שתף קטע נבחר

 

דובר נאט"ו: צירוף גאורגיה ואוקראינה - לא כעת

בתום דיון שנערך הערב ברומניה בהשתתפו מנהיגי 26 המדינות החברות בברית הצפון-אטלנטית, אמר דובר נאט"ו כי הוא אינו צופה שגאורגיה ואוקראינה יקבלו השבוע אור ירוק להצטרף לברית. שר החוץ הספרדי ציין כי הוחלט לדחות את ההחלטה על צירופה של מקדוניה לברית - אך אלבניה וקרואטיה יוכלו להצטרף לנאט"ו. כן הוחלט לשגר אלף חיילים נוספים לדרום אפגניסטן

דובר נאט"ו ג'יימס אפתוראי אמר הלילה (ד') כי הוא אינו צופה שגאורגיה ואוקראינה יקבלו השבוע אור ירוק להתחיל בהליכים ראשוניים של הצטרפות לברית הצפון-אטלנטית. 

 

עוד על פסגת נאט"ו:

 

לדבריו, חברות נאט"ו החליטו כי גאורגיה ואוקראינה יחלו בסופו של דבר את המסלול להצטרפות לברית. "התחושה הכללית היתה שלא מדובר בשאלה של 'אם', אלא בשאלה של 'מתי'", אמר אפתוראי, בתום דיון שנערך הערב בנושא שבו השתתפו מנהיגי 26 המדינות החברות בברית. כאשר נשאל אם יש סיכוי שההחלטה הסופית בנושא תתקבל מחר, השיב אפתוראי: "איני צופה שההחלטה תתקבל מחר".

 

דיפלומטים אמרו הערב כי בתום הפסגה תפרסם נאט"ו הצהרה שבה תבהיר כי דלתה של הברית תישאר פתוחה בפני שתי המדינות בעתיד - כל עוד יתמידו קייב וטביליסי ברפורמות הפוליטיות והצבאיות.

 

נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש הביע תמיכה רבה בהצעה לפתוח בהליכים לצירופן של הרפובליקות הסובייטיות לשעבר לברית - אך ההצעה עוררה ברוסיה מורת רוח רבה, משום שנתפסה כחדירה בוטה לתחום השפעתה המסורתי. לעומתו, הסתייגו גרמניה וצרפת מן התוכנית, בין היתר משום שחששו לעורר את זעמה של רוסיה. הלילה אמר בכיר בממשל האמריקני כי המנהיגים לא הצליחו להגיע להסכמה בנושא.

 

"עמדתה של גרמניה לא השתנתה", אמר דיפלומט אירופי. מוקדם יותר אמרה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל כי ברלין סבורה שמוקדם מדי להציע לגאורגיה ולאוקראינה לפתוח בהליכי הצטרפות לברית.


נשיא ארצות הברית בוש עם מזכ"ל נאט"ו סחפר, הערב (צילום: AFP)

 

מקדוניה לא תצטרף, קרואטיה ואלבניה - כן

אכזבה נרשמה הערב גם למקדוניה, שציפתה לקבל הערב הזמנה להצטרף לברית. שר החוץ של ספרד, מיגל אנחל מוראטינוס, ציין כי נאט"ו החליט לדחות את ההחלטה על הזמנתה של מקדוניה, לאחר שיוון - אחת המדינות החברות בברית - אמרה כי עדיין לא הצליחה לפתור את המחלוקת על שמה של הרפובליקה היוגוסלבית-לשעבר. "ההזמנה תידחה", אמר השר. עם זאת, הוחלט להזמין לברית את אלבניה וקרואטיה, שכמו מקדוניה המתינו אף הן להזמנה להצטרף לברית.

 

יוון איימה לנצל את פסגת נאט"ו כדי לטרפד את הליכי הצטרפותה של מקדוניה לברית הצפון אטלנטית - אם סקופיה לא תשנה את שמה ותפטור את המחלוקת הקיימת בין שתי המדינות זה 17 שנה. יוון הבהירה כי בכוונתה להתנגד לצירוף מקדוניה השכנה לברית הצבאית עד אשר יסכימו שתי המדינות על שם חדש למדינה, שהתנתקה מיוגוסלביה ב-1991. הממשלה באתונה טוענת כי שם המדינה מצביע על השאיפות הטריטוריאליות של מקדוניה, המעוניינת לספח את המחוז

הצפוני של יוון, בעל אותו השם, מקום הולדתו של אלסנדר מוקדון.

 

מוקדם יותר הערב, אותת דובר משרד החוץ היווני, גיורגוס קומוטסאקוס, כי קלושים סיכוייה של מקדוניה לקבל הזמנה להצטרף לנאט"ו. בפתח הפסגה, אמר קומוטסאקוס כי "זמנה של הברית הולך ואוזל במאמץ ליישב את המחלוקת בנוגע לשמה של מקדוניה".

 

אלף חיילים נוספים לאפגניסטן

נושא מרכזי נוסף שעמד על סדר יומה של הפסגה הוא הלחימה בטליבאן באפגניסטן. דובר נאט"ו הצהיר הלילה כי בפסגה הוסכם לשגר בין 800 לאלף חיילים נוספים לדרום אפגניסטן, שם מתחוללים קרבות קשים נגד לוחמי הטליבאן.

 

לדברי אפתוראי, צרפת הציעה לשגר לאפגניסטן גדוד של חיילים - צעד שיאפשר לקנדה להשאיר את 2,500 חייליה בדרום אפגניסטן. לפני חודשים ספורים איימה קנדה להסיג את חייליה, אם לא יירתמו עוד חברות בברית לשאת בנטל הצבאי באפגניסטן. "כך תוכל קנדה להאריך את משימתה באפגניסטן עד 2011", אמר.

 

ההודעה לא התקבלה בהפתעה, משום שאתמול אמר ראש ממשלת צרפת, פרנסואה פיון, כי ממשלתו הביעה נכונות לשגר

לאפגניסטן מאות חיילים.

  

בנאומו ברומניה מוקדם יותר, קרא הנשיא בוש לעמיתיו: "אנו לא יכולים להרשות לעצמנו להפסיד באפגניסטן. יהיו המחיר והקושי אשר יהיו, אנו לא יכולים להרשות זאת לעצמנו. הברית צריכה לעמוד איתן ולסיים את המאבק. אם לא נביס את הטרוריסטים באפגניסטן, נתמודד איתם על אדמתנו", הזהיר בוש.

 

לסיכום אמר אפתוראי כי בנות הברית קרובות להגיע להסכמה על פיתוחה של מערכת להגנה מפני טילים קצרי-טווח, שתשלים את מערכת ההגנה האמריקנית מפני טילים ארוכי-טווח, שאותה מבקשת וושינגטון להציב במזרח אירופה - חרף הסתייגותה של רוסיה.


פורסם לראשונה 02/04/2008 23:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרקל (במרכז) עם מזכ"ל נאט"ו והמארח
צילום: AFP
מומלצים