האו"ם: המחסור במזון בעולם מסכן את הביטחון
"אסור להמעיט בחשיבותן של ההשלכות הביטחוניות של משבר המזון", הזהיר תת-מזכ"ל האו"ם לעניינים הומניטריים, ג'ון הולמס. לדבריו, בשנה האחרונה התייקרו מחירי המזון בעולם בשיעור של כ-40 אחוזים
הנציב ההומניטרי העליון של האו"ם הזהיר היום (ג') כי העלייה הנמשכת במחירי המזון בעולם עלולה לגרום לחוסר יציבות פוליטית ולטלטלה בעולם כולו.
ג'ון הולמס, תת-מזכ"ל האו"ם לעניינים הומניטריים ולסיוע במצבי חירום, אמר את הדברים בכינוס שנערך בדובאי העוסק באתגרים העומדים בפני הפעילות ההומניטרית. "אסור להמעיט בחשיבותן של ההשלכות הביטחוניות של משבר המזון. כבר עתה מדווחים כלי התקשורת על מהומות ועימותים במקומות שונים על רקע המשבר הזה".
הרקע לדבריו של הולמס, בין היתר, הן המהומות שסחפו את צפון מצרים במהלך היומיים האחרונים. המפגינים במצרים מחו על העלייה ביוקר המחייה ועל ההתייקרות החדה במחירי מוצרי המזון הבסיסיים. גם בהאיטי פרצו אתמול מהומות על רקע מחסור במזון, ובירדן הפגינו עובדי האו"ם במשך יום אחד בדרישה לקבל העלאה בשכרם, על רקע שיעור האינפלציה הגבוה.
"המגמות הנוכחיות במחירי המזון צפויות להגדיל מאוד את תפוצת המחסור במזון ואת אי הביטחון הכרוכה בכך", אמר הולמס, וציין כי מאז אמצע 2007, עלו מחירי המזון בעולם בשיעור ממוצע של 40 אחוזים. לדבריו, האתגר הגדול ביותר הניצב בפני הפעילות ההומניטרית היא השפעותיה של ההתחממות הגלובלית ומזג האוויר הקיצוני שנובע ממנה, שגרמו
להכפלת מספרם של אסונות הטבע המתועדים מ-200 בשנה ממוצעת ל-400 בשנה ממוצעת, בעשרים השנים האחרונות.
לדבריו, כאשר מוסיפים למצב זה את המחסור במזון ואת התייקרות מחירי הדלק - יש כאן מתכון למצב נפיץ ומסוכן. הוא ציין כי אחד הגורמים להתייקרות במחירי המזון הוא מחיר הדיזל הגבוה - המשמש בהעברת מרבית המזון בעולם, ומעורר אף הוא מהומות.