שתף קטע נבחר

לא נסחפים: מטיילים ביער שוויץ

המדרון שעליו הוקם יער שוויץ סבל מבעיה חמורה של סחף קרקע. לשם כך, נטעו בו עצים ושיחים, ובהמשך הוקמו גם מצפורים המשקיפים על נופי הגולן, הרי הגליל וטבריה להנאת המטיילים. הצטרפו אלינו לטיול משפחתי וקליל מעל הכנרת

יער שוויץ שוכן מדרום לעיר טבריה, ודרך נוף חוצה אותו במרומי המדרון המשקיף על הכנרת. מהמצפורים שהוקמו בו ניתן להשקיף על נופי הגולן, הרי הגליל והעיר טבריה 

 

היער נקרא על שם קהילת יהודי שווייץ, שתרמה לפיתוח האתרים בו, יועד על ידי קק"ל לא רק לנופש, אלא גם לשמירה על הקרקע במדרון התלול מפני סחיפה. להנאת המטיילים פולסו בו דרכים המתאימות למעבר רכב, הוצבו חניונים ובהם שולחנות פיקניק, פחי אשפה ומתקני שעשועים לילדים. אנו מזמינים אתכם לטייל עימנו בדרך הנוף.

 

תעודת זהות

אזור גיאוגרפי: גליל תחתון-מזרחי, דרומית לעיר טבריה.

 

שטח היער: כ-3,000 דונם. הוא משתרע בין טבריה עילית בצפון לאכסניית פוריה בדרום.

 

מתאים לטיולים: למשפחות - נסיעה ברכב משולבת בהליכות קצרות ברגל.

 

אורך המסלול: הדרך הראשית מאכסניית הנוער פוריה ועד לטבריה כ-6 ק"מ. מומלץ גם לרדת לעין פוריה, למושבה כנרת ולחצר כנרת - הליכה נוספת של כחצי שעה.

 

עונה מומלצת: בכל ימות השנה – שעות התצפית הטובות הן שעות אחר הצהריים, כאשר השמש פונה מערבה ומאירה את רמת הגולן.

 

משך הסיור: 1-2 שעות, בהתאם לעניין.

 

חניוני נופש: חניון ע"ש קסטנבאום וחניון ע"ש גוטמן - שולחנות פיקניק, מתקני משחק ושעשועים לילדים וסככות צל מעל מרפסת התצפית. מומלץ לבקר בעין פוריה (כקילומטר ממזרח לפוריה עילית) - חניון וגשרון מעץ על פלגי המים.

התאמה למוגבלים בתנועה: בחניון ע"ש קסטנבאום - שולחנות נגישים לנכים. שבילי הגישה למרפסות התצפית נגישות.

 

כללי בטיחות: נהגים מוזהרים לנהוג בתשומת לב משום שהדרך צרה. החניה מותרת רק ברחבות שליד החניונים והמצפורים.

 

אתרים נוספים בסביבה: חוות פוריה, המושבה כנרת וחצר כנרת, בית הקברות בכנרת, פארק הירדן. 


משקיפים על הכנרת מיער שוויץ (צילום: יוליה אושנסקי, קק"ל)

 

על היער

הקמת היער היתה כרוכה בהתגברות על קשיים עקב תלילותו של המדרון ותנאי האקלים, שייצרו בעיה חמורה של סחיפת קרקע. המדרון היורד אל עבר השבר הסורי אפריקני הוא בעל שיפוע ממוצע של 30% ואורכו הממוצע כ-1,200 מטרים. סוג הקרקע במורד היא חווארית - חרסיתית פריכה, הנסחפת עם הזרימות בשיפוע החזק. עצמת הגשם במקום גבוהה יחסית לאזור כי פני הקרקע גורמים לאוויר הבא ממערב להתרומם, להתקרר ולהמטיר גשם. משום כך יש למקום היסטוריה ארוכה של אסונות וידועה המפולת הגדולה בשנת 1934 שבה נסחפו סלעים וקרקע לטבריה וגרמו ל-25 הרוגים.

  

עבודות הנטיעה ושימור הקרקע החלו במקום כבר בשנת 1927 על ידי אגף הייעור המנדטורי ולאחר מכן, בשנת 1980, על ידי קק"ל. עבודות שימור הקרקע כללו יצירת מדרגים, סכרונים בערוצים ונטיעה של עצים, שיחים וצמחים שונים למניעת הסחף ושיפור הנוף.

 

תכנית הפיתוח מיועדת להסדיר יציאת עודפי מים ללא גרימת נזק ושימוש בצמחייה למניעת סחף. לשם כך נפרצה דרך יער ראשית שהיא דרך נופית מצופה באספלט ובטון .לאורך ההר והוסדרו מעברי מים מרוצפים אבן לרוחב הדרכים. אורך הדרך הוא כ-6 ק"מ, מאכסניית הנוער פוריה ועד לעיר טבריה. הדרכים התחתונות הן דרכי עפר המשמשות את היערנים והכבאים. בדרך הנוף הקימה קק"ל שלושה מצפורי נוף וכן הוקמו חניוני פיקניק ובהם שולחנות עץ. מהמצפור נשקף נוף מרהיב של הכנרת, הרי הגליל, רמת הגולן והחרמון.

  

יוצאים לדרך

נתחיל את טיולנו בכביש המוביל מאכסניית פוריה אל היער, סמוך למרכז נטיעות קטן, ובו עצי יער נטועים כדוגמת ברוש מצוי וחרוב. מעט הלאה מכאן נמצאת מרפסת תצפית מקורה בסככה, ממנה נשקפים נופים מרהיבים. ממול למרפסת התצפית, מעברה השני של הדרך, בין עצי איקליפטוס נמצא חניון ע"ש גוטמן ובו שולחנות פיקניק ומתקני שעשועים לילדים. לנהגים - סעו בזהירות רבה משום שהדרך צרה. החניה מותרת רק ברחבות שליד החניונים והמצפורים.

 

ממרפסת התצפית יוצא שביל טיולים רגלי, שפונה צפונה במקביל לדרך הרכב, אך מעט נמוך ממנה. השביל מסתיים במצפור הבא, המכונה "מצפור דו מפלסי", על שום שני מפלסי התצפית שבו. משך ההליכה בשביל כחצי שעה ואורכו כ-1 ק"מ. לאורך הדרך הציבה קק"ל ספסלים למנוחה ולהתבוננות שקטה ומהנה בנוף. 


אפשר גם להמשיך לחצר כנרת ולמושבה (צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל)

 

קילומטר אחד צפונה משם נמצא מצפור נוסף, המכונה "מצפור תלת כיווני", משום שקיימות בו שלוש מרפסות תצפית מקורות סמוכות זו לזו, המאפשרות תצפיות משלושה כיוונים אל חלקיו השונים של היער ואל העיר טבריה. מן המצפור הצפוני אפשר לראות את אזור צפת ואת הר ברניקי, בו שוכן מנזר מהתקופה הביזנטית. היציאה לרחוב מעלה קק"ל בטבריה. בהמשך, מצפון למצפור, אפשר להיכנס לחניון ע"ש קסטנבאום בו שולחנות פיקניק המותאמים לנכים.

 

משם נעלה לרכב וניסע ל "עין פוריה" (עין קדש), מקום בו על פי המסורת נפגשו שליחי דבורה עם ברק בן אבינועם. האתר שוקם ובו בריכות קטנות, אמת מים, פינות פיקניק וספסלים בצל הדקלים והאשלים.

 

אפשר לרדת מעין פוריה למושבה כנרת ולבקר בחצר כנרת, מהלך של כחצי שעה הליכה. בחצר כנרת חווה של החלוצים הראשונים משנת 1908, בה נולדה התנועה הקיבוצית בארץ. במקום חיו ופעלו אישים מפורסמים כמו א.ד. גורדון, ברל כצנלסון ורחל המשוררת. מומלץ לטייל ברגל מחצר כנרת דרך בריכות הדגים אל בית המשאבות ליד אתר כנרות.

 

כיצד מגיעים?

דרך הנוף של יער שוויץ מסתעפת מכביש הגישה לאכסניית פוריה. האכסניה שוכנת בצד הכביש היורד בתלילות אל הכנרת מפוריה הישנה (כביש 7677). לכביש זה מגיעים מהכביש הפונה צפונה מצומת אלומות ולכיוון פוריה (כביש מס' 768), או היישר מהכנרת, בקרבת חוף ברניקי.

 

נוסעים לאכסניית פוריה וסמוך אליה פונים בכביש השמאלי, על פי השלט המכוון ליער שוויץ. אפשר גם להיכנס ליער מהעיר טבריה. בכביש חדש באורך של 2.6 ק"מ שנפרץ לאחרונה ע"י קק"ל ומע"צ כחלק מדרך הנוף, מבית הספר "הר נוף" בטבריה אל תוך היער.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגוון נקודות עצירה המתאימות לפיקניק משפחתי
צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
מומלצים