פרס בטרבלינקה: האשמה לא מוטלת על הפולנים
נשיא המדינה השתתף יחד עם נשיא פולין, לך קצ'ינסקי, בטקס לזכר ששת המיליונים במחנה ההשמדה טרבלינקה. פרס: כשאני בא למקום כזה ורואה את השמש זורחת ואת העצים הירוקים אני כמעט מתרגז, אבל האשמה היא של הנאצים. נשיא פולין: רוצים לעשות הכל כדי שהיחסים עם ישראל יהיו טובים
נשיא המדינה, שמעון פרס, ונשיא פולין, לך קצ'ינסקי, השתתפו היום (ב') בטקס במחנה ההשמדה טרבלינקה לזכר נרצחי השואה. בין היתר, הדליקו השניים משואות לזכר ששת המיליונים וחסידי אומות העולם.
הנשיא פרס אמר במהלך נאומו: "במשך 1000 שנים חיו כאן מיליוני יהודים. לא תמיד בפשטות ולא תמיד בביטחון אבל הם שמרו עלינו כעם, שמרו על תרבותנו. קשה לי מאוד לעמוד כאן אך זה לא באשמת הפולנים, אלא בגלל ההשמדה חסרת השחר של הנאצים. כשאני בא למקום כזה ורואה את השמש זורחת ואת העצים הירוקים אני כמעט מתרגז. אבל, האשמה היא של הנאצים".
פרס מדליק משואה באתר ההנצחה בטרבלינקה (צילום: רויטרס)
פרס התייחס בדבריו גם לחיילים ולתלמידים מישראל שהשתתפו בטקס במסגרת מסע שהם עורכים במחנות ההשמדה בפולין. "אני מאוד נרגש כיוון שיש פה חיילים ותלמידים נהדרים. אני חושב בליבי: 'אילו הם היו אז - זה לא היה קורה לנו'. לא ניתן עוד פעם לחיות משתוללות, לאנשים עם דחף רצח - לעשות זאת שוב. התקווה שלנו לא תיפסק".
"לדאוג שהיחסים יהיו כמה שיותר טובים"
נשיא פולין אמר בטקס: "אנו נמצאים במקום שבו הושמדו בין 800 ל-900 אלף יהודים אזרחי פולין. למה הושמדו? רק מפני שהיו יהודים. זו היתה הסיבה היחידה למותם. זה היה גזר דין שלא היה תלוי בגיל, מין או נסיבות אחרות. כאן הושמדו 300 אלף יהודי גטו ורשה, אחת הערים היהודיות הגדולות בעולם. מה אפשר לומר לנוכח פשע כזה חוץ מ'לעולם לא עוד'. לעולם לא עוד רדיפות וגזרות בגלל לאום, גזע או דת.
"אנחנו זוכרים את הפשע העצום שהתרחש כאן ואת אלה שהצילו יהודים. אבל בואו נחשוב גם את העתיד - אנו רוצים לעשות הכול כדי שיחסינו עם ישראל יהיו כמה שיותר טובים. זו חובתנו", הוסיף קצ'ינסקי.
במהלך הטקס שרו כמה תלמידים, יו"ר הכנסת לשעבר פרופסור שבח וייס, שהוא ניצול שואה בעצמו, קרא "קדיש" וכמה ניצולים נוספים: שמואל טייך, משה בינדר, חנה וייס וסטפן ביכלר הדליקו את משואת יזכור, משואת החיים בגטו, משואת המרי והגבורה ומשואת הילדים בשואה.
משלחות התלמידים ישובו מחר בערב לארץ לאחר שישתתפו בטקס לציון 65 שנים למרד גטו ורשה, בו ישתתף גם פרס. הערב יבקר נשיא המדינה בבית הכנסת היהודי היחיד שנותר בבירת פולין ובהמשך השבוע יקיים פגישות ממלכתיות עם בכירי המדינה.