשר אותו ועדת הכלכלה לצמיתות.

 

במהלך הדיון, נזף ארדן בחריפות בנציגת המשטרה, על כך שלא הוצגו בפני הוועדה נתונים מדויקים באשר למספר הבדיקות שמבצעת המשטרה מדי שנה. נציגת המשטרה טענה כי מערך המחשוב של המשטרה מיושן מדי, ולכן לא הופקו הנתונים הרלוונטיים לישיבת הוועדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'רמי פלדמן
מעשנים, לא נוהגים
צילום: ג'רמי פלדמן
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים