שתף קטע נבחר
 

המג"בניקים הצילו את העיט שנלכד במלכודת

בלי מזל או שמא עם הרבה מזל: עיט ערבות, דורס מהגדולים שעוברים מעל ישראל בעונת הנדידה, נחת על הקרקע לחפש מזון ונלכד במלכודת שמיועדת ליונקים. אך למזלו הרב הבחינו בו שוטרי משמר הגבול שהיו בסיור, והם העבירו אותו לטיפול. הרופאים: פציעותיו קלות והוא יושב לטבע בשבוע הבא

שוטרי משמר הגבול הצילו בשבוע שעבר עיט ערבות שנלכד במלכודת רגל - מלכודת המיועד בדרך כלל ליונקים. השוטרים הזעיקו למקום את פקח רשות הטבע והגנים, שהעביר את הדורס לבית החולים לחיות בר ברמת גן.

 

במהלך סיור ביום חמישי באזור מכשול קו התפר בביטוניה, הבחינו השוטרים בדורס הגדול כשרגלו לכודה במלכודת. לדבריהם, הוא ניסה לעוף אך ללא הצלחה כמובן. הם שיחררו אותו מהמלכודת ומיהרו להזעיק למקום את מוטי שפי, פקח רשות הטבע והגנים באזור השומרון.

 

"קיבלתי דיווח על 'נשר ששוחרר ממלכודת', והנחיתי את החיילים להעביר אותו למקום סגור ובטוח. במקביל מיהרתי לבסיסם. לצערי זו לא הפעם הראשונה שאני נתקל בפגיעה בחיות הבר, אבל בכל שנותיי כשומר טבע אני לא זוכר שאי פעם נתקלתי במקרה שבו דורס נלכד במלכודת המיועדת ללכידת יונקים.


המלכודת בה נלכד העיט (צילום: יוסי עזרא)

 

"מגיעה הרבה תודה לחיילים, שהיו מודעים ולא היססו לרגע, כשאספו את העיט הפצוע ויצרו איתי קשר. אין לי ספר שלולא היו עושים כך היה העיט נחמס ואף נמכר לכל המרבה במחיר - ובוודאי שלא מטופל ולא מושב לטבע", אמר שפי.

 

יושב לטבע בשבוע הבא

עיט הערבות הועבר כאמור לבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי, שם טופל בידי הווטרינר ד"ר יגאל הורביץ. בבדיקה התברר כי מזלו של העיט שיחק לו פעמיים: לא רק שאותר בידי השוטרים מבעוד מועד, אלא שהפציעה ממנה סבל הייתה קלה, למרות שהמלכודת יכולה הייתה בקלות לרסק את עצמותיו. בבית החולים אמרו כי לאחר טיפול ושיקום קצר הוא יושב לטבע, ויחזור למסלול הנדידה שלו.

 

אוהד הצופה, אקולוג עופות של רשות הטבע והגנים, הסביר כי "עיט הערבות, בעל מוטת כנפיים שמגיעה עד כמעט 2.5 מטרים, הוא מהדורסים המרשימים שעוברים דרך שמי ישראל בעונות הנדידה. "כשמו כן הוא - מקנן בערבות מאזור מערב רוסיה ועד מונגוליה, שם הוא ניזון בעיקר ממכרסמים גדולים. לקראת החורף הוא מדרים בעיקר לאפריקה, שם הוא ניזון ממינים שכיחים הנחשבים למזיקים, עובדה המקנה לו חשיבות אקולוגית, כמו למינים רבים של העיט.

 

"בעונות הנדידה, בסתיו ובאביב, חולפים כ-30 אלף פרטים של עיט הערבות מעל ישראל - מרבית האוכלוסייה העולמית שלו - בעיקר באזור אילת", הוסיף הצופה.

 

לדבריו, ישראל משמשת כציר נדידה עיקרי של עופות רבים, ולכן זוהי חובתנו לשמור ולהגן עליהם מפני סכנות אשר אורבות להן בשטחינו. במקרה הזה העיט ירד לקרקע, ככל הנראה כדי לחפש אוכל, ולמזלו הרע נחת על מלכודת שיועדה לחיות בר. "אמנם זה מאוד נדיר שדורס נלכד במלכודת רגל, אך לשמחתנו, במקרה הזה, הוא יצא מכך בפציעות שטחיות בלבד".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העיט שחולץ
צילום: יוסי עזרא
מומלצים