"חוק מצגר" עבר במליאת הכנסת
מטרת החוק, שיזם שר המשפטים בעקבות "פרשת מצודת דוד", ועבר הערב במליאה היא למנוע מהרב יונה מצגר להחליף ביום ראשון את הרב עמאר בתפקיד נשיא בית הדין הרבני הגדול
מליאת הכנסת אישרה היום (ד') בקריאה שניה ושלישית תיקון לחוק הרבנות הראשית שיזם שר המשפטים דניאל פרידמן, שמטרתו למנוע מהרב הראשי לישראל, הרב יונה מצגר, לכהן כנשיא בית הדין הרבני הגדול. ההחלטה התקבלה ברוב של 35 תומכים, ללא התנגדות.
על פי התיקון, יוכלו הרבנים הראשיים לחלק ביניהם בהסכמה את תקופת הכהונה של נשיא מועצת הרבנות הראשית ונשיא בית הדין הגדול ולא תתבצע רוטציה אוטומטית ביניהם באמצע הקדנציה. המשמעות: הרב מצגר, שאמור היה להחליף בתחילת השבוע הבא את הרב הראשי הספרדי שלמה עמאר כנשיא בית הדין, יוכל לוותר על התפקיד בעקבות הלחץ הציבורי.
הרב מצגר כבר הביע את נכונותו במכתב לרב עמאר להישאר בתפקידו כנשיא מועצת הרבנות הראשית. עד כה הרב עמאר טרם אמר את דברו בנושא רשמית. מלשכתו של הרב הראשי לישראל יונה מצגר נמסר הערב כי "הרב מצגר שמח על העברת החוק שתאפשר לו במידה ותימצא ההסכמה להמשיך ברפורמות הרבות בתחומי הכשרות והנישואין שהוא מבצע, זאת במקביל לכהונתו כראש הרכב בבית הדין הגדול".
רקע: פרשת מצודת דוד
כזכור, הוועדה למינוי דיינים כבר הכשירה את הרב הראשי מצגר להתמנות כאב בית דין, אולם דמויות מפתח ברבנות וכן רבני ערים הזהירו מ"קטסטרופה ברבנות", וגם הרב מצגר הבין לאן הרוח נושבת. לנוכח שינוי חוק הרבנות, הוא יוכל לוותר על הרוטציה.
על פי המצב שהיה נהוג עד היום נבחרו הרבנים הראשיים לישראל לתקופת כהונה של עשר שנים, כאשר אחד מהם אחראי למשך חמש שנים על בית הדין הרבני הראשי ואילו השני מכהן כנשיא מועצת הרבנות הראשית האחראית על מערך הכשרות והגיור. לאחר חמש שנים מתחלפים הרבנים, כאשר זה שהיה אחראי על בית הדין הופך לנשיא המועצה ולהיפך.
בעקבות "פרשת מצודת דוד", שבעקבותיה קבע היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז כי מצגר פעל שלא כיאות, ביקש הרב, יחד עם עמיתו, הרב עמאר, שלא לבצע את חילוף התפקידים שתוכנן ליום ראשון הקרוב, ראש חודש ניסן. תיקון החוק שקיבל היום את אישור הכנסת יאפשר לשניים להישאר כל אחד בתפקידו הנוכחי ויימנע מבוכה ברבנות הראשית.