ארה"ב: בקרוב נדבר בחופשיות על הכור בסוריה
הממשל האמריקני שמר על קשר שתיקה במשך זמן רב וכעת הוא מעוניין לפרסם מידע לציבור בנוגע ליחסי צפון קוריאה-סוריה. בוושינגטון מקווים כי השימוע שיערך בקונגרס יאפשר לפרסם יותר מידע על תקיפת הכור בספטמבר. דוברת הבית לבן: "קצת סבלנות. בואו נאפשר לשיחות להתנהל בגבעת הקפיטול, ואז נדבר על זה יותר"
הממשל האמריקני מצפה בקוצר רוח להתבטא באופן חופשי על קשרי הגרעין בין צפון קוריאה לדמשק, ולשבור את קשר השתיקה סביב הפצצת מתקן הגרעין בסוריה. בבית הלבן צופים כי התדרוך שייערך היום (ה') בקונגרס, וההדלפות שיבואו בעקבותיו, יאפשרו לו לפרסם פרטים חדשים בפרשה.
לפי פרסומים שונים, בשימוע שייערך בשני בתי הקונגרס מתכוונים נציגי סוכנות הביון המרכזית (CIA) לגלות לחברי הקונגרס שמטוסי חיל האוויר הישראלי השמידו בחודש ספטמבר את הכור בצפון-מזרח סוריה, בשעה שהיו בו עובדים צפון קוריאנים.
דוברת הבית הלבן, דנה פרינו, רמזה בתדרוך היומי כי אין בכוונתה לדבר בפומבי על הנושא, לפחות עד שיתקיים השימוע בדלתיים סגורות לחברי ועדות המודיעין בסנאט ובבית הנבחרים. "הרשו לי להימנע מתגובה עד שהם יחליטו לדבר עם חברי הקונגרס - ואז אוכל לדבר על זה באופן מלא. אני
לא יכולה לומר על זה הרבה היום, ואני לא מאשרת שום דבר על השימועים בהקשר לתוכנם".
פרינו הוסיפה כי הממשל האמריקני נאלץ להדוף שאלות רבות בנושא מאז ספטמבר. "סירבנו להגיב אז, ואני עדיין לא יכולה לעשות זאת עכשיו", אמרה. כשנשאלה אם תוכל לעשו זאת לאחר השימוע, השיבה: "זה לא נאות לדבר על זה בשלב זה, עד שיתאפשר לי לדבר".
עיתונאים שאלו את הדוברת על הקשר של צפון קוריאה לאתר שהותקף בסוריה, וזו ענתה: "אם אשיב לשאלה, תשובתי תתייחס גם לשאלות שאיני יכולה להשיב עליהן. קצת סבלנות. בואו נאפשר לשיחות להתנהל בגבעת הקפיטול, ואז נוכל לדבר על זה יותר".
דובר מחלקת המדינה: תשאלו אותי עוד כמה ימים
לקראת השימועים בוועדות המודיעין של הסנאט ובית הנבחרים כבר היו הדלפות לכמה עיתונים על פרטים הצפויים בדיווח. לפי אחד הדיווחים, נציגי ה-CIA מתכוונים לומר לחברי הקונגרס שצפון קוריאה עזרה לסוריה להקים כור גרעיני לייצור פלוטוניום, ושהוא הושמד לפני שהחל לפעול.
המודיעין האמריקני חשד במשך שנים ארוכות כי פיונגיאנג מסייעת לסוריה בתחום הגרעין, אבל רק בשנה האחרונה התקבל מידע משכנע על המצאותו של כור בצפון-מזרח סוריה. ארה"ב שמרה על קשר שתיקה במשך זמן רב וכעת להוטה לפרסם מידע לציבור. עם זאת, ממשל בוש מתכוון להמתין עד אחרי הדיווח לקונגרס, ואז לעשות זאת בצורה מסודרת.
דובר מחלקת המדינה שון מקורמק אמר אמש כי לפי שעה אין בכוונתו להשיב על שאלות בנושא, אבל הוא ביקש מהכתבים לשוב ולשאול אותו בעוד כמה ימים.
התקיפה שעוררה סערה ברחבי העולם התרחשה בחודש ספטמבר, ועל פי דיווחים, החריבה כור גרעיני תת-קרקעי. לאחר התקיפה הועלו במערב טענות לפיהן
צפון קוריאה סייעה לסוריה להגשים את שאיפותיה הגרעיניות. צפון קוריאה מצדה הכחישה את הטענות בדבר הקשר הגרעיני עם סוריה וטענה כי היא עומדת בהתחייבותה שלא להוציא מתחומיה טכנולוגיה או חומרים גרעיניים.
באוקטובר דיווח העיתון האמריקני "וושינגטון פוסט" כי מתצלומי לווין של האזור שהיה היעד לתקיפה עולה כי המתקן שהיה בבנייה דומה לכור הגרעיני העיקרי בקוריאה, שבו מופק פלוטוניום לייצור פצצות גרעין. בתצלומים של המתקן, שצולמו לפני התקיפה ב-6 בספמבר, נראה מבנה גבוה ורבוע, שמזכיר בצורתו את סוג המבנים שמאכלסים כורים גרעיניים.