ישראל ב"רשימה השחורה" של קניין רוחני
כך הודיע הממשל האמריקני היום (ו'). ישראל תישאר ב"רשימת ההשגחה המיוחדת" של נציבות הסחר האמריקנית של מדינות בהן הקניין הרוחני בתחומי התוכנה, הקולנוע ונושאים נוספים כמו פטנטים על תרופות לא נשמר. המשמעות: סנקציות כלכליות אפשריות בתחומי הסחר
ישראל תישאר ב"רשימה השחורה" של מדינות המפירות זכויות יוצרים. כך הודיע היום (ו') הממשל האמריקני, בדו"ח השנתי על קניין רוחני של נציבות הסחר, המאשים תשע מדינות בכישלון בשמירה על הקניין הרוחני של יוצרים אמריקניים בתחומי התוכנה, הקולנוע וחומר מוגן אחר - מפני פיראטיות בקנה מידה רחב. גם חוק זכויות היוצרים המעודכן שנכנס לתוקפו השנה בישראל, לא השפיע על החלטתו של הממשל, על אף שהוא מציין את החוק לטובה.
ישראל, יחד עם עוד שמונה מדינות, תישאר ברשימת ההשגחה המיוחדת – אשר חושפת את ישראל לסנקציות כלכליות אפשריות מצד ארצות הברית בתחומי הסחר. המדינות האחרות ברשימה הן רוסיה, סין, ארגנטינה, צ'ילה, הודו, פקיסטן, תאילנד וונצואלה. נציבות הסחר האמריקנית ציינה בדו"ח כי המדינות הללו "לא סיפקו אמה נאותה של הגנה על קניין רוחני, אכיפתו או מתן גישה לשוק המקומי, לגורמים התומכים בהגנה על קניין רוחני במונחים מוחלטים או המבוססים על מגוון גורמים, כמו רמת הפיתוח של המדינה". זוהי רמת הפיקוח הגבוהה ביותר מתוך שלוש רמות פיקוח אפשריות של הנציבות.
בדו"ח, מובעת דאגה מה"בעיה הגוברת" של פיראטיות תוכנה, מוזיקה וסרטים באמצעות האינטרנט בישראל, אך העיקר החצים מכוונים למדיניות ישראל בתחום הפטנטים של התרופות, והשימוש "הבלתי הוגן מסחרית" במידע מוגן של חברות תרופות במסגרת תהליכי הרישום לשיווק תרופות, "תוך פגיעה בתקופת ההגנה על הפטנט שאינו מפצה על הזמן הארוך של רישום פטנט רפואי", טוענת נציבות הסחר.
נתוני האיגוד הבינלאומי לקניין רוחני (IIPA) מאששים את טענות הממשל: על פי הנתונים, 95% מהמשחקים הנמכרים בישראל הם עותקים בלתי חוקיים. אך במקביל, דווקא דני ימין, מנכ"ל מיקרוסופט ישראל טען לפני מספר חודשים כי חלה ירידה של 17% בפיראטיות של מערכת ההפעלה Windows בישראל במהלך השנה.