יוזמה: טופסי פסיכומטרי בדוקים יוחזרו לנבחנים
נבחני פסיכומטרי רבים חשים אכזבה רבה כשהם מקבלים את תוצאות הבחינה, אבל למעשה אינם יודעים היכן שגו או אם היתה טעות בבדיקה. יוזמה חדשה פועלת להפיכת המבחנים ל"שקופים" כך שאחרי עריכתה - השאלונים והתוצאות הנכונות יפורסמו
מה יכול לעשות נבחן בבחינה פסיכומטרית שחש כי קיבל ציון שגוי? א. לקבל לידיו את טופס התשובות שמילא; ב. לקבל את שאלון הבחינה; ג. להשוות עם התשובות הנכונות שפורסמו; ד. לערער. ייתכן שבעתיד התשובה הנכונה לשאלה הזו תהיה: "כל התשובות נכונות".
אתמול (ד') יצאה לדרך יוזמה חדשה שמטרתה לבטל את החיסיון של הבחינה ולאפשר לתלמידים לקבל את טופסי התשובות שמילאו. לצורך העניין העלו היוזמים עצומה לרשת, ומתכננים לפנות לשרים ולח"כים שיתמכו במהלך.
בעקבות פניית ynet הודיע המרכז הארצי לבחינות ולהערכה כי האפשרות בהחלט אינה נפסלת על הסף: "המרכז הארצי ישמח לקבל כל הצעה לשיפור השירות, וישקול אותה כראוי".
הבחינה הפסיכומטרית, יחד עם בחינות הבגרות, היא הכלי המקובל לבחינת מועמדים ללימודים במרבית המוסדות להשכלה הגבוהה. הבחינה הפסיכומטרית מעניקה הזדמנות שניה לחסרי תעודת בגרות או לבעלי בגרות נמוכה - ללימודים בהשכלה הגבוהה. מדי שנה ניגשים לבחינה הפסיכומטרית כ-80 אלף תלמידים.
אתמול וגם היום ניגשים 30 אלף נבחנים לבחינת הפסיכומטרי. מועד אפריל הוא הגדול בשנה, משום שהוא המועד האחרון לקבלתם של נבחנים בעברית, ערבית ורוסית, לחוגים המבוקשים ביותר. העומדים מאחורי היוזמה החדשה החתימו אתמול את הנבחנים שהגיעו על עצומה למען הנושא.
על פי היוזמה והעצומה המלווה אותו, המרכז הארצי יפרסם את שאלון הבחינה הפסיכומטרית, התשובות והפתרונות המלאים בתום כל מועד בחינה. כמו כן תינתן אפשרות לקבל עותק מטופס מילוי התשובות לכל נבחן, הסבר מפורט על אופן חישוב הציון, אפשרות ערעור אמיתית על התוצאות ואפשרות לביקורת על השאלות בבחינה.
דורון תורן, בת 21 מרעות, שנבחנה אתמול אמרה כי היא תומכת בעצומה: "חשוב לאפשר שקיפות במבחן כי כרגע אי אפשר לדעת אם הציון שקבלתי הוא זה שמגיע לי. בתור נבחנת אין לי בקרה. זה מבחן קריטי שמהווה רף קבלה לאוניברסיטה ולפעמים עוד נקודה או שתיים יכולה להיות משמעותית".
מנכ"ל Smart!, ערן שטיין, יוזם העצומה: "הבחינה הפסיכומטרית היא הבחינה הבודדת החשובה ביותר בחיי כל צעיר
וצעירה - ועדיין, משום מה, פרטים רבים מתוכה נותרים חסויים. בחינות הבגרות, בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין ובחינות רבות נוספות - כולן מפורסמות לאחר עריכתן ואילו הבחינה הפסיכומטרית - לא.
"זכותם המלאה של עשרות אלפי תלמידי הפסיכומטרי לעיין בשאלון הבחינה לאחר עריכתה, לקבל את התשובות הנכונות, פתרונות מלאים והסברים לכל תשובה. זכותם לקבל עותק מטופס מילוי התשובות שלהם, כך שיוכלו אכן לבדוק ולשפר את עצמם ויזכו באפשרות ערעור אמיתית על התוצאות. צריך לשנות את המצב הקיים ולהביא לשקיפות הבחינה".