שתף קטע נבחר

 

מרתון השתלות ביומיים: לראשונה בארץ הושתלו מעיים

במבצע מורכב נערך מרתון השתלות אברים ביומיים האחרונים, במסגרתו בוצעו שבע השתלות בבתי החולים שניידר ובילינסון מתרומתו של עמרי גילור בן ה-12, ומתרומתה של חנאן מוחמד בת 34 מאום אל פאחם. בפעם הראשונה בישראל הושתל מעי דק בבת 16 בסיוע מומחה אמריקני שהגיע במיוחד לארץ. אם המושתלת: "עמרי ומשפחתו הביאו חיים חדשים לבת שלנו, ונשמח ונתרגש להכיר אותם ולהודות להם על אצילות הנפש"

מרתון השתלות דרמטי התרחש ביומיים האחרונים, במסגרתו הושתלו לראשונה בישראל מעיים. ההשתלות בוצעו בעקבות תרומת האברים של עמרי גילור בן ה-12 שנפטר לאחר שנקבר תחת ערימת חול בישוב קדימה, ומתרומתה של חנאן מוחמד בת 34 שמתה כתוצאה מאירוע מוחי. ההשתלות בוצעו בבתי החולים שניידר ובילינסון בפתח תקוה.

 

חנאן מוחמד בת ה-34, תושבת אום אל פאחם, סבלה מתסמונת דאון, מצב אליו מתלווים במרבית המקרים מומים לבביים מולדים. היא לקתה באירוע מוחי ומשפחתה הסכימה לתרום את איבריה.

 

מתרומתו של עמרי ז"ל משניידר ומתרומתה של מוחמד הושתלו לב בילדה בת 8 שסבלה ממחלת לב קשה, ריאות בילד בן 9, כבד מעיים ולבלב בחולה בת 16. ארבע כליות הושתלו באישה בת 53, בשני גברים בני 54 ובילד בן 4, כולם סבלו מאי ספיקת כליות קשה. ניתוחי ההשתלות הסתיימו בחלקם ומצבם של החולים יציב.

 

זמן קצר לאחר שהוריו של עומרי גילור ז"ל בן ה-12 נאותו לתרום את איבריו, יזמו הנהלות המרכז הרפואי לילדים שניידר והנהלת המרכז הלאומי להשתלות דיון מיוחד בהשתתפות משתילים, מרדימים, מנהל טיפול נמרץ, מומחים למחלות כבד ומתאמת מושתלים כדי לבדוק את האפשרות לבצע השתלה נדירה שטרם נעשתה בישראל.

 

המדובר בהשתלת מעיים הדורשת טיפולים ומעקבים מורכבים במשך תקופה ארוכה לאחר ההשתלה. 60% מכלל השתלות המעיים בעולם מבוצעים בילדים. המבצע דרש היערכות לא שגרתית הכוללת כוח אדם ייעודי, תנאי אשפוז מיוחדים בטיפול נמרץ וטיפול ממושך. לצורך ההשתלה יצר הצוות קשר עם פרופ' אנדראס טצאקיס, מומחה להשתלת מעיים ממיאמי. בתזמון מפתיע, שהה פרופ' טצאקיס בחופשת מולדת ביוון וכך הגיע לישראל תוך זמן קצר.

 

המומחה האמריקני "הוקפץ" מחופשה ביוון

לאחר דיון בו נבדקו כל הפרטים, ולאחר שהתקבל אישור עבודה בישראל מהנהלת משרד הבריאות למנתח האמריקני, התקבלה ההחלטה לצאת לדרך. תוך שעות ספורות נחת פרופ' טצאקיס בישראל והניתוח להנצלת האיברים החל, ומיד אחר-כך החלו גם ההשתלות.

 

הניתוח המורכב בוצע בנערה בת 16, תושבת בית אריה, אשר עברה בילדותה כריתה של רוב המעי ונאלצה להיות תלויה בהזנה תוך ורידית (TPN). בעקבות שנים של ההזנה התוך ורידית, סבלה הנערה מזיהומים, קרישי דם וסתימה של כלי הדם המרכזיים בגוף וכן בפגיעה בכבד. לאחרונה התדרדר מצבה והיא נמצאה בסכנת חיים. השתלת האברים היתה האפשרות היחידה להציל את חייה.

 

חותמים עכשיו:

 

פרויקט תורמים לחיים:

  • מתלבטים? היכנסו לפורום אדי ב-ynet   

     

    את ניתוח ההשתלה ביצעו פרופ' טצאקיס וצוות מחלקת ההשתלות במרכז שניידר לרפואת ילדים בראשות פרופ' איתן מור, ד"ר רן שטיינברג, סגן מנהל המחלקה הכירורגית במרכז שניידר והמרדימה ד"ר מילה קצ'קו. הנערה מאושפזת ביחידה לטיפול נמרץ במרכז, מצבה יציב והיא מונשמת ומורדמת.

     

    הנערה מאושפזת ביחידה לטיפול נמרץ ילדים בבית החולים שניידר כשהיא עדיין מורדמת ומונשמת. כבר 12 שנים היא חיה בצל המחלה . "אין יום ואין לילה", מספרת אמה, יקירה לחם, "כל רגע נתון היא משתנה בריאותית. היא קיבלה הזנה מלאכותית לתוך הווריד, ואף פעם לא יודעים מה נקלט ומה לא נקלט. לא היו לה חיים. כל שעה סיבוך אחר, כך שאי אפשר לתכנן את המחר. הכל מתהפך ברגע. פתאום הבטן תפוחה, פתאום היא מתעלפת, פתאום מעלה חום. וכך, את רוב חייה היא בילתה בבתי החולים".

     

    את הבשורה על ההשתלה הצפויה קיבלו ההורים ביום ראשון בצהריים. "אמרו לנו להיכנס לכוננות", מספרת לחם, "בחרתי שלא לספר עדיין לבתי. בעשר בלילה כבר קיבלנו את הבשורה שאנחנו מוזמנים להשתלה. פחדתי מאוד מהתגובה שלה, ולא סיפרתי לה. אמרתי לה שבאתי לבקר בשניידר ילד שעבר השתלה, וכולי רועדת".

     

    "חודש לפני, היא חלמה על כך שהיא עומדת לעבור השתלה ב-22 בחודש. כשהגענו לשניידר, האחות ניגשה ואמרה לה: את זוכרת את החלום שלך? הוא לא רחוק, את עוברת השתלה הערב. יצא שהיא פיספסה ביומיים את החזיון בחלומה".

     

    - איך היא הגיבה למשמע הבשורה?

    "זה היה מדהים. היא לקחה את הפלאפון, ובמשך חמש שעות חייגה לכל העולם וסיפרה כמה שהיא מאושרת. ובמקביל דיווחה באייסיקיו לכל החברים. האושר היה בלתי נתפס, כולנו היינו מאוד מרוגשים. אנחנו כל כך רוצים להאמין שלילדה הזו לא תהיה עוד תלות בעשר העיניים שעליה. שתתחיל לחיות חיי חברה נורמליים, שתלך לבית הספר, בלי דאגות".

     

    - היא יודעת ממי התרומה?

    "לא סיפרנו לה עדיין, אבל עמרי זכרו לברכה, שתרם את האיברים, נכנס לנו עמוק ללב. אני מבינה כל כך את הכאב העצום של המשפחה. לא פעם ולא פעמיים אמרו לנו שהילדה עומדת למות. עמרי ומשפחתו הביאו חיים חדשים לבת שלנו, ונשמח ונתרגש להכיר אותם ולהודות להם על אצילות הנפש".

     

    במקביל מוקם במרכז שניידר לרפואת ילדים המערך הארצי הראשון להשתלות מעיים, אשר נועד לתת מענה מקיף לילדים שעברו ניתוחי השתלות מעיים ולילדים הממתינים להשתלה, הכולל מעקב רפואי של מומחי גסטרואנטרולוגיה, טיפול סיעודי ייעודי, הכנת טיפול נמרץ מותאם ויועצי תזונה.

     

    מושתלת הלב בת ה-8.5 כבר נושמת בכוחות עצמה

    בנוסף לניתוח השתלת אשכול האיברים בוצעו במרכז שניידר לרפואת ילדים עוד שני ניתוחי השתלות: לב חדש הושתל בילדה בת 8.5 שסבלה ממחלה לבבית מולדת ונזקקה להשתלה. את ניתוח ההשתלה ביצעו ד"ר

    ג'ורג' פרנקל, מנתח לב בכיר במרכז שניידר, ד"ר בני מדליון, מנהל יחידת השתלות לב וריאה במרכזים הרפואיים שניידר ובילינסון והמרדים ד"ר יעקב כץ. את המעקב אחר הילדה מבצעת ד"ר עינת בירק, מנהלת מכון הלב במרכז שניידר. הילדה מתאוששת לשביעות רצון הרופאים ביחידה לטיפול נמרץ חזה ולב, מצבה יציב והיא נושמת בכוחות עצמה.

     

    ריאות הושתלו בילד בן 11, חולה סיסטיק פיברוזיס (CF) אשר נזקק להשתלת ריאות דחופה. את ההשתלה ביצעו: ד"ר אייל פורת, מנהל מערך ניתוחי חזה ולב במרכזים הרפואיים בילינסון ושניידר, ד"ר מילטון סאוטה, מנהל מחלקת השתלת ריאות במרכז הרפואי בילינסון, ד"ר גבי אמיר, מנתח לב בכיר במרכז שניידר והמרדים ד"ר אליהו שמחי. פרופ' מרדכי קרמר, מנהל מכון הריאות בבילינסון, מלווה את הטיפול בילד. הילד מתאושש ביחידה לטיפול נמרץ חזה ולב בשניידר. מצבו יציב והוא נושם בכוחות עצמו.

     

    "אנחנו מאוד שמחים שהחלטנו לתרום את האברים של אחותי" אומר ל-ynet מוחמד מחמיד, אחיה של חנאן, "הרופאים המליצו לנו ופה אחד הסכמנו כל האחים האחיות וההורים. חנאן, חרף המוגבלות שלה, תמיד ניסתה לעזור לכולם. היא אהבה אנשים, ואנשים אהבו אותה. אנחנו משוכנעים שאם ההחלטה היתה בידיה לגבי תרומת אברים, היא היתה עושה את זה ללא שום היסוס מכיוון שהמוות שלה בעצם מציל אנשים אחרים".

     

    כיום מחכים בישראל כ-900 חולים להשתלות אברים, 23 מהם - ילדים.



  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    שבע השתלות ביומיים
    צילום: מכון הצילומים, בילינסון
    במותו הציל כל-כך הרבה חיים. עמרי גילור ז"ל
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים