שתף קטע נבחר

בוש בקרואטיה: יש לצרף את מקדוניה לנאט"ו

בנאומו בעת ביקור בזאגרב, נשיא ארה"ב בירך את הקרואטים על הצטרפותם לברית הצבאית והדגיש שוב את תמיכתו בצירוף מקדוניה, שבקשתה נדחתה. בנוסף, קרא לסרביה להשלים עם נאט"ו למרות הסכסוך על קוסובו

נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, ביקר היום (שבת) בקרואטיה, לשם הגיע לאחר נעילתה של פסגת הברית הצפון אטלנטית - נאט"ו, ברומניה. בנאומו בכיכר סנט. מארק ההיסטורית בבירה זאגרב בירך את המדינות הבלקניות החדשות שהוזמנו להצטרף לנאט"ו - קרואטיה ואלבניה - וחזר על עמדתו לפיה גם מקדוניה שבקשתה נדחתה, צריכה להצטרף לברית.

 

"עמדתה של אמריקה ברורה: אנו מצפים לכך שמקדוניה תיכנס במהרה לברית הגדולה של החופש", אמר בוש בנאומו, בנוכחות נשיא מקדוניה ברנקו צ'רבנקובסקי וראש ממשלתה ניקולה גרואבסקי.

 

שלשום עזבה משלחת מקדוניה את פסגת נאט"ו בבוקרשט - לאחר שיוון מנעה ממנהיגי המדינות החברות בברית להזמין את סקופיה להצטרף אליה, בשל סכסוך בין שתי המדינות על שמה של הרפובליקה היוגוסלבית-לשעבר.

שמה של מקדוניה - שהתפצלה מיוגוסלביה ב-1991 - זהה לשמו של המחוז הצפוני ביוון, מקום הולדתו של אלכסנדר מוקדון. יוון חוששת ששמה של מקדוניה מעיד כי יש לממשלה בסקופיה כוונות לספח את המחוז היווני לשטחה.

 

בוש אמור להיפגש בהמשך היום ברוסיה עם הנשיא היוצא, ולדימיר פוטין, וממשיך דרכו, דמיטרי מדבדב. בשל התנגדותה העזה של מוסקבה, נדחתה בינתיים גם בקשתן של גאורגיה ואוקראינה לפתוח בהליכי הצטרפות לברית הצבאית.

 

בזאגרב הבהיר בוש כי פרט למקדוניה ברצונו לצרף מדינות נוספות לנאט"ו, בהן בוסניה ומונטנגרו, והוסיף: "אנו מקווים שבקרוב, סרביה חופשית ומשגשגת תחייה בשלום עם שכנותיה ותצטרף למשפחת עמי אירופה". סרביה, בת בריתה של רוסיה, מנסה לשנות את עמדת הקהילייה הבינלאומית לגבי עצמאות קוסובו - וממשלתה הלאומנית עוינת את נאט"ו, המואשמת באובדן החבל.

 

במהלך מלחמת העצמאות שלה לאחר פירוק יוגוסלביה, בשנים 1991-1995, סייעה ארצות הברית לקרואטיה. ביקורו של בוש הדגיש את התמיכה הגוברת למערב ולנאט"ו בזאגרב, לאור התעוררות הסכסוך האתני בעקבות עצמאות קוסובו.

 

"האמריקאים מעריצים את האומץ והעקשנות שלכם", אמר נשיא ארה"ב להמונים בכיכר, וזכה לתשואות.

 "אנו מברכים אתכם על הצטרפותכם לנאט"ו. לפיכך, מול כל סכנה בה יעמוד עמכם - אמריקה ובעלות הברית יעמדו לצידכם, ואין מי שיגזול מכם את החופש".

 

בשיחות עם פוטין אמורה לעלות גם סוגיית הצבת המערכות האמריקניות להגנה מטילים במזרח אירופה, המצויה במחלוקת בין המעצמות. אתמול אמר נשיא רוסיה היוצא כי הוא מעוּדד מכך שארה"ב קשובה לדאגה שארצו הביעה בנוגע להצבת המערכות. לדבריו, השיחות בסוגיה ימשכו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים