שתף קטע נבחר

קניה: התקדמות משמעותית בשיחות על הקבינט

נשיא קניה מוואי קיבקי וראש ממשלתו, מנהיג האופוזיציה ריילה אודינגה, נפגשו בניסיון אחרון להגיע להסכמה על הרכבה של ממשלת האחדות ועל חלוקת התיקים בין מפלגותיהם. הקבינט הורחב ל-40 שרים כדי לתת מענה לדרישות האופוזיציה - למורת רוחם של ארגונים חברתיים

נשיא קניה וראש ממשלתו המיועד נפגשו היום (א') כדי לפתור את המחלוקת סביב הרכב הקבינט החדש, המתחייב מהסכם חלוקת השלטון שהושג כדי לשים קץ למשבר שלתוכו נשאבה המדינה בעקבות הבחירות שהתקיימו בה בסוף דצמבר.

 

הנשיא, מוואי קיבקי, וראש הממשלה המיועד, ראש האופוזיציה, ריילה אודינגה, נפגשו ביחידות - לאחר שאתמול נציגי שני הצדדים נכשלו להתגבר על המחלוקת על חלוקת התיקים בממשלה. השניים דיווחו על "התקדמות משמעותית" בשיחות. בהצהרה משותפת שפרסמו בתום שיחתם, נכתב: "התייעצנו ארוכות בנוגע להרכב הקואליציה ועשינו התקדמות משמעותית. אנחנו מצפים לסיים את השיחות מחר".

 

חלוקת התיקים היא אבן הפינה בהסכם שהושג בין הנשיא לראש האופוזיציה בפברואר, שנועד לשים קץ למשבר הפוליטי הקשה ביותר שאירע במדינה מאז קומה - שגבה את חייהם של לפחות 1,200 בני אדם ואילץ כ-300 אלף קנייתים לעקור מבתיהם.

 

הקבינט הורחב ל-40 שרים

בתחילת חודש ינואר, אייש קיבקי כמחצית מהמשרות בקבינט - אך האופוזיציה דחתה את הצעתו לאייש את מחצית המשרות שנותרו. תושבי המדינה ומשקיעים זרים באחת הכלכלות המבטיחות ביותר באפריקה עקבו בעניין במגעים הקואליציונים. המטבע הלאומי של קניה, השילינג, התחזק לרמה שקדמה למהומות שפרצו בעקבות הבחירות.

 

הנשיא קיבקי ומנהיג האופוזיציה אודינגה טענו שניהם כי ניצחו בבחירות לנשיאות במדינה שנערכו ב-27 בדצמבר 2007 - אך משקיפים מקומיים וזרים טענו כי התוצאות זויפו, ועל כן לא ברור מי ניצח באמת. המחלוקת הפוליטית בין קיבקי לאודינגה הובילה להתפרצות אלימה שדירדרה את קניה לתוך גל אלימות בין-שבטי. המשבר אף פגע קשות בכלכלת המדינה, שמתבססת על תעשיית התיירות, וניפץ את תדמיתה של קניה כמדינה יציבה ומשגשגת.

 

ביום חמישי האחרון הכריזו שני האישים כי הסכימו על האופן שבו יחולקו 40 התיקים, והתחייבו כי היום ייחשף הרכבה של הממשלה החדשה. ואולם, זמן קצר לאחר ההכרזה, החלו שוב שני הצדדים להתקוטט. העובדה שמספר התיקים הוגדל מ-32 ל-40 גם הצליחה להכעיס ארגונים חברתיים ואזרחים מן השורה, הרואים בהרחבה צעד נוסף של האליטה הפוליטית המבקשת להתעשר על חשבון הקופה הציבורית. על פי כמה הערכות, עלותו של הקבינט תהיה כמיליארד דולר לשנה - כמעט 5 אחוזים מהתל"ג במדינה.


פורסם לראשונה 06/04/2008 15:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אודינגה וקיבקי. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים