הכירו את MID: מחשב נייד זעיר
הם יהיו כאן לקראת אמצע השנה: MID, מחשבים זעירים וניידים מאוד שיתאימו בעיקר לגלישה אך גם למשחקים וצפייה בסרטים וילכו אתכם לכל מקום. תמונות ראשונות מכנס של אינטל בשנחאי
אינטל מנצלת את כנס המפתחים שלה (IDF) המתקיים בימים אלה בשנחאי שבסין, לחשיפה ראשונה של מוצרים מהקטגוריה החדשה MID, שהם ראשי תיבות של Mobile Internet Devices - מכשירי אינטרנט ניידים. מדובר במחשבי PC זעירים ונוחים הגדולים רק מעט ממחשבי כף-יד, שמתאימים בעיקר לגלישה ושיחות טלפון דרך הרשת, אך גם לצפייה בסרטים ולהרצת משחקים בסיסיים.
קרוב ל-30 מוצרי MID הוצגו כבר או יוצגו במהלך הכנס. מחציתם יהיו זמינים מסחרית סביב אמצע השנה, במחירים שהחל מ-500 דולר.
כמו מחשב נייד, רק יותר קטן
אבות-טיפוס של מכשירי MID מתוצרת סוני ו-LG הוצגו כבר בחודש ינואר בתערוכת CES. אבל הדגמים החדשים, מתריסר יצרנים אחרים (ביניהם Asus, BenQ, טושביה, פנסוניק ולנובו), נותנים מושג טוב יותר על כיווני ההתפתחות של הקטגוריה החדשה ההולכת וצוברת תאוצה:
מדובר במחשבי PC לכל דבר, במשקל אופייני של חצי ק"ג או פחות, עם צגי מגע בגדלים 5-7 אינץ' (ברזולוציה מקסימלית של 1366x768 פיקסלים), חלקם בעיצוב לוח (Tablet) ואחרים בעיצוב Slider עם מקלדות נשלפות.
הם יגיעו עם כונני פלאש (SSD) או דיסקים קשיחים זעירים (בממשק PATA), חריצים לכרטיסי SD, יציאות USB 2.0 והאצה גרפית דומה לדורות הראשונים של מחשבי סנטרינו. כולם יתמכו ב-Wi-Fi, חלקם גם בטכנולוגיית האלחוט WiMax.
מכשירי ה-MID יתבססו על מעבדי Atom שהוכרזו לפני כחודש, ואינטל הציגה בכנס לראשונה את הדור הראשון של משפחת המעבדים הזו, הכולל חמישה דגמים (ראו פירוט בהמשך).
Windows? לינוקס!
על רקע ההצלחה הפושרת של קטגוריית ה-UMPC ("אוריגמי") שאינטל הציגה ב-2006 בשיתוף עם מיקרוסופט וסמסונג, היא מקפידה להדגיש שלמרות הדמיון הבסיסי בקונספציה, מוצרי MID מכוונים הרבה יותר גבוה.
לטענת אינטל, קטגוריית ה-MID צפויה להיות פופולרית מאד והיא צופה שוק של כ-100 מיליון מכשירים בתוך שנתיים עד שלוש שנים. הדורות הבאים של מעבדי Atom, יוכלו לדבריה להחליף את השבבים המשמשים היום בטלפונים חכמים, קונסולות משחק ניידות, ניידי וידאו ניידים ועוד - שוק כולל של כ-200 מיליון יחידות כיום.
עוד הבדל משמעותי בהשוואה ל"אוריגמי": לא רק שמיקרוסופט אינה שותפה לפיתוח, אלא שלעת עתה היא כמעט מחוץ למשחק. לדברי אינטל, רוב מעבדי Atom (לפחות בדור הראשון) לא יתאימו להרצת Windows Vista ולכן מכשירי ה-MID יגיעו עם לינוקס. אינטל מזכירה את הפצות Ubuntu ו-Asianux של מערכת ההפעלה החופשית כמועמדות אפשריות.
הכירו את אטום
מעבדי Atom מתבססים על מיקרו-ארכיטקטורה חדשה לגמרי, בעלת תאימות לליבת "מרום" של מעבדי Core 2. הדור הראשון (Silverthrone) כולל חמישה מעבדים חד-ליבתיים, ללא תמיכה ב-64 ביט אבל עם תמיכה בטכנולוגיות כמו SSE3, וירטואליזציה (VT) ועיבוד מרובה-נימים בטכנולוגיית HyperThreading.
המעבדים החדשים המסומנים Z500 עד Z540 פועלים במהירויות שעון של 800MHz עד 1.86GHz עם אפיק זיכרון FSB400/533, וצריכת חשמל נמוכה במיוחד של 0.65-2.4 וואט (לעומת 5-17 וואט במעבדי Core חד-ליבתיים). הם ישווקו במחירים של 45 עד 160 דולר לאלפי יחידות.
מכשירי MID יתבססו על פלטפורמה בשם Menlow, מעין גירסה ממוזערת של סנטרינו, עם ערכת שבבים בשם SCH (מבוססת על ערכת השבבים i915).
ביצועי Atom בדור הראשון יהיו דומים לפנטיום M החד-ליבתי מדור "דותן". בהמשך השנה צפויה אינטל להכריז על גירסאות כפולות-ליבה (Diamondville) עם תמיכה ב-64 ביט, שיציעו ביצועים גבוהים יותר. האתר TG Daily שהקדיש כתבה מיוחדת למעבדים ולפלטפורמה החדשה, טוען ש-Atom יציע אפשרויות המהרה (Overclocking) גמישות במיוחד.