מה צריך לעשות במהלך חנוכת הבית?
שאלה:
מה צריך לעשות במהלך כניסה לבית חדש? מהי "חנוכת הבית"? (דוד, השרון)
תשובה:
"מזמור שיר חנוכת הבית...". כאשר נכנסים לבית חדש, מה חייבים לעשות, מה נוהגים לעשות ומה כדאי לעשות?
בירושלמי נאמר ביחס לחוזרים מלצאת למלחמת הרשות: "יכול הבונה בית בחוצה לארץ יהא חוזר? תלמוד לומר: 'ולא חנכו', את שמצוה לחנכו. יצא זה שאינו מצוה לחנכו" (סוטה פ"ח ה"ד). משמע שמצווה לחנוך בית דווקא בארץ ישראל. ולמדו מכך האחרונים (שיירי קורבן, שו"ת באר שבע) שהסעודה שנערכת בחנוכת הבית נחשבת סעודת מצווה. ויש שדייקו שהסעודה הראשונה הנערכת בבית היא נקראת סעודת החינוך.
משמעות "חנוכת הבית" – כלשון חנוכת המזבח וחנוכת המשכן, דהיינו תחילת השימוש בו. וכדי שהשימוש בבית יהיה שימוש של קדושה, ויהיה הבית בית ועד לחכמים, נהגו ישראל להתחיל את השימוש בבית בסעודה בה נאמרים דברי תורה ופרקי תודה. ומתוך התחלה בקודש תהיה מגמת ההמשך גם היא בדרך של קודש.
אלא שחשוב להדגיש שלא מצאנו בשולחן ערוך וברמב"ם חובה לעשות סעודת "חנוכת הבית", אולם מי שעושה כן אפשר להחשיבה כסעודת מצווה.
איזו ברכה מברכים בכניסה לבית החדש?
בשולחן ערוך (רכג, ג) כתב: בנה בית חדש... מברך שהחיינו..., אלא שכתב הביאור הלכה שבעל משפחה שכולה נהנית מהבית החדש יברך 'הטוב והמטיב' שהיא הברכה המתאימה לדבר חדש שנהנים ממנו רבים.אפשר להביא גם פרי חדש או בגד חדש ולברך עליו שהחיינו כדי להרבות את השמחה.
סדר חנוכת הבית מופיע בצורות שונות בעדות ישראל. נוסחים נפוצים יש בסידור "מנחת ירושלים, כל בו השלם", וכן נוסח החיד"א.
אין לעכב את קביעת המזוזות עד חגיגת 'חנוכת הבית'.
מן הראוי להשאיר מקום לא מסוייד או לקלף את הסיד בגודל של 'אמה על אמה' בכניסה לבית. ויש המסתפקים בהזכרת החורבן על ידי תמונות של המקדש או ירושלים.
אומנם העולם הזה דומה לפרוזדור וחיינו בו הם ארעיים אבל ב"ה שזכיתם לפרוזדור נאה ומרחיב את הדעת, ויהי רצון שיהיה ביתכם בית של אהבת תורה וחסד. כל טוב (משיב: הרב שמואל סלוטקי, רב קיבוץ עין הנצי"ב)
מומלצים