דיסקין: להשלים את הגדר לפני הקלות נוספות
עד היום הוקמו רק 490 ק"מ מתוך 790 ק"מ המתוכננים בגדר ההפרדה. ראש השב"כ הזהיר בישיבת הממשלה מפני המשך ההקלות בעוד הגדר נותרת פרוצה. בלשכת שר הביטחון אומרים: אנחנו פועלים לאתר תקציב להשלמת הגדר ומביאים בחשבון גם שיקולים מדיניים לעניין ההקלות. היום ייפגשו אולמרט ואבו מאזן לראשונה זה שבעה שבועות
ראש השב"כ, יובל דיסקין, מתריע שמתן הקלות נוספות לפלסטינים בעוד גדר ההפרדה אינה שלמה - מהווה סיכון לישראל. דיסקין הזהיר שאי-השלמת החיץ המזרחי צריך להישקל בטרם קבלת החלטות על מחוות נוספות. "ממשלת ישראל צריכה לנהל סיכונים. ההחלטה אם לעשות הקלות היא של הדרג המדיני", הבהיר ראש השב"כ אתמול (יום א') בישיבת הממשלה.
דבריו של ראש השב"כ נאמרו ימים ספורים לאחר ששר הביטחון, אהוד ברק, הציג למזכירת המדינה האמריקנית חוברת בת 35 עמודים ובה מחוות לפלסטינים.
שר אחד אמר ל-ynet כי מתן הקלות נוספות מהווה סיכון של ממש וקרא לעצור את המחוות. שר אחר התריע שמשרד הביטחון לא הקציב ב-2008 תקציב ראוי להשלמת הגדר וכי סדר העדיפות של המשרד פגום. שר שלישי הזהיר מפני מצב שבו הלחץ האמריקני והפלסטיני הנמשך יביאו להקלות נוספות עד סוף שנת 2008, בעוד השלמת הגדר רחוקה מסיום.
בדיון הער שהתנהל בישיבת הממשלה בסוגיה זו, הגיב שר הביטחון ברק לדברים: "עשינו הקלות רבות וקיבלנו מחמאות ממזכירת המדינה רייס, מנציג הקוורטט בלייר, מהבריטים ומהפלסטינים. אסור לנו לחזק את הטענה שהמשא ומתן ייכשל, כי לא עשינו מספיק הקלות". ברק הסביר כי בכוונתו לחזק את המתונים, מבלי לשכוח את האינטרס העליון של המדינה - הביטחון.
ראש הממשלה אהוד אולמרט ויו"ר הרשות, מחמוד עבאס (אבו מאזן) עתידים להיפגש היום, אחרי שבעה שבועות ללא פגישה בין השניים. בפגישה ישתתפו גם ראשי צוותי המשא ומתן, שרת החוץ ציפי לבני ואחמד קריע (אבו עלא). כמו כן ישתתפו בפגישה אנשי צוותי המשא ומתן משני הצדדים.
הפלסטינים מלינים על כך שהמחוות הישראליות אינן מספיקות ותובעים לעשות צעדים לחיזוק אבו מאזן. הפלסטינים - באופן עקבי - מתנגדים מכל וכל לבניית גדר ההפרדה ביהודה ובשומרון.
החור בגדר: חסרים 6 מיליארד שקלים
עד היום הוקמו כ-490 ק"מ מתוך ה-790 ק"מ שיהיו בגדר לכשתושלם. על פי נתוני מערכת הביטחון, אם יוסרו כל המכשולים התקציביים והמשפטיים, בניית גדר ההפרדה תושלם בעוד כ-20 חודשים, עד סוף 2010. אולם עדיין
לא ברור מהיכן יושג התקציב החסר, כ-6 מיליארד שקלים. זאת מתוך חישוב שכל ק"מ גדר עולה כ-10 מליון שקלים והקמת כל מעבר מתוך ה-30 המתוכננים עולה כ-50 מליון שקלים.
עיכוב נוסף נובע מכך שמנהלת "קו התפר" עסוקה עתה בתיקון של כ-60 ק"מ גדר שכבר נבנתה, ובג"ץ הורה לשנות את התוואי שלה. עוד כ-100 ק"מ נתונים עדיין בדיונים משפטיים. השנה תתמקד בניית הגדר, בהשקעה של כ-2 מליארד שקלים, בעוטף ירושלים. הקטע הפרוץ המרכזי נשאר אזור מדבר יהודה.
מלשכת שר הביטחון נמסר בתגובה: "שר הביטחון ומנכ"ל משרד הביטחון פעלו בחודשים האחרונים על מנת לאתר תקציב להשלמת הגדר. עבודות הבנייה נמשכות כמתוכנן מזה שבועות אחדים". בלשכת השר סרבו להגיב בעניין התרעת ראש השב"כ. גורמים במערכת הביטחון הבהירו עם זאת שתפקידו של השב"כ הוא להתריע שהקלות עלולות להביא לטרור,
אך שר הביטחון מחויב לראייה מדינית כוללת. בעניין זה, מסבירים הגורמים, יש להביא בחשבון גם את חיזוק המתונים ברשות והקלת חיי היום יום של התושבים.
גורם בכיר במשרד הביטחון הבהיר בתגובה לטענה שאין מנהלים את התקציב נגד ההפרדה בסדר עדיפות גבוה, שמערכת הביטחון צריכה לתת תשובות גם לאיומים אחרים ולא רק לזה ממזרח. לדוגמה מציין הגורם גם את הצורך ליישם את מסקנות וינוגרד, ואת ההתמודדות בחזית הדרום, באזור הרצועה. "תקציב הגדר מוגדר בתוך ניהול כלל הסיכונים ואנו עושים את המיטב כדי לסיים את הגדר בזמן הקצר ביותר", אמר הבכיר.